Подтепето

ПУЛС

25 Май, 2017

Никола Димитров прави дарение на Детската клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ по случай 60-тия си рожден ден

Никола Димитров е инвестиционен банкер, роден и живеещ в Германия. Син на проф. инж. Никола Димитров, днес той празнува своя 60-ти рожден ден по един различен начин – с дарителска кампания за Детската клиника към УМБАЛ „Св. Георги“.

Пристигнал в Пловдив, вместо подаръци от 60-те си гости, той апелира да се съберат средства, които ще отидат в полза на клиниката.

Това е вторият път, в който Димитров инвестира в клиниката. През 2004 г. е закупил чисто нова апаратура, с която тя работи и до днес.

За да е всичко изрядно, средствата ще бъдат събирани в дарителска сметка.

» повече
23 Май, 2017

Студенти от Медицинския университет събират средства за отделение „Детска онкохематология“ на УМБАЛ „Св. Георги“

Дарителската кампания продължава до края на месеца

По време на тържественото честване на Световния ден на сестринството - 12 май, студентите от специалност „Медицинска сестра“ обявиха своята благотворителна кауза на честването - събиране на средства за отделение „Детска онкохематология“ на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, УМБАЛ „Св. Георги“.

Победителите от отборите, класирани на I-во, II-ро и III-то място в проведения конкурс за презентация на тема „Защо избрах професията на медицинската сестра?“ също се присъединиха към благотворителната кауза, която бе подкрепена от преподавателите от катедрата по „Сестрински грижи“ и всички от Факултета по обществено здраве на МУ - Пловдив по време и след празника.

Заслужено признание за 24 май и за дългогодишната успешна всеотдайна работа на преподавателите от Факултета по обществено здраве на ...

» повече
23 Май, 2017

Христо Бонев дари 500 козунака на пациенти в УМБАЛ „Свети Георги“

Подаръците са по повод наближаващият Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Дарение от 500 козунака направи на 22 май, в УМБАЛ „Свети Георги“ футболната легенда Христо Бонев . 

Сладкишите ще бъде разпределени между пациентите от четири звена – Клиниката по кардиохирургия, Отделението по инвазивна кардиология, Клиниката по кардиология и Втора клиника по хирургия.

Поводът за дарението е наближаващият Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Христо Бонев по традиция, преди големи празници, изненадва с „вкусни“ подаръци пациентите на първата пловдивска университетска болница. 

» повече
12 Май, 2017

Безплатни консултации и прегледи ще се проведат в Пловдив в световния ден на хипертонията

Градът на тепетата е част от националната кампания "Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене"

Артериалната хипертония (АХ) се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 годишна възраст, и след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.
Всяка година 17 май протича под различно мото за де се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене (ПМ), към причинната  връзка с артериалната хипертония и мозъчния  инсулт.

В ...

» повече
10 Май, 2017

Преподаватели от МУ победиха студентите си във футболен мач

Награждаване на победителите Футболната среща между преподаватели и студенти от Медицински университет - Пловдив завърши с 4:2 в полза на преподавателите. Това съобщиха дамите от Клуб Пловдив - Оптимист Интернешънъл, които за девета поредна година организират традиционния футболен мач между лекари, които преподават в МУ - Пловдив, и настоящи студенти на висшето училище.

Клубът всяка година връчва купа на победителите. Тази година наградата поднесе ректорът на МУ – Пловдив проф. д-р Стефан Костянев. До момента само веднъж студентите са получавали приза. „Човек трябва да се учи от своите учители и да ги уважава!“, коментираха шеговито дамите от Клуб Пловдив - Оптимист Интернешънъл.

Сред медиците с изявени футболни умения, които се включиха във футболната среща, са проф. д-р Федя Николов – началник на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети ...

