Подтепето

разследване

18 Юли, 2016

Тежък удар за ректора на МУ: Осъдиха университета

ВАС определи, че Комисията по допустимост, създадена от проф. Стефан Костянев, е нелегитимна

Решенията на органа за допускане на кандидати за академична длъжност или отстраняването им в годините 2011/2015 са незаконни

Произведените титли в този период висят във въздуха

Ректорът на Медицинския университет проф. Стефан Костянев и имиджа на висшето учебно заведение отнесоха тежък шамар. При това не от кого да е, а от Върховния административен съд. Темида осъди МУ по дело срещу Комисия за допускане на кандидати за заемане на академична длъжност "професор" в университета. Решението на Седмо отделение на ВАС, с председател Таня Вачева и членове Иван Раденков и Мирослава Керимова, е от 1 юли, 2016г. Върховните съдии потвърждават решение на Административен съд- Пловдив, според което комисията по допустимост, създадена от ректора Стефан Костянев, е нелегитимна. Става въпрос за единичен случай на конкурс, при който кандидат за професор обжалва недопускането си до процедурата. Комисията обаче е действала така при провеждането на конкурси в продължение на близо 4 години. Време, в което са „произведени” много доценти и професори.  

Решението на комисията в конкретния случай е оспорено и обявено за нищожно на първа инстанция, а сега това бе потвърдено и от най-високото съдебно ниво. Според запознати, окончателното определение на съда е повече от знаково. То отваря път на всички отстранени от конкурсите в период от няколко години, защото този орган, както и решенията за отстраняване на един или друг кандидат за годините 2011/2015, са нелегитимни (правилникът не е съобразен за този период с единните държавни изисквания. Той е бил ъпдейтнат през 2015-2016г. , но дотогава не е отговарял на държавните изисквания).
Интересен е и друг въпрос: Колко са станалите професори и доценти при функционирането на нелегитимната комисия по допускане на кандидатите за участие в обявен конкурс за заемане на академична длъжност. Отговор на него ще потърсим.

Според съда, комисията, назначена със заповед на ректора на МУ, се е произнесла, изземвайки чужда компетентност - на научното жури.  ВАС потвърждава решението на пловдивския административен съд, че има липса на компетентност. И осъжда университета да изплати направените разноски по делото в размер на 650лв.   

Дочухме, че със скандалния казус ще бъдат запознати Министерството на образованието и науката, където по наша информация има 4 сигнала за нередности в МУ, други институции и политици.

Очаквайте продължение! Търсим ръководството на МУ по темата, ще събираме коментари на хора от академичните среди, МОН и др.

 • 24 Окт, 2016 | „Медицинският университет в Пловдив – заболяването”.
  В него се говори за пиене на кафе с преподаватели и късни срещи.Студентите се оплакват, че в библиотеката има само 50 места, а залите не побират толкова студенти, колкото се приемат, и се налага те да слушат лекции, насядали по земята. Служителите в администрацията, които отговарят за тях, не знаели английски. А всеки път, когато поставят проблем, им отвръщали: „Това е България!” Подробности – четете в днешния брой на в. „Марица”
 • 24 Окт, 2016 | в
  „Много лоша практика е медицинска институция да се държи все едно смята, че никой няма право да надигне глас”
 • 24 Окт, 2016 | в Марица
  Британски студенти обвиниха Медицинския университет в Пловдив в корупция, дискриминация и други порочни практики. В остро писмо, изпратено до ректора, неговите заместници и други ключови звена във вуза, се предупреждава, че сигналът ще бъде постван в социалните мрежи, ще бъде предоставен на ВВС и с данните в него ще бъдат запознати посолствата на Великобритания и Германия.
 • 17 Сеп, 2016 | Ново заглавие
  Статията би следвало да се преименува: Тежък удар за Университета: осъдиха ректора
 • 09 Сеп, 2016 | пръжка
  на 21 септември се очаква новата осъдителна присъда в нашия университет в катедрата по.............. очаквайте Стефчо масончето да го пръжнат като пръжка
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

19 Юли, 2016

МУ след решението на ВАС: Комисията по допустимост е легитимна

Съответно всички решения за академични длъжности са легитимни, коментира зам.-ректорът проф. Виктория Сарафян

Ролята на тази комисия е да провери дали документите съответстват на изискванията и да гарантира на научното жури точен пакет от документи, допълва тя

Проф. д-р Виктория Сарафян, зам.- ректор по Научна дейност в МУ, излезе с позиция от името на университета по решението, с което ВАС осъжда висшето учебно заведение. Проф. Сарафян отговори на нашите въпроси, пратени по служебната й електронна поща вчера. Тя не коментира самото осъдително решение на Върховния административен съд, а се спира на въпроса за легитимността на Комисията по допустимост.

 МУ-Пловдив повече от 70 години гради авторитет и залага на високо качество в образованието и науката, включително и в изграждането на ...

» повече