Подтепето

ПУЛС

24 Май, 2018

„Чувалчета с кауза“ смениха завивките на бебетата в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Отделението по неонатология обслужва както новородените в АГ клиниката на болницата, така и постъпващите от други здравни заведения в Пловдив и региона на Южна България

Специално създадени спални чувалчета замениха традиционните завивки на новородените деца в Отделението по неонатология на УМБАЛ „Свети Георги“. Те са подарък като част от националната информационна кампания за безопасен сън на бебето. Чрез нея ще се информират родителите за съвременните правила и препоръки за безопасност по време на сън с цел минимализиране на риска от Синдрома на внезапната детска смърт. Инициатор на кампанията е Angel Baby – българска компания производител на бебешки дрешки и спални чувалчета.

Смъртността на децата до 1 година в България е почти 2 пъти по-висока от средната за Европейския съюз (6.5 ...

» повече
15 Май, 2018

УМБАЛ „Свети Георги“ се включва в безплатен скрининг в Деня на хипертонията

На 17 май прегледи за риска от високо кръвно налягане ще има в Хирургичния блок на болницата и на площад Централен

Безплатен скрининг за риск от хипертония организира Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“ на 17 май, четвъртък, когато се отбелязва и Световният ден на хипертонията, съобщи началникът на клиничното звено проф. д-р Федя Николов. Прегледите ще се извършват от 10:00 до 13:00 ч. в кабинет №11 в Хирургичния блок на болницата на бул. „Пещерско шосе“ №66.

На същата дата Клиниката по кардиология ще се включи и в мащабна национална кампания, обхващаща 11 града в страната под надслов  „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ“. В Пловдив на 17 май скринингът за хипертония ще се ...

» повече
15 Май, 2018

Онкодерматологът съветва: Прегледайте бенките преди лятото и се пазете от слънцето

На 16 май се отбелязва Европейският ден за борба с меланома

Дойде сезонът на слънчевите лъчи и колкото и да ни се иска да прекарваме много време на открито, прекомерното излагане на слънце е рисков фактор за развитие на меланом – най-агресивния кожен рак.

Затова онкодерматолозите предупреждават: прегледайте бенките си преди лятото и задължително се консултирайте със специалист, ако попадате в рисковите групи за развитие на заболяването. Навременната диагностика на меланома може да спаси и вашия живот! Лечението и лекарствата за меланом в България се покрива от Здравна каса и пациентът не заплаща дори потребителска такса, ако бъде диагностициран и лекуван от меланом.

Всяка година в България се откриват 500 нови случая на меланом, а 100 души умират от това заболяване ...

» повече
12 Май, 2018

Благотворителен спортен празник на Гребната подкрепя Детска онкохематология

Инициативата е в подкрепа на Детската онкохематология към УМБАЛ "Свети Георги"
 
Община Пловдив и Асоциацията на студентите по медицина  за шеста поредна година организират инициативата „Моето сърце е съпричастно what about Yours”. Събитието е на 13-ти май (неделя) от 10:00 ч и ще продължи до 12.30ч . Мероприятието е под формата на спортен празник като с времето придобива характер на забавление за цялото семейство. Всеки може да вземе активно участие в програмата, без да има нужда от задължителна предварителна регистрация. За тези от участниците, които подкрепят каузата с принос в дарителската кутия, ще получат специално изработено сърце – лепенка в знак на своята съпричастност.  Започваме:
- Къде: на Гребната база (фонтана зад трибуните) в град Пловдив. 
- 10:00 под звуците на ...
» повече
02 Май, 2018

В УМБАЛ „Пловдив“ съхраниха единствения бъбрек на мъж, след отстраняване на 2 кг тумор от органа

Екипът на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“ отстрани 2-килограмов тумор от единствения бъбрек на 56-годишен софиянец, запази част от органа и го спаси от хемодиализа.

Уникалната интервенция бе извършена лично от началника проф. д-р Димитър Шишков и продължи около 3 часа. „Отстранихме и всички лимфни възли в коремната кухина, но съм радостен, защото на третия-четвъртия ден след операцията болният вече отделя по 2 литра урина. Останалата част от бъбрека функционира добре, което ми дава надежда, че ще можем да го изпишем след седмица“, коментира известният уролог.

Пациентът постъпва преди дни заради затруднено уриниране във водеща столична болница, където медиците диагностицират злокачествен процес на простатата. Веднага го насочват към проф. Шишков като утвърден експерт в урологията у нас.

„При прегледа ...

» повече
26 Апр, 2018

Медицински хеликоптер кацна по „спешност“ в Панаира (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

Въздушната линейка бе повикана по сигнал за жена в критично състояние

Автор на снимките: Владимир Янев

Медицински хеликоптер на „Лев Инс“ кацна по „спешност“ в сърцето на Пловдив в четвъртък сутринта. Въздушната линейка бе повикана по сигнал за жена в критично състояние. Спасителната акция бе организирана буквално за минути, след обаждане на спешния телефон на "Лев Инс" – 0 800 10 200.  На място бе изпратена линейка с реаниматор, който установява, че състоянието на жената изисква бързо транспортиране до лечебно заведение. Към пострадалата веднага е изпратен медицински хеликоптер, оборудван с необходимата животоспасяваща техника. До кацането на въздушната линейка, лекарят следи състоянието на жената и дава актуална информация на пилотите, а те от своя страна информират екипите в болницата, в която ще ...

» повече
25 Апр, 2018

Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ се мести

От 1 май клиничното звено ще се помещава на 4-и и 5-и етаж в изцяло ремонтирани и оборудвани с ново обзавеждане и апаратура помещения

Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ще заработи на нов адрес от 1 май 2018 г. От сградата си в База 1 на болницата на бул. „Васил Априлов“ клиничното звено се премества в База 2 – Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“, на 4-и и 5-и етаж, съобщават от лечебното заведение.

Клиниката ще се помещава в изцяло ремонтирани и оборудвани с ново обзавеждане и апаратура помещения. Стаите за пациентите са със самостоятелни санитарни възли като всички останали болнични помещения в Хирургичния блок.

На 4-ия етаж ще бъде Отделение за лечение на остри инсулти, което включва ...

» повече
23 Апр, 2018

Измамници събират дарения на гърба на общински социални услуги

Арестували жена, която се представяла за пратеник на социална институция

За ръст на измамите на гърба на действащи социални услуги на Община Пловдив предупредиха от кметството днес. Ресорният зам.-кмет Георги Титюков използва медиите, за да помоли пловдивчани да бъдат бдителни и да не поддават на молбите на хора, които събират дарения от името на социални институции.

Зачестили са случаите на такъв вид измами, особено в градските зони, които се пълнят с хора. Масово се просят пари за социални услуги. Преди няколко дни бе задържана жена, която се представяше за служител на социална институция и събираше дарения в търговски обект. При проверка по сигнал се оказа, че тя няма нищо общо с въпросната институция и на практика извършва измама. Наскоро ...

» повече
23 Апр, 2018

Сърдечни приятелки подкрепят жените диагностицирани с рак на гърдата

Розовата палатка и Розовия кемпер на Фондация „Една от 8“ акостират днес на площад  „Централен“в Пловдив. Екипите от кампанията „Сърдечни приятелки“ ще консултират жените диагностицирани с рак на гърдата на 23 и 24 април срещу сладкарница „Афредо“.  

„Розов кемпер на Една от 8“, който е част от проекта „Сърдечни приятелки“.

Дейностите, които ще се предлагат в него са: индивидуални информационни и практически консултации; индивидуални психологически консултации; техники за справяне със стреса; съвети за хранене по време на лечение; арт-терапии; групови занимания; съвети от професионален гримьор; раздаване на аксесоари за жени с рак на гърдата и др.

С помощта на партньорите от Avon, тази година в рамките на проекта ще се проведеат и безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата ...

» повече
19 Апр, 2018

В УМБАЛ „Свети Георги“ извършиха рядка животоспасяваща операция на бременна с рак на маточната шийка

Макар че бебето се е развивало нормално, майката е била в критично състояние и е можела да загуби живота си

В момента 26-годишната жена е в добро общо състояние

Рядка животоспасяваща операция на бременна жена с рак на маточната шийка във втори стадий извършиха в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Новината съобщи д-р Христина Иванчева, завеждаща отделението по гинекология към клиниката. Тя е извършила операцията в екип с д-р Веселин Коларов и д-р Борис Керезиев и с анестезиолога д-р Тодор Каменов.

Комбинацията от тежката патология с бременност е състояние, което се среща при една на всеки 2000 жени, подчерта д-р Иванчева и допълни, че в настоящия случай става дума за 26-годишна жена от Пазарджик, бременна в ...

» повече