Подтепето

ПУЛС

19 Мар, 2018

Парадонтолог: 90 на сто от случаите на рак на устната кухина са лечими

Ранната диагностика е решаваща, казва д-р Николай Николов – асистент в катедрата по пародонтология на Медицинския университет, който прави представително изследване на пациенти над 50 години

90 на сто от случаите на рак на устната кухина са лечими. Това е изводът, който прави в резултат на 4-годишно представително изследване д-р Николай Николов – асистент в катедрата по пародонтология на Медицинския университет в Пловдив. Дисертационният му труд за ранна диагностика на предраковите заболявания включва проучване на 1612 пациенти, които са консултирани и са получили стоматологични услуги в отделението по Орална патология. При  232 (14,39%) от тях е открит карцином.

Установено е, че карциномът на устната кухина обхваща между 3 и 8% от всички злокачествени образувания. В света годишно заболяват над 6 милиона ...

» повече
14 Мар, 2018

В Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“ се проведе следдипломно обучение за медицински специалисти с хирургия на живо

В специализирания курс за оперативно лечение на синуси и слъзни пътища се включиха 80 специалисти по здравни грижи от цялата страна

80 медицински специалисти по здравни грижи преминаха специализирано следдипломно обучение в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“.

Курсът е озаглавен „Съвременни аспекти и предизвикателства в оперативното лечение на параназалните синуси и слъзни пътища” и за него са се записали медицински специалисти от болницата – домакин, от други лечебни заведения в Пловдив и цялата страна.

Ръководител на следдипломния курс е проф. д-р Карен Джамбазов, д.м. - изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив, и ръководител на Катедрата по УНГ болести към Медицински университет – Пловдив. Освен него в теоретичния панел с лекции се включиха д-р Димитър Чаталбашев – специалист анестезиолог, д-р ...

» повече
11 Мар, 2018

Италианци дариха обзавеждане на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Свети Георги“

Дарение на болнично обзавеждане получи Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“. Общо 22 модерни болнични легла и шкафчета към тях бяха разпределени в интензивния сектор и в шест стаи от стационара на клиниката. Дарителите – Асоциация „Bethania Hospital Services“ от Падуа, Италия, осигури и 7 шкафа за архивиране на документи.

Официално дарението бе връчено на изпълнителния директор на болницата проф. д-р Карен Джамбазов от президента на асоциацията проф. Джовани Питони. Заедно с него лечебното заведение посетиха Лука Далле – юрист и партньор на проф. Питони, д-р Джанфранко Риело и Герарда Карузо – секретари на „Bethania Hospital Services“, и Норма Сакардо – представител на благотворителната католическа организация AES – CCC.

След като посетиха Клиниката по кардиология, за да видят как се използва обзавеждането, италианските гости ...

» повече
09 Мар, 2018

18 УНГ лекари и специализанти преминаха специализиран курс по ендоназална хирургия в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“

По време на обучението бяха извършени 6 демонстрационни операции на пациенти със заболявания на околоносните кухини

18 специалисти и специализанти по оториноларингология преминаха в УМБАЛ „Свети Георги“ курса „Ендоназална хирургия на заболяванията на носа, синусите и слъзните пътища“, който се проведе в Интегралния център за лечение на тумори и травми на глава и шия и включваше т. нар. live surgery с гост оператори и лектори от чужбина и водещи специалисти от България.

Ръководител на специализираното обучение бе проф. д-р Карен Джамбазов, д.м., изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив, и ръководител на Катедра по УНГ болести към Медицински университет – Пловдив.

Наред с него лекции изнесоха: проф. д-р Райнер Вебер, д.м. от Sinus Academy и International Sinus ...

» повече
08 Мар, 2018

Безплатен скрининг за риска от туберкулоза от 12 до 16 март в УМБАЛ „Свети Георги“

Кампанията ще се проведе в Отделението по фтизиатрия под мотото „Седмица на отворените врати“

„Седмица на отворените врати“ със скрининг за риска от туберкулоза организира от 12 до 16 март Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. В рамките на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации, като на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, обясни началникът на отделението д-р Веселин Давчев.

Скринингът в УМБАЛ „Свети Георги“ се провежда като част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Целта на инициативата е да  се повиши информираността на обществото за риска от туберкулоза, като същевременно с това ...

