Подтепето

разследване

10 Окт, 2016

Военният клуб със сметки в банката на Фуат Гювен

„Търговска банка Д” обслужва „Военни клубове и военно-почивно дело“ от времето на Орешарски

104 мероприятия са се провели в ДНА от началото на годината

Близо 75 хиляди лева е инвестирало Министерството на отбраната в сградата на площад Централен в последните две години

260 лева. Толкова ще ви струва да ангажирате сценичната зала на Военния клуб за два часа, като в цената влиза и озвучаването. Това установи проверка на Под тепето. Банковата сметка, на която трябва да преведете парите, е в „Търговска банка Д” АД, бившата Демирбанк. Една от най-малките кредитни институции в банковия сектор у нас е собственост на турския бизнесмен Фуат Гювен.

Гювен развива бизнес в различни сектори в България, Турция и Русия. Ето какво пише Капитал през 2006г: „Публична тайна е, че в последните години бизнесменът се ползваше с протекциите на ДПС. Неофициално се смята, че той също влиза в обръча от фирми, които подпомагат финансово партията на Ахмед Доган. Твърди се, че лидерът на ДПС е личен приятел на Гювен. Така или иначе е факт, че именно след влизането на ДПС във власт¬та през 2001 г. бизнесът на Фуат Гювен започна да нараства с бурни темпове. Негови фирми бяха победители в редица приватизационни сделки. Чрез различни свои дружества Гювен успя да изкупи пос¬ледователно осем ВЕЦ-а. Фирма на Гювен наддаваше и за покупката на последния държавен магазин за безмитна търговия „Калотина Балкантурист“, но беше изместена от „Трансимпекс“, зад която стои собственикът на „Нове холдинг“ и ЦСКА Васил Божков. Гювен беше спряган и сред потенциалните купувачи на „Балканкар Средец“. Негов е и бургаският завод „Елкабел“, който беше купен на фондовата борса от „Ем Джи корпорация“ за 9.75 млн. лева. Турският бизнесмен е собственик и на фирмата „Аидатур“, която притежава два безмитни магазина на Капитан Андреево и един на Ново село, както и няколко хотела. Изглежда, бизнесът на Фуат Гювен се е разраснал дотолкова, че по-нататъшното развитие на големия брой фирми не може да става без наличието на банка”.

Попитахме Министерството на отбраната откога ведомството има сметки в „Търговска банка Д“, на какво основание и след каква процедура е била избрана обслужващата кредитна институция? Става въпрос конкретно за сметката на отдел „Военни клубове – Южен“, към които се води и нашето бивше ДНА. Оказва се, че сметката на Териториален отдел –Пловдив в „Търговска банка Д“ е открита на 20.05.2014 г. Или докато държавното управление е в ръцете на модела КОЙ- кабинетът на Пламен Орешарски, дирижиран от ДПС. Близо два месеца след разкриването на сметките правителството, което извади хората на улицата в безпрецедентни едногодишни протести с избора на Пеевски за шеф на ДАНС, падна от власт.

Министерството на отбраната, като първостепенен разпоредител с бюджет, има единна сметка в БНБ. Второстепенните разпоредители с бюджет, сред които и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, сами избират някоя от търговските банки, в които могат да разкрият бюджетни сметки, чрез които да осъществяват дейността си. Изборът на банка става по инициатива на второстепенния разпоредител с бюджет. Задължително условие е избраната банка да е включена в списъка с търговски банки, с които Министерството на финансите има сключен договор за обслужване на бюджетните организации. „Търговска банка Д“ е включена в този списък. ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, като второстепенен разпоредител и самостоятелно юридическо лице, е избрало за обслужваща банка „Търговска банка Д“. Съгласно утвърдената практика, изборът на обслужващата  банка е утвърден и от страна на Министерството на финансите. Следва да се отбележи, че изборът на обслужваща банка не е окончателен. При определени обстоятелства и след съгласуване с Министерството на финансите се дава възможност за смяна на обслужващата банка, като инициативата за смяна е от страна на второстепенния разпоредител с бюджет, който прави аргументирано предложение за исканата промяна. Второстепенните разпоредители и разпоредителите с бюджет от по-ниска степен имат само бюджетни сметки и не могат да имат влогове, е коментарът на Министерството на отбраната по казуса.    

