Подтепето

разследване

05 Апр, 2018

Трусовете в АМТИИ влязоха в парламента

Депутатът Иво Христов с питане в Народното събрание относно случващото се в Академията

Налагат се спешни действия, защото скандалът от локален става международен, а висше учебно заведение от мащабите на АМТИИ не заслужава това, категоричен е пловдивският народен представител

„Смятате ли да направите задълбочена проверка, кога, с какви срокове и с какъв външен за АМТИИ екип?”, е въпросът, който той отправя към образователния министър

Снимка: Юлия Лазарова за ДневникТрусовете в АМТИИ и откритата война на ръководството на ВУЗ-а срещу неудобните преподаватели станаха част от дневния ред на парламента. Депутатът от БСП Иво Христов внесе питане чрез председателя на Народното събрание до образователния министър Красимир Вълчев относно случващото се в Академията и действията, които МОН възнамерява да предприеме. Христов се обръща официално към министъра, след като е бил сезиран за изключително тревожни процеси в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

„Адресираната до мен информация е с копия до Вас, затова няма да повтарям сигналите, тъй като очаквам да сте запознат с тях. Обобщено, те са свързани с нарушаване на процедури по Закона за висшето образование и правилника на АМТИИ, неизпълнения на решения на Академичния съвет на висшето учебно заведение и назначения, за които се твърди, че попадат в хипотезата за конфликт на интереси. Визираните сигнали сочат за отговорен по тези нарушения ректора на Академията. Към него са отправени остри обвинения от преподаватели и студенти в АМТИИ. В специални декларации против действията му се обявиха също Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Международната федерация на музикантите (FIN). Формалните отговори, които сте давали до момента, конструирани върху формални проверки и подготвени от „заинтересовани” лица, вече са изчерпани. Налагат се спешни действия, защото скандалът от локален става международен, а висше учебно заведение от мащабите на АМТИИ не заслужава това”, обръща се Иво Христов към Красимир Вълчев. И пита министъра:   

„Смятате ли да направите задълбочена проверка, кога, с какви срокове и с какъв външен за АМТИИ екип; какво свършихте до момента по сигналите, които са депозирани в МОН във връзка с гореизложеното?”.  

Под тепето също очаква отговори от МОН. Ето въпросите, които изпратихме до ведомството миналата седмица:

Запозна ли се министър Красимир Вълчев с отправената към него позиция на СБМТД в защита на техните колеги проф. Юлиан Куюмджиев и проф. Албена Димова? Ако ли да, какво ще предприеме?

Знае ли МОН, че след въпросната декларация, ръководството на АМТИИ стартира процедури по дисциплинарните уволнения на проф. Куюмджиев и проф. Албена Димова?

Запозна ли се министър Вълчев с Отвореното писмо на Международната федерация на музикантите от днес, 29.03.2018г., подписано от Джон Смит и Беноа Машуел, по повод опитите за дисциплинарни уволнения на двамата професори, в което се говори за човешки права и авторитарно управление?

Запозна ли се МОН със сигнала на Под тепето относно събитията в АМТИИ и конкретно с въпросите, на които ръководството на АМТИИ не желае да отговори, а дължи отговорите?

Кога МОН ще вземе отношение публично относно всичко случващо се в АМТИИ в последните няколко месеца?

  • 10 Апр, 2018 | Георги Димитров
    И зад всичко това стой професорите академици Славчеви. Те подклаждат всичко това, както са го правили години наред.
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

11 Апр, 2018

МОН влезе в АМТИИ

Министерството на образованието стартира мащабна проверка в Академията след поредица от сигнали

Ръководството на Академията вече е обект на щателна проверка на МОНЕксперти на образователното министерство са започнали пълна проверка в Академията за музикално танцово и изобразително изкуства в Пловдив, разбра Под тепето. Инспекцията е стартирала тази седмица и касае всички сигнали, които са изпратени до министерството, включително и този от нашата медия.

Проверяващите ще се запознаят подробно с процедурите за дисциплинарни наказания на професорите Юлиян Куюмджиев и Албена Димова и мотивите за това. От МОН потвърдиха, за започналата мащабна проверка. Все още не е ясно колко време ще продължи тя. По непотвърдени данни, проверката се извършва от шестима експерти от министерството.

Припомняме, че това се случва след поредица от скандали в АМТИИ, продиктувани от спорни решения на ръководство и ...

» повече