Подтепето

разследване

09 Авг, 2016

Знае ли Ирина Бокова, че идва в Пловдив?

Fashion Week Bulgaria обяви организирането на събития, дипломатически приеми и международни конференции на локации, от които дори не са чували за подобни прояви

От щаба на феста обявяват за партньори клубове, хотели и институции, без те да са наясно, докато участници в събитието плащат такса, за да са част от него

Организаторката Надя Вълева: Това е донос. Става въпрос за проекто-програма. Ние не работим за пари, а за кауза

Надя ВълеваПроекто- програмата за деня, в който идва Ирина БоковаFashion Week Bulgaria ще превърне Пловдив в модна столица не само у нас, но и в цяла Европа, в дните между първи до седми октомври. Това е заявката, която дават организаторите на гореспоменатото събитие. Целият град ще кипи в ритъма на модата, според официалния сайта на фестивала- Международен панаир- Пловдив, три от най-големите хотели и редица известни клубове ще се превърнат в подиуми и места за тематични конференции, конкурси и партита. Пак според информацията на страницата на Fashion Week Bulgaria, на 1 октомври, специално за Седмицата на модата, идва Ирина Бокова. Тя ще е почетен гост на Международна Конференция за доклад и перспективи в изпълнение на Конвенцията ЕС- ЮНЕСКО за защита и приложение на нови форми на културно многообразие, в т.ч. модата и модният дизайн и учредяване на Световна Почетна модна награда на ЕС и ЮНЕСКО в партньорство с Европейски моден съвет за заслуги в тази област. Всичко това звучи тежко, амбициозно, перспективно, гръмко. Стига да не се заровиш в детайлите. Защото от тях изплуват много въпросителни и неизвестни. Като например дали Ирина Бокова знае, че на 1 октомври ще бъде гост на Международна конференция в бившия Новотел, сега Гранд хотел Пловдив. Защото от отдела за резервации там не са чували за такова събитие и подобна височайша визита. Същото се отнася и за представителите на почти всички други локации, обявени в програмата на фестивала- те дори нямат идея, че са негови партньори.

Зад организацията на Седмицата на модата седи Надя Вълева и нейната Национална камара за мода. Тя е и председател на Европейски моден съвет. И двете организации в момента са базирани на адрес в квартал Капана, на улица „Братя Пулиеви 3”. Към днешна дата Вълева трябва да е в трескава подготовка за гигантското мероприятие с европейски мащаб Fashion Week Bulgaria в Пловдив. Покрай нея обаче тя направи няколко грешки, които доведоха и до този текст. Бяхме сигнализирани от собственици на няколко заведения, че използват имената на клубовете им в сайта на въпросния моден фестивал, без да са търсени за подобно партньорство. Става въпрос за Библиотека, Канапе, No sense, Петното и др. Те са били обявени като локациите, на които ще се случват модните партита във фестивалните дни. Нямах никаква идея, че при нас ще има събитие от някаква Седмица на модата. Не съм водил разговор с организаторите на тази Седмица, но бяхме включени в програмата им. За което бях сигнализиран от една от поканените за участие в тази Седмица. След подаден от мен сигнал имената на заведенията бяха премахнати от сайта, разкри съдържател на споменато по-горе заведение пред Под тепето.

След кратко разравяне в сайта на Fashion Week Bulgaria и проверка по описаните в програмата локации, на които ще се случват събитията на фестивала, се оказа, че историята със заведенията е валидна и за всички хотели. На много места в афиша се споменава хотел Империал. Нямаме планирани събития с моден характер в периода 1-7 октомври, нито мероприятия под шапката на споменатия от вас форум Седмица на модата, информираха ни от управата на хотела, като уточниха, че са водени някакви предварителни разговори, но до договорка не се е стигнало. А там, в балната зала към комплекса, според сайта на Седмицата на модата ще има „Учредителна среща за изграждане на международен Музей на модата в Тютюневият град чрез експониране на фигури-роботи на световно известни дизайнери и създаване на Инвеститорско ядро”, както и още редица събития, сред които и дипломатически приеми.