Попитахме ведомството и за подробностите около самия Военен клуб, след първия ни материал по темата от миналата седмица, относно състоянието на базата. От МО разкриха, че последните инвестирани средства за ремонт и поддръжка са от 2015г.  През месец юли са извършени ремонтни дейности на покривни площи на сградата на Военен клуб, които включват цялостна подмяна на покривното покритие и водоотвеждане, както и вътрешни ремонтни работи за отстраняване на щети от течове в някои помещения. Стойността на ремонта е 51087,34 лв. с ДДС. През месец декември 2015 г. – месец януари 2016 г. е извършен основен ремонт на санитарните възли на първия етаж на военния клуб, при който са подменени изцяло стенните и подовите покрития и санитарното оборудване на помещения, както и ВиК инсталацията към тоалетните. Ремонтирано е и фоайето пред санитарните възли. Стойността на ремонта е 24983,26 лв. с ДДС, отговарят от МО.

От ведомството допълват, че Ръководството на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ разполага с информация и е запознато със състоянието на Военен клуб- Пловдив. Това се осъществява чрез ежемесечни отчети, които дават сведения за всички дейности, провеждани в Клуба, както и за състоянието на материалната база.
Към настоящия момент цялостната реализация на дейностите и поддръжката на военния клуб се изпълнява от осем служители. Реализират се и се организират изключително разнообразни мероприятия и събития, развива се активна творческа и родолюбива дейност. Голяма част от мероприятията са свързани с дейността на Министерство на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, предоставят се зали и мултимедия за реализиране на редица обучения на служители от министерството и нейни структури; съвместно с военните формирования се организират и се провеждат чествания на професионални празници и се отбелязват важни исторически събития; предоставят се помещения на военно-патриотични съюзи и се организират съвместни мероприятия с тях; организират се и трудови борси, съвместно с дирекция „Бюро по труда – Пловдив“; дейност развиват редица творчески формации, като в тях обучението и участието за служители към Министерство на отбраната и подчинените й структурите, както и за членове на техните семейства, е безплатно и приоритетно.  През 2016 г. са осъществени 64 мероприятия, свързани с дейността на Министерство на отбраната и структурите й. Извън тези дейности са реализирани и  40 други мероприятия и събития от външни на системата на отбраната лица, които се провеждат срещу заплащане за ползване на зали и техника, регламентирано в нормативни документи, съгласно действащата нормативна уредба, информират от Министерството на отбраната.  

 

  • 11 Окт, 2016 | realist
    2016ta - okolo 287 dni sa izminali, samo 40 meroprijatija (sreshtu zaplashtane) za vanshni liza na Sistemata - losh finansov resultat za exploatazijata na tazi sgrada!!!!!!! Raznoskite za Remonti pokriti li sa? ..... primerno 8 chasa x L 260 x 40 meropr.= ? Za 8 sluzhetelja - losha performancia-management.....
  • 10 Окт, 2016 | Tra la la
    И аз имам сметка в Д банк. Какво значение има това? Аман от статии със спекулативни подхвърляния
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

24 Юли, 2017

Връщат блясъка на Военния клуб

Стартира инициатива по реализиране на пълноценен ремонт и реставрация на сградата

Блясъкът на една от най-знаковите и красиви сгради в Пловдив- Военния клуб, може да бъде върнат. Първи стъпки за това бяха направени днес, на работна среща, организирана по инициатива на областния управител Здравко Димитров. Тя се проведе в самия Военен клуб и бе провокирана от разговор между началника на Гарнизон Пловдив – бригаден генерал Явор Матеев, губернатора и министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по време на който са били обсъдени възможностите за цялостно ремонтиране на сградата и промяна на облика й като институция, запазила емблематичната си стойност през годините като средище на градския културен живот.

Целта на днешната среща бе да се създаде инициативен комитет, който ще има за цел ...

» повече
06 Окт, 2016

Военният клуб – пример за половинчата работа

Добър стопанин ли е Министерството на отбраната?

Стефка Георгиева

Архитектурният Пловдив винаги е събирал погледите както на жителите си, така и на многобройните посетители, без значение дали става въпрос за ансамбъл от сгради или индивидуална  постройка. Години наред Под Тепето следи състоянието на красивите и ценни за града ни сгради, а този път погледът на нашите репортери се впери във Военния клуб. И да си зададем резонният въпрос: „Добър стопанин на изключителен паметник на културата ли е Министерството на отбраната?”.

Сградата, намираща се в сами центъра на града, е позната от всички пловдивчани, но са малцина тези, които знаят какво наистина се случва С и В нея. На пръв поглед, едно е ясно – фасадата, поне в предната част на сградата ...

» повече