Подтепето

разследване

29 Ноев, 2017

Общинският съвет на Хисаря отказа да се яви на поправителен

Странна коалиция „ГЕРБ-БСП“, след като лиши хазната от 75 000 лева несъбрани вземания, сега я набутва с разходи по дело

Продължава да буди искрени съмнения фактът, че подобно решение на ОбС – Перущица е върнато от юристите на Областна администрация, а това в курортната община мина като законосъобразно

Таня Грозданова

„Общинският съвет в Хисаря трябва да се саморазпусне и да отиваме на нови избори! Явно, че сегашния е избран да решава проблемите на съпартийците на съветниците. На никого не му пука, че спретнаха най-големия скандал в историята на общината и че хората повече не вярват на никоя партия. Да се опростят 75 000 лева на човек, който се прави на милионер идва в повече на всички.Този коментар под разследването на Под тепето, озаглавено „Общинският съвет на Хисаря заложи бомба в бюджета на общината“, идеално пасва за мото на продължението по казуса. Само, че това не е цитат от произведение, а истината от настроението на гражданите – избиратели в курортната община.  

Вместо да вземе изпита на поправителен, местният парламент по добре позната схема с гласовете на коалиция, която Бойко Борисов и Корнелия Нинова се кълнат, че никога няма да направят, а имено „ГЕБР – БСП“,  отказа да отмени незаконосъобразното си решение за опрощаване на задължения на фирма към бюджета.  

Припомняме, че в началото на септември, нарушавайки Наредбите на Общината, 8 от присъстващите 12 съветници гласуват „За“ опрощаването на 4/5 от просрочени за няколко години 72 905 лв дължими ТБО на фирма „Натура фит“ ЕООД, която се води на дъщерята на дългогодишния партиен член Данчо Кощилаков. Останалта ¼ се разсрочва, за да може фирмата да кандидатства с чисто данъчно досие за еврофинансиране.

На 21.11. на редовна сесия председателя на БСП Хисаря Пенчо Шапков, който е в основата на предложението в помощ на съпартиеца, отново бламира отмяна на скандалното решение, с което се облагодетелства фирма. Той предлага в залата да отпадне точката от дневния ред на заседанието с  аргумента, че „каквото сме решили, сме решили, няма какво да прегласуваме“. Шапков заявява на съветниците от ляво, дясно и по средата, че има заведено дело, съдът да решава.

Естествено, неговото предложение е прието с гласовете на същата коалиция ГЕРБ – БСП, която след като лиши хисарската хазна от 75 000 лева несъбрани вземания, сега я набутва и със съдебни разноски по дело в Административен съд.  

Явно за  коалицията ГЕРБ – БСП  в курортната община не важат законите в държавата, за това и никак не е чудно, че въобще на коалиционните партньори не им пука за заложената бомба в бюджета, за несправедливото, незаконосъобразно, антисистемно, антиполитическо, антиикономическо и антисоциално решение, което утвърждават. Важно е да се свърши работа на нашия човек.

В тръсене на справедливост кметът на общината инж. Пенка Дойкова обжалва решението пред Административния съд, очаква се първото заседание по делото, в което градоначалник съди Общински съвет, да бъде  на 5 декември в Пловдив.  

Очаквайте  отговор от юристите на областна управа как номерът на Общинския съвет в Хисаря минава, пък този на колегите им от Перущица – не.

 

  • 30 Ноев, 2017 | интереси
    Много статия актуална на фона на това,което става напоследък.Нека др.Нинова обясни как се случват подобни неща в подопечните и организации,предвид факта,че хисарската е от най-твърдолинейните и поддръжници.Как точно те влязоха в коалиция с ГЕРБ за да защитават интересите на един стар комунист?Доста интересни интереси се крият там.Ти на мене, аз на тебе!И Зико забъркаха в скандала!Винаги има повече от две подозрения за такива случаи,а др.Нинова!
  • 29 Ноев, 2017 | Таня Грозданова = САМОСТОЯТЕЛНА!
    Доста време вече в смотан сайт ПодАльошата се забелязва и ОТКРОЯВА името на журналистката ТАНЯ ГРОЗДАНОВА която за разлика от другите г-ци на Иво третира и разследва и докладва въпроси НАД ДРЕБНОТЕМИЕТО на крафт-бира-тиквеник-капана. Време й е вече да застане самостоятелно -или в рамката на свястна страница като РЕДУТА.БГ на Тони Филипов, д-р (до ония двете Л. Русева и В. Седларска от СливЯн; или СЕГА / ГЛАСОВЕ)- за да се реализира максимално
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

