Подтепето

ПУЛС

14 Ноев, 2017

Световен ден за борба с диабета - 14 ноември

Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души.  Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от това заболяване.  Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.  СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет. 

Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието ...

» повече
13 Ноев, 2017

В УМБАЛ „Свети Георги“ поставиха изкуствена тазобедрена става на пациентка от Великобритания

Жената научила от интернет за по-добрите възможности и по-кратките срокове за лечение в първата пловдивска университетска болница

Изкуствена тазобедрена става поставиха на пациентка от Великобритания в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“. Новината съобщи началникът на клиничното звено проф. д-р Владимир Ставрев. Той разказа, че 66-годишната жена научила от интернет за по-добрите възможности и значително по-кратките срокове за извършване на подобни операции в първата пловдивска университетска болница. В родината си тя е трябвало да чака 6 месеца, за да бъде подменена тазобедрената й става.

След като се свързала с проф. Ставрев двамата са уточнили приемането й в УМБАЛ „Свети Георги“ и заплащането за лечението. Тъй като пациентката има Европейска здравна карта, лечението й в България е на ...

» повече
11 Ноев, 2017

Пациенти от Пловдив с инвазивни процедури на конгрес на кардиолози

Десет пациента в три болници в Пловдив и Стара Загора получиха шанса да се лекуват чрез най-иновативните миниинвазивни сърдечносъдови интервенции, приложени от водещи специалиси от България и света. Това се случи на VIII-я конгрес на Българското дружество по интервенционална кардиология (БДИК), провел се в Пловдив. Манипулациите, извършени в УМБАЛ Св. Георги, УМБАЛ Пълмед Пловдив и Болница Тракия – Стара Загора, бяха излъчвани на живо на кадиологичния конгрес, а напътствия и дискусии относно хода на процедурите получаваха от едни от най-добрите инвазивни кардиолози в света. “Това е един от най-добрите методи за обучение, защото в нашата професия 50% от успеха е плод на работа, 40% на гледане и останалото се дължи на четене”, сподели д-р Валери Гелев – председател на БДИК.

Над 300 ...

» повече
10 Ноев, 2017

Болници от цяла Европа търсят медицински персонал в Пловдив

„Кариери в бяло“ обявяват поредния 17-ти сезон на медицинските изложения за работа (job fairs) в Европа, където онези, които търсят нова възможност за работа в медицинската сфера, са поканени да се срещнат с агенции за набиране на персонал, представители на болници и клиники от цяла Европа. Този сезон изложенията ще се провеждат в Гърция, Румъния, Португалия, Унгария, България и Хърватия.

Изложението за български медицински персонал ще бъде в Пловдив на 11-ти ноември, от 10:00 до 16:00 часа в хотел Рамада Пловдив Тримонциум. Участието е напълно безплатно и участниците трябва да носят само своята автобиография на изложението.

Седемнайстият сезон на „Кариери в бяло“ събира освен най-големите специалисти в подбора на медицински персонал, но приобщава вече като нови работодатели - болници ...

» повече
09 Ноев, 2017

4000 българи са диагностицирани с рак на белия дроб през 2016г.

25% от всички случаи на заболяването по света се откриват непушачи

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души в световен мащаб и е водещата причина за смърт от онкологични заболявания. Един от всеки 5 смъртни случая на онкоболни пациенти се дължи на белодробен карцином, което го прави най-смъртоносния вид рак. Всяка година ракът на белия дроб води до повече от 1,6 млн. смъртни случаи - повече от рак на гърдата, на дебелото черво и на простатата взети заедно.  Тази черна статистика изкараха днес на форум по повод Световния месец за борба с рака на белия дроб и зимното училище по медицинска онкология на Клуб „Млад онколог“. Събитието се организира от Национална пациентска организация и е в рамките ...

» повече
07 Ноев, 2017

Броят на пациентите с кардиологични заболявания не намалява, но все повече получават адекватно лечение

Форум събира светила на кардиологията в Пловдив

Новостите в света на интервенционалното лечение на сърдечносъдови заболявания ще бъдат обсъдени от плеяда български и чуждестранни кардиолози на VIII Национален конгрес по интервенционална кардиология, който ще се проведе в Пловдив между 9 и 12 ноември 2017 г. Събитието се организира от Българското дружество по интервенционална кардиология със съдействието на Дружеството на кардиолозите в България.

