Подтепето

разследване

10 Мар, 2017

Въпреки забраната в пловдивски заведения се пуши масово и официално

Заградени тераси приютяват тютюнджиите в ресторантите

Паулина Гегова

През лятото на 2012-та година влезе в сила закон за забрана на тютюнопушенето в закрити обществени места и помещения с обособени работни места. Това включва освен офиси, магазини и заведенията.
Разбира се, когато излезе законът много привърженици на тютюна скочиха с теорията, че това е потъпкване на персоналните им права и личната свобода. Обществото се разцепи на две – тези „За“ и тези „Против“ и за известно време се забелязваше сблъсък между двете страни, които се обвиняваха взаимно в дискриминация.

Днес, години по-късно, не виждаме какъвто и да е проблем. Всичко се нареди естествено и дори най-върлите пушачи осъзнаха, че не е приятно да ядеш в ресторант и дим да опушва храната ти. Въпреки това и сега могат да се намерят места из града, където собствениците са се изхитрили и са намерили начин да заобикалят ограниченията в разпоредбата. Най-лесният начин за това е чрез „открити пространства и градини“.

Истината е, че там законът също е фиктивен, но и леко неясен, защото всичко зависи от статута на постройката и начина на документалното представяне на помещенията, които реално са зали за пушене.

Например, в двата големи пловдивски мола – „Марково Тепе“ и „Мол Пловдив“ законът е преодолян посредством остъклени тераси. По правилник, за да може да се пуши на тераса, тя трябва да е напълно открита. Тук идва и хрумката, че самите прозорци на терасите на моловете могат да се премахват и така лятно време те се превръщат в открити пространства, като по този начин не нарушават правилата. Това е един елегантен начин да угодиш на всички типажи клиенти, без да насаждаш агресия в околните.

Друг пример е бар „Вижън“ на бул. „Шести Септември“, който е подблоково пространство. Те пък си имат градина, която до края на миналата година беше закрита с найлони, а след ремонта се сдоби с плъзгащи се PVC дограми. Точно заради възможността да се пуши, заведението е много посещавано и вече толкова години държи клиентелата си постоянна.

Пицария „Верди“ също се е съобразила с това, че хората сме различни. Точно поради тази причина тя разполага както с обща част, така и с красива градина, където през топлите сезони можеш да хапнеш и да се насладиш на една-две или повече цигари.

Не може да пропуснем и ресторант „Трите липи“ , който колкото и пъти да е сменял името си, едно нещо винаги е оставало еднакво – народната обстановка, големите порции гозби и пушенето. Още от времето, когато беше „Войводите“ във втората зала – градината, се пушеше. Тогава тя беше открита, сега е остъклена през зимата, а лятно време се слива с околното пространство.

Има и още места, на които се пуши, особено във всяка квартална кръчма, но ако тръгнем да ги изброяваме поотделно, не се знае къде ще му излезе краят.

Според д-р Аргир Аргиров – зам. директор на РЗИ няма как заведение да заобиколи наредбата.

Никъде не е законно да се пуши. Само в отворени пространства, тераси и градини. Постоянно се правят проверки от служители, а глобите не са нещо рядко. На ден получаваме поне по 4-5 жалби от частни лица или фондации, обяснява д-р Аргиров.

В крайна сметка, предприемчивите пловдивчани и собственици на заведения явно са открили работещ вариант да удовлетворят всички клиенти и да не попадат под санкциите на закона.

 

 • 05 Апр, 2017 | Consuelo Lutwyche
  Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Chrome. I'm not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I'd post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue resolved soon. Cheers
 • 13 Мар, 2017 | eли
  Най-гадно е когато в такива заведения и стаи държат малки деца, които заспиват и опушват по масите.Освен това в повечето дискотеки, барове, пиано барове си се пуши без проблем.
 • 13 Мар, 2017 | ели2
  Във въпросната стая нямаше инсталация, която да поема пушeка само 2 климатика и 1 прозорец - пушалня с тапети.
 • 13 Мар, 2017 | ели
  Скоро бях на събиране в ресторант "Ривиера" на ул. "Данаил Николаев". В остъклената част на заведението , където не се пуши нямаше места, затова услужливите сервитьори ни заведоха в специално пригодена стая за пушачи на втория етаж на заведението.
 • 12 Мар, 2017 | Лелее 4
  Започнете да четете от Лелее. , там също има такива изключения от закона, в страни от и извън ЕС. А за последно, нека ви кажа следното - Уважаеми съграждани и приятели от петата власт - бъдете щастливи. Не, няма сърказъм. Животът и без това е достатъчно труден, че все сме криви на някой. ЖИВЕЙТЕ! РАДВАЙТЕ СЕ! ОБИЧАЙТЕ! Или поне опитайте.. П.П.: Правописните грешки може и да не са били умишлени. :)
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

13 Мар, 2017

49 санкции са съставени за 2016-та година за нерегламентирано пушене в заведения

РЗИ разяснява правилата за тютюнопушенето в заведенията

Служителите на институцията работят и след работно време

Паулина Гегова

След статията на Под Тепето, която излезе миналата седмица за тютюнопушенето, медията ни получи официален отговор от д-р Ваня Танчева-Манчева директор на РЗИ – Пловдив, относно какво се счита за закрито и открито помещение, какви са разликите между двете и дейността на институцията с незаконното пушене по заведенията.

Статистиката сочи, че на територията на пловдивска област обектите за хранене и развлечения са 4564, като много от тях да преустановили дейност и регистърът се актуализира периодично.

РЗИ – Пловдив осъществява контролни дейности в изпълнение на разпоредбите на чл. 56 и чл. 56 А от Закона за здравето, относно забраната за тютюнопушене в закрити обществени места и ...

» повече