19 Дек, 2017

Кмет осъди общински съветници

Съдът отмени бюджетната бомба, заложена от местния парламент в Хисаря с опрощаване на данъци на фирма Натура Фит

Съветниците решават дали да обжалват на сесия днес

Таня Грозданова

Дали странната коалиция „ГЕРБ – БСП“ ще продължи да си гласува както си знае в курортната община Хисаря или ще зачете решението на Администравния съд, с което магистратите отменят незаконния им акт на опрощаване на дължими данъци на фирма, това ще разберем днес. Очаква се на следобедното редовно заседание на Общинския съвет неговият председател Гатьо Султанов да запознае колегите си със съдебното решение, което обявява акта им за нищожен.   

Както ви разказахме в журналистическо разследване на Под тепето, в началото на септември тази година, нарушавайки наредбите на собствената си община, 8 от присъстващите ...

» повече
06 Дек, 2017

Адв. Божикова: Решението на ОбС–Хисаря не просто е незаконосъобразно, то е дълбоко несправедливо

По отношение на мълчаливия прием от страна на Областна администрация на „лошия прецедент“, юристът коментира, че не може да каже дали говорим за пропуск или проявен субективизъм

Таня Грозданова

Адвокат Евелина Божикова е сред най-изявените имена в гилдията, завършва право в Софийския университет и специализация в Германия. Активната ѝ адвокатска практика е свързана преимуществено с процесуална и консултантска защита на корпоративните интереси на търговци и общини. Има значителен опит в административното право, включително и в атакуването на незаконосъобразни нормативни и общи административни актове, съдебните решения по които са не само в частен, но и в обществен интерес. Успешна и богата е практиката на адв. Божикова и по данъчни дела за оспорване на ревизионни актове.

Юристът представлява кмета на Община Хисаря ...

» повече
05 Дек, 2017

Кметът на Хисаря съди Общинския съвет

Местният парламент опрости неправомерно хиляди левове просрочени данъци на работещата фирма „Натура фит“

Юристите на Областна управа не видяха незаконосъобразността на това решение  

Казусът стигна до съда

Таня Грозданова

Дванадесети състав на Административен съд – Пловдив заседава днес по дело, в което страни са кметът на Община Хисаря инж. Пенка Дойкова и Общинския съвет на града. Кметицата обжалва решението на местния парламент, с което бяха опростени хиляди левове просрочени публични задължения на фирма „Натура фит“ ЕООД, натрупани от такса „Битови отпадъци“ за години назад.

Историята ви разказахме подробно ТУК. Припомняме накратко, че със свое решение от септември, съветниците заложиха бомба в бюджета на общината, като опростиха 4/5 от сумата 72 905 лв., натрупана и неплатена в срок ТБО за периода ...

» повече
20 Ноев, 2017

Общинският съвет на Хисаря заложи бомба в бюджета на Общината

Местният парламент опрости неправомерно хиляди левове просрочени данъци на местна фирма, а юристите на Областна управа не видяха незаконосъобразността на това решение

Казусът отива на съд и поражда редица щекотливи въпроси

Таня Грозданова

Меко казано „странно“ решение на местния парламент клати устоите на курортната Община Хисаря. Нещо повече, съветниците не желаят  да го поправят и сигналите, които излъчват към избирателите си и останалите граждани са на път да им изиграят лоша шега.

По всяка вероятност си мислят, че с липсата на медии в градчето, номерът ще мине и над 12 000 жители все някак ще понесат не само несправедливостта, но и заложената бомба в бюджета на общината.  

Казусът

На редовно заседание на Общинския съвет на 5 септември 2017-а година, под ...

» повече