Същата е ситуацията и с бившия Новотел, където на 1 октомври трябва да гостува Ирина Бокова. На тази дата нямаме ангажирана конферентна зала и не знаем за Международна конференция на територията на нашия комплекс. Би следвало, ако някой има намерения да организира нещо от такъв мащаб при нас, да ни е потърсил отдавна, коментираха от Гранд Хотел Пловдив. Там, според организаторите на Седмицата на модата, трябва да се състоят приеми, форуми и тематични срещи, както и „Учредителна среща за иницииране на проекта „Европейска столица на модата“ – иновативно развитие на действащия проект „Европейска столица на културата “ и учредително издание на Европейски Моден Изгрев/European Fashion Rise – общо европейски конкурс за млади дизайнери, идентичен на Евровизия”. Такава информация от отдел резервации на бившия Новотел нямат. От парк-хотел „Санкт Петербург” също разбраха от Под тепето, че на 5 октомври ще посрещат „Дипломатически моден прием на Русия с поетична вечер на руски и френски език и модно дефиле на поета-автор, който е световно известен руски моден дизайнер”. Нямаме такова събитие при нас, отговориха на питането ни от там.  

Изненадите не спират дотук. Хората от екипа на панаира, които в момента не са в отпуск, също не са чували, че ще се превръщат в гигантски моден подиум в дните между 1 и 7 октомври. Fashion Week Bulgaria се заигра дори с Пловдив 2019. До вчера на сайта на фестивала бе обявено, че кандидатите за участие в Седмицата на модата ще имат шанса да станат част от проектите от програмата за мода на Фондацията, която движи Европейската столица по културата през 2019. Вчера се свързахме с ръководството на общинската структура, откъдето обявиха, че такава програма за мода няма обявена, не е планирана, няма и да има и че нямат нищо общо със Седмицата на модата. В последствие вероятно от Фондацията са писали на организаторите на Fashion Week Bulgaria, тъй като тази сутрин текстът, който засяга проекта Европейска столица на културата, бе променен така: „участници, които желаят да бъдат включени в програмата за мода на Националната камара за мода на България чрез участието й в откритата покана за добавяне на нови проекти към портфолиото на Пловдив-Европейска столица на културата 2019 за периода от 2016 до 2019, вкл.”.

Всъщност, всичко написано дотук е притеснително, тъй като участието в Седмицата на модата се плаща. А таксите са сериозни. Вариантите за участие например на дизайнер в този формат са два- безплатно, но с процент от евентуална продажба, или платено. При безплатното, след продажбата на някои от моделите се взимат 5 или 10% от печалбата на едро, след подписване на търговски договор. Платено участие варира между 100 и 2000 лева, като най-евтиното предложение е да участваш с група други дизайнери в 1 ревю, ако нямаш достатъчно изработени модели. Най-високите стойности за таксата са валидни за тези участници, които искат да гостуват на важните събития от календара, сред които и дипломатическите приеми с коктейл и подбрана публика. Те, приемите, се организират в хотелите Империал и Санкт Петербург, от където пък не знаят за тях. Според информацията ни, дошла от проявила интерес за участие в Седмицата на модата млада дизайнерка, организаторите я уверявали, че целият фестивал щял да се излъчва на живо от шведска и унгарска телевизии.  Споменаването на клубове, хотели и институции като партньори в това модно събитие, в което се взимат такси, подвежда участниците да плащат тези такси. Това е меко казано некоректно. Без да знаем дори ставаме съучастници, коментира собственикът на клуб, който без да знае е бил вкаран като локация за модно парти в Седмицата на модата и после изкаран от сайта, след като е подал сигнал.

 

Това е донос от хора, които се интересуват Пловдив да няма лице в модата, коментира в отговор на въпросите ни Надя Вълева. Тя се застрахова, че програмата, описана в сайта на събитието, е работна и че до седмица всичко ще е ясно и ще бъде обявено официално. Няма упоменато в страницата ни в кои заведения ще има модно парти. Засега водим разговори с няколко, като с два от клубовете има яснота, отговори с още неизвестни на въпросителните около вкарването на заведения за партньори тя, като пропусна да отбележи, че имената им са били свалени след сигнал от собственик на клуб. С хотел Империал сме водили разговори, срещали сме се и с управителното тяло. Колкото до дипломатическия прием на Русия- имаме в предвид да бъде в „Санкт Петербург”, скоро ще финализираме и това. Говорила съм и с панаира, и лично с Гергов, тъй като ни трябва площ за 30-метров подиум. Колкото до Ирина Бокова- има открита процедура, която все още не е приключила. Аз имах лична среща с г-жа Бокова в Хилтън, на която изразих желание да я подкрепим с нашата организация. На този етап това, което виждате е проекто- програма, като официално ще я обявим след броени дни, каза Вълева, но не коментира незнанието на хора от екипа на бившия Новотел, че хотелът е посочен като домакин на събитието с марка ЮНЕСКО. Тя отбеляза, че организацията, която представлява, работи в обществена, а не в частна полза, и атаката срещу нея е от лица, които приемат Камарата за мода като конкуренция. А тя няма конкуренция. Ние представляваме Европейския съюз в света на модата. Имате ли идея колко голяма е работата, колко са сериозни нещата, попита ни тя. Някой се опитва да извлече дивиденти с този донос, но това не е добре за България, заявява с категоричност Вълева. След което отбеляза по повод предни наши публикации, че не дължи пари на никого. Ние не работим за печалба, а за кауза, отбеляза още Надя Вълева. Тогава дойде и въпросът ни с платеното участие във Fashion Week Bulgaria, а отговорът й потвърди информацията ни, която сме описали по-горе. Като Вълева не спомена две хиляди лева, а стигна до хиляда и уточни, че може да е и повече, в зависимост от индивидуалното желание на дизайнера. На въпрос дали описаните в програмата локации, на които ще се провеждат събитията, и явно непотвърденото идване на Ирина Бокова, не мотивират кандидати за участие да плащат такси, тя отговори с „Изрично е написано, че става въпрос за проекто- програма”. И заяви, че досега за участие са се записали 25 български дизайнери и 35 международни.

 • 10 Авг, 2016 | КАМАРА ДО КАМАРА
  Мале мила, ама сме се камаросали, те станаха по-многобройни от оневерситетите, ма, дето от професоря вече не мож' се размина (на винарството пък Костадин Маджарович си образувал КАМАРА, не знаем дали включва и ракията или ша трябва и там КАМАРА) Една връз друга да са подреждат, че на таквази малка територия. По колко струват? Кой ги лицензирВа? ЛОЗАРСКАТА КАМАРА Е ВАКАНТНА, цена народна, 237 986
 • 10 Авг, 2016 | Анна Маймункова
  И аз като се дипломирах от Ана Май отидох в Париж да ги науча да сА обличат. Обаче нахалникът Коко Чанел много ми налиташе и аз бидейки добродетелна му бих шута и се махнах."Хора, които се интересуват Варна да няма лице в модата" ме насочха към Пловдив, рай за девствениците. С колегата Джорд Шорош уреждаме ЕврАзийски Моден Съвет, в който АЗ ША МУ БЪДА ПОДпредседател - докато той обикаля Сибир да селектирВа блондинки за моделки. Цени народни
 • 09 Авг, 2016 | г-цата
  "...хора, които се интересуват Пловдив да няма лице в модата..." А? Как сте я карали досега без г-ца "...Надя Вълева и нейната Национална камара за мода. Тя е и председател на Европейски моден съвет...", бе, СТОЛИЧАНИ'19?
 • 09 Авг, 2016 | КАКАта не е разголена
  Личи някаква бяла опаковка върху старата ЧАНТА, не е тя разголена, стига сте завиждали - тя като има Хонорис Кауза от ПУто по Висша Мода, тя знае как да загащи каквото трябва, за разлика от вас (и от нас). Те може и Катедра (дори Факултет) да й поверят - колко му е. Веднага се запишваме!
 • 09 Авг, 2016 | показаната КАКА
  Така както сте я показали тая разголена КАКА тя за друго не става, освен да се САМОнакичи с КИЧозни табели, значки, байраци и фишеци, па да се лепне на загубеняците от пловдиското "управление" (абе, верно ли ГРАДСКИТЕ ПАВАЖИ ги премахват за да вкарат от къра от царевиците просташките селяндурски междуселски машинно намазани евтинки АСФАЛТИ за по сезон-три?) ДА ГИ ЦИЦА по разните измислени никому ненужни АБСУРДНИ "ПРОГРАМИ"?
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

03 Окт, 2016

Как президентските избори цакат родната мода

Отложиха Fashion Week Bulgaria заради вота за държавен глава

Ирина Бокова ще трябва да промени графика си

Надя Вълева обявява, че Седмицата на модата се отлага за края на ноемвриFashion Week Bulgaria ще превърне Пловдив в модна столица не само у нас, но и в цяла Европа, в дните между първи до седми октомври. Така започна текстът ни по повод обявеното като широко мащабно браншово събитие- Седмица на модата. Материалът по повода ни бе в началото на август, като в него изразихме основателни съмнения за това как и къде се организира фестивалът, както и кои ще са гостите му. Тъй като в онлайн страницата на събитието фигурира например името на Ирина Бокова, която в момента едва ли си мисли за Седмица на модата в Пловдив. Ако пък модата у нас е в ...

» повече