Подтепето

ПУЛС

09 Сеп, 2018

От 10 до 14 септември УМБАЛ „Свети Георги“ организира безплатен скрининг за риска от туберкулоза

УМБАЛ провежда скрининги на всеки три месеца

 

Безплатен скрининг за риска от туберкулоза ще се проведе от 10 до 14 септември в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. Мотото на инициативата, която се провежда четири пъти в годината, е „Седмица на отворените врати“ и в нейните рамки безплатно ще се извършват медицински консултации. На пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, разказа завеждащият отделението д-р Веселин Давчев.

Желаещите да се включат в безплатния скрининг трябва да го направят във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 10 до 14 септември включително, на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“. Допълнителна информация ...

» повече
05 Сеп, 2018

УМБАЛ „Свети Георги“ организира безплатен скрининг за риска от туберкулоза този месец

Инициативата ще се проведе от 10 до 14 септември

Безплатен скрининг за риска от туберкулоза ще се проведе от 10 до 14 септември в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. Мотото на инициативата, която се провежда четири пъти в годината, е „Седмица на отворените врати“ и в нейните рамки безплатно ще се извършват медицински консултации. На пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, разказа завеждащият отделението д-р Веселин Давчев.

Желаещите да се включат в безплатния скрининг трябва да го направят във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 10 до 14 септември включително, на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги ...

» повече
04 Сеп, 2018

В УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив лекуват пациент със западнонилска треска

Състоянието на пациента се подобрява и през следващата седмица ще бъде изписан

Пациентът е мъж на 55 години от с. Труд, в работоспособна възраст без предшестващи заболявания. От 2 до 5 август е бил на частна екскурзия в Истанбул, Турция, където в този период е имал само един воаяж край Босфора. Няма спомен да е бил ухапван от комари. Два дни след завръщането си от Турция има гадене и болки в корема, започва да повръща, получава и стомашно разстройство.

Приет е във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив заради съмнения за кървави изпражнения. Тези съмнения не се потвърждават и на втория ден от престоя си в клиниката пациентът вдига висока температура и получава световъртеж.

Консултиран е с ...

» повече
29 Авг, 2018

Транспортираха с хеликоптер от Пловдив за София млад мъж с инфаркт

38-годишен жител на пловдивското село Равно поле се почувствал зле днес по обяд. Получил стягане в гърдите, виене на свят, изтръпване на пръстите на ръката. Пристигналият на място лекар се усъмнил, че пациентът получава инфаркт, което налага да бъде откаран в лечебно заведение по най-бързия начин.

Пациентът има застраховка в „Лев Инс“ и близките му са се обадили за съдействие на денонощния безплатен телефон на дружеството – 0800 10 200. За минути е организирана помощ и е изпратен хеликоптер с лекар на борда.

Спешните екипи в София също били информирани да очакват пациента. Още преди кацането на хеликоптера, на площадката пред болницата вече чакала линейка.

В рамките на златния медицински час, изключително важен за спасяването на човешки живот, мъжът е бил ...

» повече
20 Авг, 2018

Лекари в Пловдив спасяват отровени гъбари

Случаите на отравяния с диворастящи гъби са зачестили

По-голяма част от инцидентите настъпват в почивните дни и през нощта

Зачестиха случаите на отравяния с диворастящи гъби, съобщиха анестезиолози от интензивно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитаел“ в Пловдив. Пациентите най-често са дългогодишни гъбари и техните близки. Преди да попаднат в реанимацията, търсят помощ в Спешно отделение. По-голяма част от инцидентите настъпват в почивните дни и през нощта.  

Пловдивчанка на 54 г. споделя, че редовно събира гъби, а тази година е сред най-благоприятните заради дъждовете, след които растителността избуя. В деня на отравянето пациентката си сготвила каша и яла сама, два часа след вечерята получила болки, започнала да повръща. Веднага предположила, че е допуснала грешка и потърсила медицинска помощ.

Като правило когато ...

» повече
16 Авг, 2018

Христо Бонев дари 200 кашона с лакомства на 9 клиники в УМБАЛ „Свети Георги“

Пето поредно дарение за годината, включващо 200 кашона пакетирани лакомства, за 9 клиники на УМБАЛ „Свети Георги“ направи футболната легенда Христо Бонев.

