ЗдравеНовиниПУЛС

Безплатни медицински прегледи спасяват човешки животи

Спешна хоспитализация в УМБАЛ „Александровска“осигуряват от „Филип Морис България”, за случаите, които се нуждаят от задълбочени изследвания и лечение

Стартира втората част от програмата „Забавно лято, грижовна есен” с обхват от над 2 000 възрастни хора от тютюнопроизводителните райони, които имат затруднен достъп до медицински специалисти. Инициативата се провежда с разширен обхват за четвърта поредна година. Във втория етап от програмата за социална отговорност „Грижовна есен” вече са прегледани  90 възрастни в село Абланица, а в Хаджидимово са около 70 души. От всички тях спешно са хоспитализирани или насочени за допълнителен преглед 4-а с ендокринологични, 3-а с гастроентерологични и 2-а със сърдечно-съдовизаболявания. Сред случаите, с които са се сблъскали медицинските лица, са пациент на 29 години със сериозен проблем на щитовидната жлеза и друг с хипертония.

Програмата „Забавно лято, грижовна есен” е инициатива на Филип Морис България за корпоративна социална отговорност за подпомагане на местните общности  в тютюнопроизводителните региони. У нас това са Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково. Програмата се осъществява от фондация BCause в партньорство с фондация „Направи добро”  – Александровска и Народно читалище „Бъдеще сега”.

 

Инициативата се реализира в три части: безплатна лятна образователно-приключенска академия за деца,  безплатни специализирани медицински прегледи и консултации на място за възрастни хора, и „Академия местни предприемачи”, която включва обучения по предприемачество за хора с бизнес идеи и за активни неправителствени организации в същите региони.

Всяка година програмата разширява обхвата си, като се включват все повече участници и се добавят нови модули.  През 2017 г. повече от 600 деца откриха силните си страни и натрупаха нови знания, близо 2 000 възрастни хора получиха безплатна здравна грижа, над 100 човека придобиха нови предприемачески умения, а 3 старт-ъпа получиха финансиране, за да започнат собствен бизнес.

Първият етап на програмата обхвана периода – 02 юли – 31 август 2018, в който се проведоха 27 безплатни образователно-приключенски академии (всяка по 5 дни) в областите Силистра, Благоевград и Кърджали. В тях участие взеха 615  деца от 1-ви до 7-ми клас. Академиите се проведоха в училищата, дворовете на училищата, парковете, библиотеките, читалищата и сред природата извън селата. С игри, дискусии, екипни и индивидуални задачи децата откриваха свои таланти и заложби и подобряваха уменията си за общуване без агресия. Чрез следване на научен подход, включващ проучвания, разработване на хипотези, анализ на събраната информация и представянето й под формата на презентации пред родителите децата подобриха уменията си за учене. За втора поредна година бе осъществена и среща на ученици с млади български писатели, благодарение на създадената от Александър Кръстев платформа AzCheta.

Успоредно с провеждането на програмата, до 26-и октомври се събират заявки за „Академия за местни предприемачи”, която ще подкрепи стартирането на местни бизнеси от тютюнопроизводителните райони. Проектът се осъществява от Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България.  „Академията за местни предприемачи” е третата част от програмата „Забавно лято, грижовна есен 2018“ и се реализира за втора поредна година. Дейността и съпътстващите я активности са предназначени за местни предприемачи, производители, земеделци, търговци – без ограничение в икономическия сектор, а също читалища, нестопански организации, училищни настоятелства с идея за стопанска дейност в полза на идеалните си цели в съответния район. Наградният фонд е в размер на 24 хиляди лева, както и възможност за участие в практически обучения.

Отличия на програмата „Забавно лято, грижовна есен”:

  • Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите, 2016 г.
  • „Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие“ за 2017 г. – награда на Български дарителски форум.
  • Трето място в категорията „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие“ – Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите, 2017 г.
  • Програмата „Забавно лято, грижовна есен”, осъществявана с финансовото съдействие на „Филип Морис България“ ЕООД, е включена в първия учебник по „Корпоративна устойчивост и отговорност“ с автор д-р Марина Стефанова.
  • През 2018 г. Филип Морис България получи награда от Центъра за приобщаващо образование за компания, даряваща крила на българското образование чрез програмата „Забавно лято, грижовна есен“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина