Подтепето

разследване

02 Окт, 2017

Възстановяват първото сиропиталище в Пловдив

Така изглежда историческата сграда сега

Сградата ще бъде ремонтирана, а фасадата възстановена според първоначалния ѝ вид  

Запазват волята на дарителите, настанявайки 3 центъра за социални услуги там

Таня Грозданова

Община Пловдив е кандидатствала с проект по ОП “Региони в разтеж“ за изграждане на няколко центъра за социални услуги в двора на бившия дом „Рада Киркович“ на Четвъртък пазара. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е за 2 391 000 лева. Новината съобщи днес ресорният зам.-кмет Георги Титюков. В двора на сиропиталището ще се обособи общностен център, който ще предлага седем социални услуги, предоставяни от Община Пловдив и такива, които се изпълняват съвместно с неправителствени организации. Проектът е на ниво съгласуване.

Три от услугите ще бъдат в сграда, паметник на културата. Става дума за първото сиропиталище на Пловдив, строено след Освобождението с даренителска кампаниа организирана от Олга Скобелева, която събира 20 000 златни рубли. Там ще бъдат разкрити и два дневни центъра – за деца с множествени увреждания и за обществена подкрепа за деца и семейства. „Това са все услуги за деца, с което ще спазим и волята на дарителя и ще успеем да възстановим този паметник на културата“, обясни заместник-кметът Георги Титюков. „На това място ще бъде преместим и Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с разстройство в аутистичния спектър, който в момента се намира в сградата на ДКЦ 6“, допълни той.

Припомняме, че при обявяване от страна на администрацията за намерението да бъде съборен ДКЦ VI, където в момента се помещава новооткритият преди два-три месеца общински център за рехабилитация на деца от аутистичния спектър, в редакцията ни пристигнаха сигнали от притеснени родители, чийто деца посещават центъра. Под тепето следи темата от пролетта, когато Об С гласува предсрочно прекратяване на договора на фондация I can too, която изгради първия център с дарения и въведе услугата. Месец след като общината настани там своята безплатна услуга, стана ясно, че поликлиниката до х-л „Лайпциг“ ще бъде съборена, а на центъра отново ще се търси ново място. Така се стигна до намерението за преместването му в двора на бившия детски дом и необходимостта за изясняване на статута на сградите.

Оказа се, че има депозирано намерение на предишната градска управа за премахване на историческата сграда като опасна, което е оставено без отговор до 2014-а година от МК. Тогава министър Вежди Рашидов изпраща писмо, с което потвърждава статута на сиропиталището като паметник на културата от местно значение, коментира пред Под тепето Георги Титюков. Така всички намеси в имота трябва да бъдат съгласувани с института по паметници.

На последната сесия на местния парламент бе прегласувана собствеността на имота от публична общинска в публична частна, освен това са отпуснати 450 000 лева за проектиране и строеж на едноетажна сграда на мястото на бараките, където беше столовата. На това място ще бъде настанен Центъра за деца с аутизъм.

В сградата на първото сиропиталище на Пловдив на площ от 930 кв.м., след възстановяването ѝ, ще има два дневни центъра за деца с увреждания и един семеен за обществена подкрепа,  уточни Титюков. Комисия от НИНКН е била на оглед през изминалата седмица. Според прогнозите тази част от проекта ще е на стойност 900 000 лева. Строителните дейности там могат да започнат най-рано през пролетта. Плановете са да се оформи един цялостен комплекс за социални услуги. В момента там се помещават Център за деца с девиантно поведение, Център за социална интеграция и рехабилитация, Наблюдавано жилище. Фондация „За нашите деца“ и Националния алианс за работа с доброволци също ще бъдат настанени там. Предстои МРРБ да се произнесе по проекта за ремонт. 

Няма направени коментари
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

05 Дек, 2017

Сълзите на първото пловдивско сиропиталище (СНИМКИ)

Паметникът на културата плаче с мазилка

Доброволци подпомогнаха кампанията в подкрепа на строената след Освобождението социална сграда

Първото пловдивско сиропиталище рони сълзи от мазилка. Паметникът на културата, изграден веднага след Освобождението с дарителска кампания, организирана от Олга Скобелева, е в изключително тежко състояние. Сградата е забранена за влизане, тъй като е опасна, но обектив на Под тепето успя да се промъкне вътре днес. Това се случи по време на доброволческа кампания, част от каузата в подкрепа на едно от най-старите социални заведения под тепетата. Фондация „Пловдив 2019“ и Национален алианц за работа с доброволци (НАРД) организираха съвместна кампания за Международния ден на доброволеца – 5 декември. Млади хора запретнаха ръкави и се захванаха с реновирането на части от комплекс Рада Киркович ...

» повече
18 Сеп, 2017

Бутат първото сиропиталище на Пловдив

Сградата е паметник на културата от местно значение

На 11 май 1879 г., в деня на просветителите св. св. Кирил и Методий е открито първото сиропиталище в града

Таня Грозданова

След като стана ясно, че сградата на ДКЦ VI ще отиде в историята за сметка на многоетажен паркинг, логично се появи въпросът какво ще стане с поликлиниката, лекарите и най-новата социална услуга на община Пловдив  - Център за деца с аутизъм.

Общински съвет гласува в четвъртък балансовата стойност на сградата да бъде извадена от капитала на дружеството, каквото е общинското ДКЦ и сумата за нея – 100 000 лева да бъде дадена на МБАЛ „Св.Мина“ за ремонт на помещения, където да се настанят общопрактикуващите лекари и специалисти от поликлиниката на ул ...

» повече
19 Юни, 2017

Общината взима наготово Центъра за деца с аутизъм на I can too

Прекратяват договора на фондацията с 5 години по-рано

Центърът бе изграден с дарения от граждани и бизнеса в цяла България и чужбина, а световни звезди подкрепиха каузата

Таня Грозданова

Както ви разказахме преди три дни Община Пловдив открива нова социална услуга – Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с аутизъм, обяви пред репортер на Под тепето ресорният зам.-кмет Георги Титюков. Той разказа, че дейността, делегирана от държавата, ще се развива в сградата на ДКЦ VI и центърът ще отвори врати на 1 юли. Освен това стана ясно, че още преди отварянето му вече има назначен управител, а капацитетът на услугата е 25 деца.

Оказа се, че благородното начинание на градската управа не е замислено по-най благородния начин. Новата ...

» повече
16 Юни, 2017

Общината разкрива Център за деца с аутизъм

Нова социална услуга ще се предлага от 1 юли

Центърът ще е с капацитет за 25 деца

С това новите социални услуги стават 3 за тази година, работи се и по разкриване на още

„Тази година вече бяха разкрити две нови социални услуги. Това са два центъра за настаняване от семеен тип, всеки с капацитет от 15 души. Единият е за възрастни хора с психични разстройства, а другият за хора с деменция. От 1 юли стартира и нова - трета социална услуга, делегирана от държавата дейност. Това е Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с аутизъм в сградата на ДКЦ VI.“ Това съобщи за Под тепето ресорният зам.-кмет Георги Титюков.

В момента тече обществена поръчка за ремонт на ...

» повече
07 Юни, 2017

Къде са имотите, подарени за вечни времена на сираците под тепетата

Оказа се, че в Пловдив вечността трае твърде кратко

Владимир Балчев

Сирачета в колиба край Батак. Илюстрация към книгата на Робърт Джаспър Мор „Under the Balkans. Notes of a visit to the district of Philippopolis in 1876“, London, 1877Пожарите след Априлското въстание през 1876 г. оставили хиляди сираци без дом. Децата живеели в колиби край разрушените селища. Когато вестта за тях достигнала до САЩ, благотворителните дружество започнали да събират пари. Така  на Данов хълм (Сахаттепе) били построени две сгради за сираците. За това амери­канско дарение се загово­рило отново през 1910 г., защото по някакъв мисте­риозен начин постройките станали собственост на един български офицер.

Сирачета от околните разорени селища по улиците на Пловдив. Гравюра  от списание „L'Univers illustré“, 1877 г.Първото пловдивско сиропиталище било построено през 1878 г. Средствата били събрани от местните благотворителни дружества. През 1895 г. Елисаве­та Пулиева от Карлово завещала огромната за онова време сума от 40 000 златни ле­ва. С тези пари в Пловдив трябвало ...

» повече