Подтепето

разследване

31 Юли, 2017

Официално: Въпросите за Колодрума не били по Закона за достъп до информация

Отговори няма

По въпросите за Колодрума дори Законът за достъп до обществена информация не върши работа

Още не е открита силата, която да накара отговорните хора да отговорят   

 

„Информацията от т.1 до т. 14 от заявление с вх. № 17 ДОИ28/19.06.2017 г. представлява искане за достъп до обществена информация, която не се съхранява във вид, обективиран в материален носител и отговарящ на поставените в заявлението конкретни въпроси. Механизмът за достъп до обществена информация не е средство за комуникация между заявителя и органа по зададените му от заявителя въпроси, а способ за предоставяне на вече създадена и съхранявана у органа обществена информация по смисъл на чл.2,ал.3 от ЗДОИ. С оглед на това информацията не следва да бъде разгледана по реда на ЗДОИ."

Това гласи ключовият абзац от отговора, който репортер на Под тепето получи по заявлението за достъп до обществена информация, подадено до Община Пловдив с въпроси за Многофункционалната спортна зала. Разбирайте го както искате.  

Припомняме, че през февруари 2017-а година репортер на Под тепето поиска интервю с тогавашния мениджър на Колодрума Йорданка Трендафилова, за което тя трябваше да получи разрешение от общината. Докато прохождахме процедурата Трендафилова излезе в отпуск, а от Община Пловдив помолиха да изпратим въпросите в писмен вид, за да ни отговори ресорният зам.-кмет Розалин Петков, който цитирам „е най-добре запознат по темата“. От тогава след десетки запитвания, телефонни позвънявания, насрочени и отменени срещи, през месец май той отказа интервю, подразнен от нашата настоятелност. Така се стигна до решението да внесем заявление за достъп до обществена информация по  следните въпроси:

„Колко събития са били организирани в Колодрума през 2016г. и приблизително колко публика са събрали те?

Какъв е бил разходът на ОП-то за миналата година и какъв е бил приходът?

Какви средства за издръжка на залата са планирани за 2017г.?

Колко са планираните към днешна дата събития за 2017г. и приблизително какъв приход се очаква от тях?

От колко души е съставен екипът на ОП-то, какви са средните заплати и как функционира то?

Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата?

Има ли отдадени под наем площи в комплекс Колодрума и как вървят наемите?

С кои промоутъри работи залата и колко сключени партньорски договора има?

Какво стана с конкурсите за лого и име на спортната зала?

Общинското предприятие ли е най-удачният вариант за менажиране на комплекс Колодрума?

Има ли концепция за развитие на залата в периода до 2019г., когато Пловдив е Европейска столица на културата?

Нямаше ли условие в договора за придобиване на правото на строеж от колоездачен клуб „Цар Симеон“, че велосипедистите ще тренират там безплатно ?

Промените в Наредбата за администриране на такси и услуги, които бяха приети в началото на годината в частта за Колодрума, всъщност намаление или увеличение на тези цени са?

За какви спортове и от кои федерации е сертифициран комплекса до момента?“

Официалният отговор на заявлението, подадено на 19 юни т.г., дойде с куриер като препоръчана пратка на 5 юли в 14,06 часа в редакцията на медията ни. Решението е подписано от г-жа Ангелина Топчиева, секретар на Община Пловдив.

Последва среща в нейния кабинет в сградата на пл. „Стефан Стамболов“ № 1, на която тя ни обясни, че въпросите, които са останали без отговори, касаели комуникация. В чисто човешки разговор със секретаря на общината разказахме подборно цялата сага от начало, за да стане ясно, че именно липсата на комуникация е причината да се стигне до ползване на механизма за достъп до обществена информация.

Ангелина Топчиева не можа да даде отговор как така се стигна до близо половин година липса на реакция по писмено зададени от месец февруари въпроси, като се опита да го обясни със голямата заетост на ресорния зам.-кмет Розалин Петков.  Госпожа Топчиева обеща лично да съдейства за интервю с настоящия мениджър на Колодрума. То трябваше да се случи през изминалата седмица, но не би. Този път причината е отпуск на служител от отдел „Връзки с обществеността“ в общината. Очаква се неговото завръщане през тази седмица.

След тази среща получихме сканирани файлове на: Програма за развитие на залата, Отчет за бюджетната 2016-а година, който съдържа само разходна част и Бюджета за 2017-а(отново само с разходна част без планирани приходи). Тук е мястото да се отбележи, че тези документи са налични от края на месец март на сайта на общината, но не беше така по времето когато подадохме поисканите в писмен вид въпроси на 13 февруари, на които още нямаме отговор.   

Всички сме любопитни да станем свидетели на това кога ще се случи най-дълго организираното, очакваното и трудно достъпното интервю в близо 17-годишната комуникация с община Пловдив на нашия репортер.   

 • 01 Авг, 2017 | Има ли някой
  , на който не му е ясно, че тази зала си е една кражба на няколко милиона от пловдивчани...
 • 31 Юли, 2017 | Каназиревите паразити в сесия да запитат
  В сесия на ОбС официално запитване към администрацията от Каназиревата група по тези важни въпроси не може да бъде отказано. Това ако има молекула съвест в управата на Пловдив
 • 31 Юли, 2017 | Розалина: ГЪЗЪТ МИ НЕ Е ОТЗАД
  По аферата ГЪЗЪТ МИ НЕ Е ОТЗАД освен четници "окупирай" срещу Роза, на която ПЛАЩАМ ЗАПЛАТА АЗ-ТИ-НИЕ-ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЗА ДА ОТГОВАРЯ вероятно някой грамотен юрист може да ги изправи пред съд. Как така: "да изпратим въпросите в писмен вид, за да ни отговори ресорния зам-кмет Розалин*П*тков* ...„е най-добре запознат по темата“... след десетки запитвания, телефонни позвънявания, насрочени и отменени срещи, през месец май той отказа ... подразнен"
 • 31 Юли, 2017 | БРАВО и мерсиме за отговора
  Браво за отлично формулираните въпроси. Непременно следва данъкоплатците да получим ОТГОВОРИТЕ: истинни, изчерпателни, задълбочени а не "по допирателната". Блгодарим все пак, че се отзовахте на многобройните напомняния. Някой определи тези увъртания на управата: "обществена информация, която не се съхранява във вид, обективиран в материален носител и отговарящ на..." като ГЪЗЪТ МИ НЕ Е ОТЗАД
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

09 Юли, 2018

Само пет събития са предвидени в Колодрума до края на годината

Евелин Парасков: Похарчихме милиони за „Колодрума“, а залата хваща паяжини

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ искат прозрачност за управлението на общинското предприятие

Управлението на многофункционалната спортна зала „Колодрума“ ще е повод за дебати на следващата сесия на Общинския съвет. Съветникът Евелин Парасков внася питане до кмета от името на групата на „Съюз за Пловдив“, относно начина, по който се менажира съоръжението. Той настоява да получи ясен отговор какъв е бюджетът на специално създаденото за управление на залата общинско предприятие, какви са приходите от залата и разходите за поддръжка, как се използват колоездачната писта, местата за паркиране и търговските площи, кое налага да се плащат още 700 000 лв. за нов паркинг и какви мероприятия са предвидени на „Колодрума“ през тази ...

» повече
04 Сеп, 2017

Търси се ресторантьор, за да оживи зоната около Колодрума

Дават му близо 3 декара за 10 години за заведение и паркинг

Така на още ненаетия ресторант в Колодрума му се очертава втори конкурент

Общината може да помогне с част от инвестицията, обяви кметът

Таня Грозданова

Община Пловдив има нужда от някой кадърен ресторантьор, който да вдъхне живот на поляните около Многофункционална спортна зала, стана ясно днес по време на редовния брифинг на кмета Иван Тотев.   

Управата на града подготвя тръжна процедура за наем на 2,7 дка празен общински терен, който се намира отпред до Колодрума. Парцелът ще бъде предоставен за 10 години на бизнесменът, който даде най-висок наем. Процедурата няма да е нито концесия, нито конкурс, уточни кметът.

Идеята е да се подпомогне целта на общината за оживяване ...

» повече
31 Авг, 2017

Колодрума е единствената от трите големи зали в България без голям рекламодател

„Една от първите и най-важни задачи е да бъде намерен генерален спонсор за залата“ 

Тази задача стои вече две години при двама управители

Мениджърът на залата сравнява нагласите на пловдивчани с тези на парижани към Айфеловата кула

     Уважаеми читатели на Под тепето,

Вашето и нашето търпение, упоритост и търсене на истината по пътя към най-дълго организираното интервю в 17-годишната комуникация с община Пловдив на нашия репортер Таня Грозданова, вече е удовлетворено до някаква степен. По-долу ви представяме „интервю“ със сегашния директор на ОП „Многофункционална спортна зала“ Галина Китена, което получихме по електронната поща в навечерието на двегодишнината на Колодрума и деня на откриването на първата частна такава зала в Града на тепетата.      

Припомняме, че търсенето на отговорите продължи близо 8 ...

» повече
31 Авг, 2017

След 200 дни чакане получихме някакви отговори за Колодрума

Горе – долу 1/3 от пловдивчани са посетили Многофункционалната спортна зала

За две години от съществуването си, Колодрума отчита 112 хиляди зрители и над 40 събития

/uploaded/images/kolodrum.jpg

Таня Грозданова

Сто деветдесет и седем дни! Точно толкова бяха нужни на ръководството на Община Пловдив, ресорния заместник-кмет Розалин Петков, управителите на Многофункционална спортна зала „Колодрума“ и PR-ите на кмета, за да отговорт на въпросите, които репотер на Под тепето им зададе в писмен вид на 13 февруари 2017-а година.

С цел да сме максимално кореткни към читателите си, които заедно с нас изстрадаха най-дълго чаканите отговори, ще уточним, че писмото с тях пристигна на редакторската ни поща на 29 август преди обяд. В датата няма нищо особено на пръв поглед, но връщайки репортерската ...

» повече
20 Юни, 2017

На 4 юли ще стане ясно какво се случва в Колодрума

Под тепето внесе официално Заявление за достъп до обществена информация

След 5 месеца отлагане и отказ за интервю по темата за Многофункционална спортна зала от Община Пловдив са длъжни да отговорят до 14 дни по закон

Нито отвореното писмо, нито 5-месечните кандърми и дипломатически преговори доведоха до отговори от страна на ресорния земестник – кмет Розалин Петков на писмено предоставените въпроси, относно Многофункционална спортна зала „Колодрума. Поради тази причина репортер на Под тепето входира официално в понеделник – 19 юни в деловодството на Община Пловдив заявление за достъп до обществена информация с вх.№17 ДОИ28. От приложените снимки става ясно, че срокът за приключването му изтича на 3 юли 2017-а година в 23:45:36 часа. 

Припомняме, че след близо 4-месеца уговаряне ...

» повече