Подтепето

ПУЛС

05 Ян, 2017

Доц. Ходжев за мръсния въздух: Ситуацията не е извънредна, но проблемът е много сериозен

Връзката на фините прахови частици със здравето е доказана, искат се дългосрочни решения, казва ръководителят на клиника по пулмология към УМБАЛ „Св. Георги”

Влиянието на ФПЦ на организма  е комплексно. В критични дни избягвайте излизането от дома или носете маска на лицето, съветва специалистът

Доц. Владимир ХоджевСитуацията не е извънредна. Апокалипсис няма, но проблемът е много сериозен. Така доц. Владимир Ходжев, ръководител на клиника по пулмология към УМБАЛ „Св. Георги”, коментира от медицинска гледна точка ситуацията със силното замърсяване на въздуха в Пловдив. Специалистът подчерта, че в момента здравното заведение е в условия на грипна епидемия, като не се отчита ръст на хора с белодробни проблеми, причинени от завишените норми на фини прахови частици във въздуха.  Въпросът обаче е много сериозен и не седи от днес. За съжаление тук, в България, темата е изключително проблемна и решението й иска дългосрочни действия, категоричен е специалистът. Той информира, че най-опасни за белия дроб са фините прахови частици под един микрон, които могат лесно да проникнат в органите. Именно те предизвикват обостряне на заболявания като астма и хобб.

Връзката на праховите частици със здравето е категорично доказана, като говорим за хора не само с белодробни заболявания. Обсъждат се още инфаркти, инсулти. Влиянието на ФПЦ на организма  е комплексно, допълва доц. Ходжев. Той уточнява, че източниците на фините прахови частици са  отопление с дърва, въглища, газ и нафта, автомобилите, ерозията на почва и ролята на вятъра, палене на стърнища и прочие. В закрити пространства- тютюнопушенето. България не седи добре в ЕС по отношение на всички от изброените източници на ФПЦ. Още по- неприятно е като частиците се смесят със серен диоксид. А в момента, в Пловдив те трудно се разсейват заради разположението на града, появата на мъгли, студеното време, липсата на вятър.

Когато има критични дни със завишени норми на ФПЦ във въздуха, доц. Ходжев препоръчва на хората със здравословни проблеми да не излизат от дома, или ако го правят, да са с маски на лицата.  Ако пък проветрявате вкъщи, правете го от прозорец, който не е насочен към уличното движение.

Това обаче са мерки за индивидуално спасение. На практика те трябва да бъдат насочени към решение на проблема. В миньорските райони в Полша например, където по традиция хората се отопляват с въглища, държавата се старае да информира домакинствата за опасността за здравето, както и да стимулира икономически жителите, за да намали употребата на твърдо гориво. И у нас могат да се наложат практики, които да доведат до това. Нужни са комплексни мерки на обществото като цяло, смята ръководителят на клиниката по пулмология към УМБАЛ „Св. Георги”.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПУЛС"

Подобни новини

28 Юни, 2017

Община Пловдив възлага писане на „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по спечелен проект за 93 хиляди лева

Вече има петима канидати за анализиране на данни и изготвяне на стратегически План за действие с конкретни мерки до 2023 г.

Отговорните институции упорито мултиплицират нова математика, според директора на РИОСВ и екодирекцията на Общината 80 е по-малко от 69

Автомобилните изпарения, отоплението на твърдо гориво и производството са основните източници на замърсяване в града

В Пловдив започва нова програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, обяви на специална пресконференция днес заместник-кметът Розалин Петков. Община Пловдив стартира изпълнението на проект „Разработване на „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух (КАВ) на територията на Община Пловдив“ и План за действие към същата за периода до 2023 г.

За сега единственото ясно нещо е че за 93 хиляди лева ще ...

» повече
05 Ян, 2017

Всеки ден от началото на годината се отчита замърсяване на въздуха в Пловдив

Превишаването на нормата е между 1 и 3 пъти, основно в часовете след  19 часа и от 10 до 13 часа

Гражданите трябва да се ориентират към използването на градския транспорт, споделени пътувания с автомобили, използване на друг тип отопление, съветват еколозите

Таня Грозданова

Все повече пловдивчани се оплакват от качеството на въздуха, който дишаме и все по-често по улиците се виждат хора с маски на лицата. Официалната информация за качеството на атмосферния въздух от измервателните станции показва превишени норми на фини прахови частици ежедневно от 1 януари насам. От Под тепето се свързахме за коментар с директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив – доц. Стефан Шилев.

Доц. Шилев, от началото на зимата състоянието на въздуха ...

» повече