» повече
06 Мар, 2018

В УМБАЛ „Свети Георги“ стартира кампания за безплатни очни прегледи за глаукома

Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде)  организира Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ от 12 до 30 март 2018 г. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата: 11 - 17 март 2018 г.

Прегледите за глаукома и катаракта са предназначени за хора над 55-годишни възраст и ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане. Желаещите да се включат в кампанията трябва да се запишат предварително на тел. 032/602 649  в работни дни от 8:00 до 12:00 часа.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб, обясни началникът на Клиниката по очни болести проф. д-р Нели Сивкова, дм, FEBO. Тя допълни, че сравнително високата честота и тежката ...

» повече
06 Мар, 2018

Медиците от УМБАЛ “Пловдив” изразиха своята подкрепа към колегата си д-р Иван Димитров

Медиците от УМБАЛ “Пловдив” изразиха своята подкрепа към колегата си д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Джевизов. Публикуваме пълната им позиция без редакторска намеса:

ПОЗИЦИЯ

В подкрепа на д-р Иван Димитров,

лекар в отделение по Образна диагностика в УМБАЛ “Пловдив”

Медиците от УМБАЛ “Пловдив” изразяват своята подкрепа към колегата си от отделението по Образна диагностика д-р Иван Димитров и застават категорично зад него по повод инцидента, станал в жилището му в нощта на 1 срещу 2 март 2018 г. При опит да защити дома и семейството си, той прострелва известния рецидивист Жоро Джевизов-Плъха.

Уверени сме, че българската съдебна система ще разреши справедливо казуса и много скоро д-р Димитров ще се прибере при близките си и ще бъде с ...

» повече
03 Мар, 2018

Христо Бонев направи дарение за пациентите на 5 клиники в УМБАЛ „Свети Георги“ за 3 март

По случай националния празник – 3 март, пловдивската футболна легенда Христо Бонев дари 77 кашона със сладки и солени пакетирани лакомства в 5 клиники на УМБАЛ „Свети Георги“.

Дарението е предназначено за пациентите в Клиника по педиатрия и генетични заболяваня, Клиника по детска хирургия, Втора клиника по хирургия, Клиника по инфекциозни болести и Клиника по кардиохирургия.

Известният спортен деятел и общественик многократно през годината изненадва пациентите на УМБАЛ „Свети Георги“ – както по време на празници, така и в обикновени делнични дни.

Работещите в болницата и пациентите изказват благодарността си към Христо Бонев за неговото последователно и безкористно дарителство в моментите, когато хората посрещнат важни дати на болничното легло, вместо да бъдат с близки и приятели.

» повече
28 Фев, 2018

Български пациенти могат да се възползват от безплатно хемодиализно лечение и ваканция в Сицилия

Федерация „Български пациентски форум“ влиза в сътрудничество с диализа „Мукария“ през юни 2016 г. Първата група пациенти заминава за лечение и ваканция в гр. Трапани през октомври същата година.

През 2018 г. отново всеки здравноосигурен българин може да се възползва от Ваканция и хемодиализа – безплатно.

За целта е необходимо да има валидна европейска здравна карта и попълнена епикриза от хемодиализното отделение, в което се лекува в България. На пациентите са предоставени различни варианти за престой. Максималният срок за лечение и ваканция е 3 месеца.

Партньорите на Федерация „Български пациентски форум“ са помислили и за младите хора, които са на хемодиализа, но и желаят да продължат образованието си в чужбина или да потърсят нови възможности. Не са забравени и пенсионерите, които ...

» повече
27 Фев, 2018

Военна болница отбеляза 129 години

Николай Пловдивски освети новия скенер

МБАЛ-Пловдив към ВМА отбеляза 129 години от създаването си с тържествен водосвет на новия 16-срезов компютърен томограф, отслужи го Пловдивският митрополит Николай.

На церемонията присъстваха ръководството на ВМА в лицето на бригаден генерал професор доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и заместник-началникът на болницата полкошник професор Румен Попов, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, представители на Община Пловдив, на военни формирования.

129 години е много сериозна годишнина, това е една от най-старите болници в България. Надявам се да е чест и да осъзнавате каква отговорност е да работите в такава болница, коментира при откриването на новия скенер началникът на ВМА бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.

Пред колектива на болницата той представи накратко ...

» повече