Странно бързане за приема на ПУП по проекта за пробив под Централна гара – Пловдив

Разследване

Общинският съвет насрочи обществено обсъждане след приемането

Засегнатите собственици на имоти пишат възражения от месец февруари тази година, но до момента нямат официален отговор от Общината

Таня Грозданова

Спорният проект за изменение на Подробния устройствен план – План за улична регулация, касаещ пробива под Централна гара – Пловдив, отново влиза на дневен ред на редовно заседание на Общински съвет в четвъртък – 29 септември. В същото време има насрочено обществено обсъждане на въпросния план за 15 октомври 2018-а година.

Приемането на ПУП-а преди общественото му разглеждане и обсъждане е меко казано странно (б.авт.: в случая този епитет е подбран „политически“ коректно).

Припомняме, че на първото заседание на местния парламент след лятната ваканция, същата точка бе оттеглена от дневния ред. Грандиозният план за подземно преминаване от Централната градска част в район Южен се оказа доста гореща тема. В залата присъстваха и граждани, чиито имоти ще бъдат засегнати от съоръжението. Стана ясно, че става дума за 38 имота, като 27 от тях са частни, а за 9 се налага пълно отчуждаване.

На сесията лъснаха множество неясноти по проекта, а гражданите представиха на общинските съветници алтернативна идея за южната част, в която няма да се наложат отчуждителните процедури.

Засегнатите собственици на имоти пишат възражения от месец февруари тази година, но до момента нямат официален отговор от Общината.

Въпросителните около проекта, изработен по поръчка на НКЖИ, трябва да намерят своите отговори евентуално днес, когато старейшините трябва да се срещнат с проектантите и представители на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Очаквайте подробности по темата.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.