Дарението бе разпределено между пациентите на: Клиника по педиатрия и генетични заболявания, Клиника по детска хирургия, Клиника по кардиохирургия, Втора клиника по хирургия, Клиника по изгаряния, Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия за деца, Клиника по лицево-челюстна хирургия, Клиника по ушно-носно-гърлени болести и Клиника по очни болести.

Предишното дарение бе през месец юли и включваше 100 кашона с пакетирани сладки и солени закуски, разпределени между 4 клинични звена на болницата. По-рано през годината по повод 1 юни още 100 кашона с лакомства бяха раздадени на всички малки пациенти. По повод националния празник 3 март – Христо Бонев дари 77 ...

» повече
14 Авг, 2018

Д-р Аргир Аргиров отново пое бившата Окръжна болница

Бившият общински съветник от ГЕРБ бе определен за новия изпълнителен директор на УМБАЛ-Пловдив

Доктор Аргир Аргиров се завърна на кормилото на бившата Окръжна болница. Бившият общински съветник от ГЕРБ бе определен от Съвета на директорите на УМБАЛ- Пловдив за изпълнителен директор на здравното заведение, след като днес  

Общото събрание на акционерите освободи от поста досегашния шеф д-р Иво Мильотев. То гласува и новия състав на Съвета на директорите, в който бяха избрани предприемачът Анести Тимчев, бившата народна представителка д-р Катя Попова и д-р Аргир Аргиров, прокурист на болницата.

Д-р Аргиров беше изпълнителен директор на лечебницата от 2009 до 2014 г., а преди това от 2000 до 2009 г. изпълняваше длъжността заместник-директор. През февруари той напусна местния парламент, след като бе ...

» повече
14 Авг, 2018

Спасиха от изоставяне 6 бебета в Пловдив

Близо 100 деца останаха в семействата си през първото полугодие благодарение на фондация „За нашите деца”

Близо 100 деца в Пловдив останаха в семействата си през първите 6 месеца на годината благодарение на екипа на фондация „За Нашите Деца“ . Общо 10 са случаите, по които работи екипът в Център за обществена подкрепа „За деца и родители“ през изминалото полугодие по програма „Предотвратяване на раздялата на новородени от техните семействата“. Спасени от изоставяне са 6 бебета, благодарение на активното ни сътрудничество със здравните заведения, навременната намеса и подкрепата, която се оказва на родителите. Това съобщиха от фондация „За нашите деца”. Екип й работи активно и по програма „Предотвратяване на раздялата – семейна подкрепа за сигурна грижа“, насочена към семейства в риск да ...

» повече
11 Авг, 2018

Как да избирате слънчеви очила

Големината има значение, а не цената

Всеки знае, че слънчевите очила ни помагат да виждаме по-добре през слънчевите дни, независимо дали сме в града, на планина или на море. Както и това, че носенето на правилните очила е и чудесна защита срещу ултравиолетовите (UV) лъчи, които могат да причинят временни и дълготрайни увреждания на очите - могат да увредят чувствителните клетки в очите и да причинят нарушение на зрението. Доказано е, че ефектът на слънчевата светлина се изразява в повишаване на риска от развитие на различни заболявания на очите - едно от най-честите е катаракта /перде на очите/. По-често въздействието се забелязва след години, но има и случаи, когато увреждането се появява в кратки срокове под формата на фотокератит, фотоконюнктивит и др ...

» повече
09 Авг, 2018

Рекорден брой бебета се родиха вчера в УСБАЛАГ „Селена“

Рекорден брой новородени проплакаха за първи път за по-малко от денонощие в Университетската АГ болница „Селена“. 25 са родените бебета само там за 8-ми август, а за цял Пловдив цифрата стига до 31.

13 от децата се раждат нормално, а 12 с цезарово сечение. Едва половината от операциите са били планувани от бъдещите майки. В АГ „Селена“ раждат жени от цяла България, като за следващите няколко дни също се прогнозира висок брой на ражданията.

И тази година пловдивската област е на второ място в България по брой на новородени след столицата. От началото на година само в болница „Селена“ са родени 1540 бебета.

УСБАЛАГ „Селена“ е най-голямата специализирана акушеро-гинекологична болница в Южна България, която от средата на 2017 година става ...

» повече