Проф. Куклева от МУ: Поемам личен ангажимент да се срещна с Деница

Разследване

Ако има стабилни университети в България, то това са медицинските и ние не се конкурираме помежду си

Не всички бакалавърски специалности могат да бъдат приравнени, казват от университета

Паулина Гегова

Няма безгрешни хора, но ние се опитваме да облекчим възможно най-много кандидатстващите студенти. Това заяви пред медията ни проф. Мария Куклева – зам. – ректор по учебна дейност в Медицинския университет, която разясни още една част от пъзела с проблемното кандидатстване за магистратура в МУ и конкретния казус с Деница Тодорова.  

Проф. Куклева ни обясни, че не всички специалности могат да бъдат приравнени и желаещите да кандидатстват магистратура трябва специално да проверят в какво направление могат да продължат образованието си. Има субсидирани бройки от  държавата, за които кандидатите се конкурират. Има и платени бройки, пак в рамките на капацитета за специалността, които се определят от Националната агенция за оценяване и акредитация. Регламентите са много стриктни, но няма вариант човек да влезе без изпити. Ако някой завършил в друг университет не е наясно с какво може да продължи, може да си направи и юридическа справка.

При нас идват младежи от много градове и държави и всеки, който иска да се занимава сериозно с медицина, разглежда сайта, правилата и справочника до най-малката подробност. Грешката на Деница е, че не е дошла на място, а се е обаждала по телефона. Дори не знае в кой учебен отдел е звъняла, а те са цели шест. В колежът, пък, изобщо няма магистратури. До колкото ни е известно, може да е попаднала и на санитарка. Може да не е задала въпросите си правилно или да не е разтълкувала отговорите правилно, но никой няма да си сложи главата в торбата и да й предложи да я запише като чуждестранен студент, казва зам.-ректорът.

Тя уточни, че системата и процесът за кандидатстване са много сложни и всичко се проверява от министерството. При най-малката промяна в регистрацията, при смяна на имена или придобиване на двойно гражданство, при най-малкия елемент, промяната трябва да се запише в МОН, защото студентите рискуват да не получат диплома, всяка от които е с официален стикер.

Колкото до чуждестранните студенти, те трябва да преминат входящ изпит, да приготвят двойно повече документи, да имат ниво на език, поне над минимума.

До броени дни започва кандидат-студентската кампания за 2017-та година и от университета съветват всеки да провери внимателно справочника, да се запознае с условията, програмите, датите на изпити, за да не се получават подобни обърквания.

Не обвиняваме Деница, явно е разочарована, че не може да си намери работа по специалността, но трябваше още тогава да ни потърси, няма да й откажем помощ. Лично аз поемам отговорност, ако желае, да се срещне с учебен отдел или с мен, за да й обясним правилния път, по който да кандидатства и да проверим дали нейната бакалавърска степен може да бъде приравнена. Но тя трябва да е наясно каква магистратура иска да запише. Изискванията са високи, но който успее да премине бариерата и се труди усърдно през годините, после ще се реализира успешно. Ако има стабилни университети в България, то това са медицинските и ние не се конкурираме помежду си, споделя проф. Куклева.

Колкото до специалността Медицинска биология в ПУ, все още нямаме информация от ВУЗ-а каква реализация предлага тя на завършилите и с каква работа могат да се захванат, веднъж получили дипломите си. От Пловдивския университет все още не са излезли с позиция по въпроса.

Споделете ни във:

1 коментар за “Проф. Куклева от МУ: Поемам личен ангажимент да се срещна с Деница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.