Подтепето

разследване

10 Ян, 2017

Медицинският университет третира пловдивчанка като чуждестранен студент

Ако си завършил бакалавър в друг университет и искаш да продължиш в МУ, те приемат с условията на чуждестранните студенти

Деница Тодорова е завършила Медицинска биология в ПУ. Няма реализация за нея и колегите й в лечебните заведения

Паулина Гегова

Деница Тодорова завършва Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” през 2014-та година, специалност Медицинска биология. Това е единственият университет в цяла България, където може да се учи въпросното направление, но това по никакъв начин не го прави специално. Идентичността му всъщност е свързана със слабо, да не кажем никакво, развитие, безработица и пълна липса на реализация. Абсурдите със специалността са много. Първо, по закон, всеки студент трябва да изкара тримесечен стаж в рамките на четирите години обучение. На младежите от Медицинска биология такъв не бил предложен, с оправданието „Не е възможно, няма къде да се изкара”. Студентите са говорили и с декана на факултета – по това време проф. д-р. Румен Младенов, и с ректора на университета, но без промяна. Стажът така и не бил уреден, а във всяко лечебно заведение, в което кандидатстват завършилите им го изискват. Всички други биологични специалности в ПУ са карали своя стаж.

Следващият проблем, който изниква, е когато Деница завършва бакалавърска степен. Логично иска да продължи образованието си, при което желае да кандидатства за магистратура, но преподавател от ПУ й казва, че няма никакъв смисъл, като я насочва към Медицинския университет.

Към 2010-та в сайта на „Паисий Хилендарски” определението на специалността е следната: Завършилите медицинска биология могат да намерят работа във фармацевтична и био технологична индустрия, следователски био медицински институти и учебни заведения, клинични лаборатории и различни сектори на здравеопазването.

Към настояща дата описанието е променено на: През 2016/2017 г. завършилите тази специалност придобиват експертни знания и умения по медицинска биология. Тяхната роля е да осигурят научно приложната база на медицината, включително разработване на нови методи за диагностика и лечения на различни заболявания. Експертите по медицинска биология осъществяват връзката между науката, медицинската практика и общественото здравеопазване.

Истинският проблем дойде, когато все пак реших да кандидатствам магистратура в Медицинския университет. От там ми заявиха, че няма никакъв проблем да ме запишат веднага, но тъй като съм завършила бакалавър в друг университет и съм по-горно стъпало, влизам в листата на чуждестранните студенти и таксата ми за година ще възлиза на 4200 лв., споделя Деница.

Обаждала се е в администрацията още няколко пъти, но отговорът е все един и същ. Български студент е начислен като чуждестранен, а отговор на въпроса й „Защо е такава политиката?” няма. Нейна позната лекарка, до скоро преподавател в МУ, също е изумена от казуса.

Оказа се, че такъв проблем не съществува в Софийския медицински университет, където можеш да кандидатстваш без проблем, а семестърът е 700 лв.

От тук се повдига въпросът кой и защо решава, че един бакалавър от български произход ще трябва да плаща като чуждестранен студент. Университетите имат автономия сами да решават наредбите си, но това е меко казано скандално, още повече когато специалността Медицинска биология в ПУ е излишна. Така заявяват и всички болници, в които Деница подава документи за работа.

В лабораториите ми казват, че търсят само лаборанти и нямат нужда от биолози. Ние учихме съвкупност от биология, физика и молекулярна биология. Практическите ни занятия представляваха опити с жаби и как да взимаме кръв от пръст, за да проверим кръвната група. Само веднъж през последната година ни заведоха в столична ин витро клиника и веднъж по анатомия ни показаха труп. Щом страната няма нужда от биолози, защо не закрият специалността, а позволяват на младите да се надяват да я превърнат в свое призвание, пита съвсем логично Деница.

Очаквайте продължение по темата…

  • 12 Ян, 2017 | Приета през 2014та година
    Пълна глупост! Има хора, завършили бакалавърска степен в друг университет, след което са държали кандидат-студентски изпит, и са приети като български граждани с държавна поръчка и такса 475лв за семестър... Явно въпросното момиче решава, че като е завършила ПУ и не трябва да държи изпит.. като не и се учи да плаща 4200!
  • 11 Ян, 2017 | Запознат
    http://mu-plovdiv.bg/wp-content/uploads/2016/08/uchebni-taksi-mu-plovdiv.pdf http://mu-plovdiv.bg/studenti/taksi-obuchenie/
  • 11 Ян, 2017 | Аз
    От статията не става ясно какво точно иска да следва в МУ Пловдив въпросното момиче. Не става ясно също така дали иска да кандидатства за предварително обявените места по съответната специалност на кандидат студентска кампания, или иска да се запише платено без изпит. В МУ Пловдив има мн трески за дялане, но конкретно тази статия ми изглежда тенденциозно насочена срещу ВУЗ-а
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

13 Ян, 2017

ПУ с отговор по темата за специалност Медицински биолог

Няма изискване за стаж в лечебно заведение за придобиване на квалификация биолог, твърдят от ВУЗ-а

"Медицинска биология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ е първата по рода си в страната и обучението по нея включва интердисциплинарни подходи при изучаването на ключовите биологични механизми в основата на редица заболявания при човека

Паулина Гегова

В края на работната седмица Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ излезе със становище за проблема, засягащ Деница Тодорова, която се е опитала да кандидатства магистратура в МУ и най-вече за специалността Медицинска биология, за която се смята, че няма развитие.

Предоставяме ви мнението на университета без никаква редакторска намеса

Биологическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ има висока акредитационна оценка от Националната агенция по оценяване и акредитация през 2014 г. за провеждане ...

» повече
13 Ян, 2017

Проф. Куклева от МУ: Поемам личен ангажимент да се срещна с Деница

Ако има стабилни университети в България, то това са медицинските и ние не се конкурираме помежду си

Не всички бакалавърски специалности могат да бъдат приравнени, казват от университета

Паулина Гегова

Няма безгрешни хора, но ние се опитваме да облекчим възможно най-много кандидатстващите студенти. Това заяви пред медията ни проф. Мария Куклева – зам. - ректор по учебна дейност в Медицинския университет, която разясни още една част от пъзела с проблемното кандидатстване за магистратура в МУ и конкретния казус с Деница Тодорова.  

Проф. Куклева ни обясни, че не всички специалности могат да бъдат приравнени и желаещите да кандидатстват магистратура трябва специално да проверят в какво направление могат да продължат образованието си. Има субсидирани бройки от  държавата, за които кандидатите се конкурират. Има и ...

» повече
12 Ян, 2017

МУ: Абсолютно невъзможно е да предложим на българин да бъде записан като чуждестранен студент

Така от МОН не могат да му вземат регистрационен номер, обясняват от ВУЗ-а по повод казуса с Деница Тодорова

Възможно е двете страни по случая да не са се разбрали, но е невъзможно от учебен отдел да са предложили на Деница да я запишат без изпити, категорични са от Медицинския 

Дори платените обучения не възлизат на сумата от 4200 лв.

Паулина Гегова

Казусът, засягащ Медицинския университет и обърквацията при кандидатстването за магистратури, продължава. Припомняме, че след завършването си, Деница Тодорова заяви пред медията ни, че е звъняла няколко пъти в учебния отдел на МУ, за да попита за магистратура. А от там й заявили, че могат да я запишат веднага, но като чуждестранен студент, а таксата за година е 4200 ...

» повече