Подтепето

разследване

18 Ноев, 2016

Книгата, която ще ви смаже!

Открийте омерзителната и отблъскваща скрита България в Корупционната енциклопедия на прехода

Едвин Сугараве: Премълчаването на истината култивира забрава, която ни кара отново и отново да настъпваме мотиката

Христо Христов: Само се питам защо сме толкова безпаметни

Съдържание, което ще ви смаже и от което ще ви настръхнат косите. Това се крие между кориците на книгата „Корупционната България. Том I. 1989-1997”, представена вчера в библиотека „Иван Вазов” от двама от авторите й- Едвин Сугарев и Христо Христов. Изключителното издание, което вече определят като енциклопедия на корупцията в България след 10 ноември, наистина накара хората, дошли на премиерата под тепетата, да настръхнат. И да си спомнят знакови събития и имена, които, странно или не, сякаш бяха забравили. Кражбата на парите от държавните дружества зад граница, фалита на банките, пирамидите, Мултигруп и борческите формирования, и прочие, и прочие. Интересът към първия том от общо три, в които ще се събере 3-годишното ни мащабно изследване, предизвика такъв интерес, че след премиерата в София трябваше да пуснем второ издание, каза в началото Едвин Сугарев. Тук ще видите скритата България. Ще разберете как процесът Български преход е деформиран във фасадната демокрация у нас. Ще разберете защо тази скрита България е омерзителна и отблъскваща, предупреди публиката Сугарев. И продължи с мрачната констатация, че корупцията у нас толкова се е вплела във всички нива на държавата, и най-вече по високите етажи на властта, тя е такова жестоко ежедневие, че е предизвикала морално безразличие. Което пък от своя страна доведе до там, че българите не можахме да станем от поданици- граждани. Демокрацията е и лично усилие. Премълчаването на истината култивира забрава, която ни кара отново и отново да настъпваме мотиката, подчерта Сугарев.

Томът е събрал общо 25 журналистически разследвания на най-големите афери в периода 1989-1997г. Той е глобален поглед към проблематиката с исторически ракурс, базиран на пълно документално покритие. Работилите по него са се ровили в хиляди страници архиви на служби, министерства, МС, за да извадят данни, много от които са били премълчани до днес. Книгата разглежда корупционните сюжети и техните взаимоотношения, с конкретни имена, събития, факти. Само предпечатът й е отнел половин година. Очаква се по това време през 2017-та да излезе вторият том, а 12 месеца след него и финалният трети.

Това е тъжна, смазваща книга. В която ще осъзнаете как обществото ни преживя и продължава да преживява серия от гигантски ограбвания. От страниците й става ясно, че в периода от 1989г. насам не можем да говорим за промяна, а за подмяна. Само се питам защо сме толкова безпаметни, замисля се тъжно Христо Христов. Потрудихме се, тъй като младите хора не знаят нито истината за комунизма, нито истината за прехода, допълни един от авторите на Корупционната енциклопедия. И уточни, че първите години на Нова България, слагайки я в кавички, са години на тотална лъжа и корупция. В книгата има и много пловдивски герои и събития, сред които брокерите и фалита на Агро Бизнес Банк, първите милиони на Георги Гергов и др. След въпрос от публиката Христов дебело подчерта, че Кремъл никога не си е тръгвал от България. Поради простата причина, че у нас не е имала никаква деполитизация. Посолството на Русия тук в момента има щат колкото представителствата на Великобритания, Франция и САЩ взети заедно. Какво мислите, че правят тези хора в България, попита на свой ред Христов и не получи отговор.     

Рубладжиите искат да ни изместят от пътя ни към Европа и да ни натикат в посока Евразия. Прочетете какво пише в руските медии след президентските избори и ще разберете всичко. Осъзнайте, че това не е шега, а най-голямата опасност за България. Изходът е в нашите ръце. Хората гласуваха да махнат Бойко Борисов, но какво идва? Правителство тип Орешарски, предупреди Едвин Сугарев.

 

  • 19 Ноев, 2016 | Лолипоп
    Поради някои вечно нахранени "гладни" стачкаджии , чиито "поезия" и "кариери" са "успешни", колкото "стачките"им , остатъците от "обществото " ни ще бъде с десетилетия разделени на "рубладжии" и "грантаджии". Важното е, че за тях боци, мамата и цвъки с партийните книжки са топ атлантици. Смях и сълзи.
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини