Подтепето

ПУЛС

10 Ян, 2017

Дело за длъжностно престъпление не е от компетентността на общинската правна дирекция

Кметът е с изключен телефон

Пресцентъра на Общината: Нямаме повод за притеснение

Таня Кънева

Директорът на общинска дирекция „Правна” Илиян Иванов бе открит за коментар във връзка със съобщението на Софийска градска прокуратура за повдигнато обвинение на кмета на Пловдив Иван Тотев за престъпление по служба.

Градоначалникът е привлечен като обвиняем заради изграждането на зоологическата градина, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева. Досъдебното производство е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура – Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

Главният юрист на Община Пловдив заяви пред Под тепето, че не може да коментира. Той изтъкна, че не е чел съобщението на пресцентъра на СГП, нито обвинението.

„Ако е привлечен като обвиняем в качеството си на длъжностно лице, то това е персонално обвинение, а нашата дирекция не е компетентна да води подобни дела,” поясни Иванов. 

Кметът Тотев е с изключен телефон. От пресцентъра на Общината отговариха, че досъдебното производство продължава и няма да коментират, докато върви то. Нямаме повод за притеснение, подчертаха от кметството. 

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПУЛС"

Подобни новини

10 Ян, 2017

Десислава Желязкова за зоопарка: Очаквам правосъдието да си свърши работата

Новият 1 милион за зоопарка в бюджета буди недоумение

Таня Кънева

„Няма какво повече да коментирам. Ще се повторя. От две години казвам, че ме принудиха да взема правосъдието в собствените си ръце. Истината е, че съм удовлетворена и очаквам съда да си свърши работата”. Това каза за Под тепето бившата кметица на район „Западен“ Десислава Желязкова, която сезира Прокуратурата за нарушения при провеждане на обществената поръчка за строеж на зоологическата градина в Пловдив.

Припомняме, че според  Желязкова поръчката за избор на изпълнител за обекта е проведена в нарушение на закона. От явилите се на търга три фирми, две не бяха допуснати, а единствената допусната „Запрянови 03“ даде офертата по-висока от обявената - над 4 млн. лева. Процедурата бе прекратена, а ...

» повече
10 Ян, 2017

Прокуратурата обвини Иван Тотев за престъпление по служба

Кметът е с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 20 хиляди лева

Привлечен е като обвиняем за зоологическата градина

Иван Тотев развежда Бойко Борисов из зоопарка Кметът на Пловдив Иван Тотев е обвинен за престъпление по служба от СГП, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Градоначалникът е привлечен като обвиняем заради изграждането на зоологическата градина, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева и случаят е особено тежък - престъпление по чл.282, ал.3, пр.1, алт.1, във вр. с ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК, пише в сайта на прокуратурата.

В периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение – кмет на община ...

» повече