Очакват се световноизвестни лекари в областта на минималноинвазивното лечение на инфаркти и запушвания на сърдечните съдове, които ще споделят своя опит с българските си колеги и ще проведат редица обучения за млади кардиолози.

Няколко случаи ще бъдат предавани на живо от болници в Пловдив и Стара Загора, като пациентите ще получат възможността да се лекуват чрез най-иновативните сърдечносъдови ...

» повече
03 Ноев, 2017

Обучават медицинските специалисти в район „Южен“

Успешно приключи обучението на всички медицински специалисти в район „Южен“, съобщи кметът на района Борислав Инчев.

„С това обучение ще се повиши професионалната квалификация на медицинските специалисти, както и ще се улесни вземането на решения от тях при спешни състояния на децата“- допълни Борислав Инчев.

Лекторът Д-р Петя Маршавелова-педиатър и детски невролог запозна участниците в обучението с най-срещаните алергични състояния на деца в предучилищна и училищна възраст, както и поведението на медицинските специалисти при оказване на първа помощ. 

По време на дискусията бяха разгледани не само алергичните състояния,  но и профилактиката и режима на живот при децата с алергични заболявания.

Особен интерес предизвика темата: „Епилепсия, епилептични пристъпи- спешна помощ при остри пароксизмални състояния“. Обсъди се и  режимът на живот и ...

» повече
20 Окт, 2017

Рядка медицинска техника бе приложена в УМБАЛ „Свети Георги“ при лечение на 1-годишно дете

Плазмефереза за първи път у нас се извършва на толкова малък пациент, необходими са още няколко процедури, за които семейството няма средства

Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път бе  приложена на момченце на 1 година и 2 месеца, страдащо от автоимунен енцефалит. Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“, а процедурата извършиха началникът на Клиниката по токсикология проф. д-р Янко Илиев и неговия екип. Според лекарите от двете клиники, лечението е успешно.

Тъй като консумативите за тази процедура не се реимбурсират от НЗОК, семейството на болното дете е трябвало да ги заплати нацяло. Проф. Илиев, който е и преподател във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – Пловдив, по време на свои ...

» повече
18 Окт, 2017

Безплатни прегледи в Пловдив за ревматични заболявания

Организацията на пациентите с ревматични заболявания в Българи стартира информационната кампания „Не отлагай, прегледай се днес“, по повод Световния ден за борба с артрита– 12 октомври. Тя е част от инициативата на Европейската лига за борба с ревматизмакоято ще се проведе едновременно в цяла Европа. Целта е да бъде привлечено вниманието на обществото към ранната диагностика на ревматичните заболявания. ОПРЗБ е член на ЕУЛАР от 2011 г., а от 2015 г. председателят на организацията, Боряна Ботева е член на борда на пациентското крило на ЕУЛАР.

В Пловдив кампанията,  която обединява лекари, пациентски организации и здравни специалисти, включва безплатни прегледи за ревматични заболявания в две болници. Те ще се проведат по следния график:

МБАЛ „Тримонциум“ - доц. Генева. Кога: 18.10 ...

» повече
17 Окт, 2017

Връчват наградата „Лекар на годината”

Районната лекарска колегия в Пловдив ще връчи наградите „Лекар на годината 2017” тази вечер на специална церемония. Призът за мениджър на лечебно заведение за 2017 ще получи    управителят на УМБАЛ „Каспела” доцент Илиан Дойков, а за активен принос в специалността „Съдебна медицина” - доцент Светлозар Спасов от катедрата по „Съдебна медицина” в МУ.

Отличени от колегията на регионално ниво са още д-р Недялка  Стефанова – завеждащ детското отделение в МБАЛ Асеновград, д-р Добрин Кръстев  – началник на АГ отделението в МБАЛ Първомай, д-р Иво Кехайов от клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Свети Георги”, д-р Красимира Станева от хирургично отделение на МБАЛ „Еврохоспитал”, д-р Цветан  Петров от МБАЛ Карлово, общопрактикуващите лекари д-р Александър Калайджиев – от Пловдив и д-р Иван  Горев – от Куклен.

Д-р Неделя ...

» повече