Слагат на тезгяха едно от най-апетитните блюда от богатото меню със знакови имоти на Общината (ГАЛЕРИЯ)

Разследване

Перлата се крие зад Докторската къща в Цар – Симеоновата градина

Атрактивният имот на ул.“Велико Търново“ се пуска на търг с начална цена над половин милион

Само че години наред е бил изоставен   

 

Таня Грозданова

В началото на годината екипът на Под тепето пръв алармира, че в Програмата за управление на общински имоти управата на града е заложила да се отърве от редица сгради паметници на културата в топ локациите Цар-Симеонова градина, Капана и Стария град. След поредица от статии, че те се подготвят за продажба през 2018 г., успяхме да предизвикаме интереса на обществото и някои общинските съветници, така една малка част от тях бяха извадени от списъка.  

На първата сесия след лятната ваканция местните велможи гласуваха да бъде пусната на търг къщата на ул. „Велико Търново“ 7. Още през януари прогнозирахме, че имено тя ще се окаже разковничето в сагата с изчезналите документи за дарение на Докторската къща. И ето вече сграда в задния двор на „В. Търново“ 9  – бивша туристическа спалня, залепена за първия Родопски пансион, се предлага на търг с явно наддаване.  

Гласуваното предложение на ресорния зам.-кмет инж. Димитър Кацарски определи стартовата цена на 553 000 лева без ДДС, а стъпката за наддаване да е 3000 лева. Мотивът на инж. Кацарски е, че с тази продажба ще се осигурят приходи в местната хазна.

 

Дворното място с площ 508 кв. метра и построени три сгради – къща на три етажа с площ 152 кв. метра и две по-малки от по 50 квадрата е скатано току до охранявания вход на наричаната „Белия дом“ и по известна като Къщата на Дража Вълчева кооперация.

Именно близостта до строго охраняваната сграда е запазил от вандали и бездомници атрактивния имот, въпреки че в него се влиза безпрепятствено. Оценката на знаковия имот на пъпа на Пловдив е направена от независим лицензиран оценител, чиито услуги ползва администрацията. Данъчната оценка на имота е 318 076 лева.

 

Припомняме, че екипът на Под тепето се опита да проследи метаморфозите на имота в годините назад. В журналистическо разследване бяха събрани данни, че миналата година в Комисията по общинска собственост е било внесено за разглеждане разпореждане за обединение на имота – Докторската къща с обявената на търг. Членове на комисията разказват как предупредили ресорния заместник-кмет Димитър Кацарски, че съсловните организации на лекарите и зъболекарите имат договор за наем, но той твърдял, че нямат. Накрая неговата сътруднича го уверила, че договорът е подписан за 5 години на 2 февруари 2016-а. Кацарски отвърнал, че както е подписан, така може и да бъде прекратен.

Споменатите сгради и дворни места, всъщност фигурира в нотариален акт от 1976 година като един цял имот. Постройките в задния двор са бивша туристическа спалня, чиято ограда е абсолютно идентична с тази на „Белия дом“. В началото на документа се казва, че целият имот е бил дарение, после се споменава покупко-продажба с описание на имота: 3-етажна сграда отпред и двуетажна в дъното на двора. При граници трима съседи и държавен имот  – Белия дом и старо сиропиталище на ул. “Иван Вазов“. Парцелът е описан като дворно място от 722 кв.м.  

 

В решението на ОбС се казва, че в имота има три сгради – къща на три етажа с площ 152 кв. и две по-малки от по 50 квадрата, опитайте се да откриете на снимките трети етаж, както и втората по-малка сграда. Триетажна постройка на "Велико Търново" 7 не фигурира и в нотариалния акт от 1976 година. Какво ли точно се продава?  

Споделете ни във:

2 thoughts on “Слагат на тезгяха едно от най-апетитните блюда от богатото меню със знакови имоти на Общината (ГАЛЕРИЯ)

  1. Ту лейт.Бутнах 100 000 и вече е мой.Ще строя поправителен дом за малоумни политици.Списъкът с чакащите няма край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.