» повече
08 Май, 2017

Лекари и студенти се изправят едни срещу други във футболна среща

Мачът се провежда за девета поредна година

В града под тепетата ще се проведе футболен мач между студенти медици от МУ – Пловдив и техни преподаватели – пловдивски лeкари. Футболната среща е с начален час 17:00 ч. утре, 9 май, в Младежки център на Гребния канал. 

Това е девета подред година, в която все още учащите ще се изправят срещу своите преподаватели в един сблъсък на поколенията. Чрез спорт, те ще покажат кои са по-добри - младите или тези с натрупан професионален и житейски опит. 

Сред медиците с изявени футболни умения са проф. д-р Федя Николов – началник на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“, доц. д-р Владимир Андонов от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Каспела“ и д-р Данаил Митковски от Клиниката ...

» повече
05 Май, 2017

Специалисти съветваха жени за бременността, менопаузата и профилактиката на раковите заболявания

В УМБАЛ „Свети Георги“ се проведе информационна кампания в Международния ден на акушерката

Информационни материали и съвети за бременността, менопаузата, профилактиката на рака на маточната шийка и рака на млечната жлеза даваха днес предиобед акушерки от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“, студенти от Медицински университет - Пловдив от специалност „Акушерка“ и техни преподаватели.

Акцията се проведе на територията на База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“ - Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, по повод Международния ден на акушерката – 5 май. Във връзка с празника Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи организира в цялата страна образователна кампания, която включва здравни съвети към жени от всички възрасти. Акушерките от АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“ и преподавателите и ...

» повече
01 Май, 2017

Откриха нов сектор за метаболитна брахитерапия в Пловдив

УМБАЛ „Свети Георги“  с още помещения с „активни легла“, в които ще се провежда лъчелечение с радиофармацевтици на доброкачествени и злокачествени заболявания на щитовидната жлеза

В Клиника по лъчелечение към УМБАЛ „Свети Георги“ вече се извършва метаболитна брахитерапия. Там се откриват три нови помещения, т. нар. „активни легла“, в които ще се провежда лъчелечение с радиофармацевтици на доброкачествени и злокачествени заболявания на щитовидната жлеза. Терапията ще се прилага и при множествени костни метастази, обясни началникът на клиниката д-р Мария Влайкова.

Новите „активни легла“ ще изолират настанените в тях от останалите пациенти. По време на всеки от сеансите медицински екип ще извършва видеонаблюдение и проследяване в реално време. Изолирането е необходимо, защото пациентите приемат радиоактивни препарати – радиофармацевтици. Последните представляват комбинация от ...

» повече
28 Апр, 2017

Лекари от Пловдив извършиха изключително рядка операция на бебе

Интервенцията е животоспасяваща за 8-месечно дете от Пазарджик

В Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“ поставиха порт катетър за химиотерапия на момиченцето

В България интервенцията се извършва рядко на деца, в този случай имплантирането е било жизненоважно

Операция за поставяне на порт катетър на осеммесечно момиченце с невробластом бе извършена днес в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. През имплантирания порт ще се извършва химиотерапия.

По света този вид операции са рутинни. В България при деца интервенцията е изключително рядка. В случая обаче тя е била жизненоважна, за да започне курсът на химиотерапия на детето. Първоначално момиченцето, чието семейство е от Област Пазарджик, е прието в Отделението по онкохематология на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети ...

» повече
27 Апр, 2017

Бум на близнаци в Университетска

За месец на бял свят са се появили шест двойки близнаци, отчитат в Родилно отделение на АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“

Шест двойки близнаци са се родили през последните 30 дни в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Това разказа завеждащата Родилно отделение към клиниката проф. д-р Елена Димитракова.

Тя уточни, че само една от бременностите е след инвитро процедура. При останалите пет зачеването е било по естествен път. Всички новородени са в добро състояние и доносени.

От началото на годината досега в клиниката са се родили 15 двойки близнаци. А за цялата минала година двойките близнаци са били 25. Отчитаме сериозно увеличение, каза проф. Димитракова.

През януари месец е имало само едно раждане на близнаци ...

» повече