Кмет осъди общински съветници

Разследване

Съдът отмени бюджетната бомба, заложена от местния парламент в Хисаря с опрощаване на данъци на фирма Натура Фит

Съветниците решават дали да обжалват на сесия днес

Таня Грозданова

Дали странната коалиция „ГЕРБ – БСП“ ще продължи да си гласува както си знае в курортната община Хисаря или ще зачете решението на Администравния съд, с което магистратите отменят незаконния им акт на опрощаване на дължими данъци на фирма, това ще разберем днес. Очаква се на следобедното редовно заседание на Общинския съвет неговият председател Гатьо Султанов да запознае колегите си със съдебното решение, което обявява акта им за нищожен.   

Както ви разказахме в журналистическо разследване на Под тепето, в началото на септември тази година, нарушавайки наредбите на собствената си община, 8 от присъстващите на заседание 12 съветници гласуват „За“ опрощаването на 4/5 от просрочени за няколко години 72 905 лв дължими ТБО на фирма „Натура фит“ ЕООД, която се води на дъщерята на дългогодишния партиен член Данчо Кощилаков. Останалата ¼ се разсрочва, за да може фирмата да кандидатства с чисто данъчно досие за еврофинансиране.

След като гласувалите го съветници бламират извънредно заседание, инициирано от председателя на Об С за прегласуване на незаконосъобразното решение, кметът на Община Хисаря очаква решението да бъде върнато от юристите на Областна администрация, но и това не се случва. Накрая кметицата инж. Пенка Дойкова в търсене на справедливост обжалва решението пред Административния съд. 12-и състав разгледа делото на 5 декември, като в залата липсваха представители на фирмата, заради която се стигна до прецедента кмет да съди общински съвет. Вижте решението на съда:   

„Съдът прецени, че Общинският съвет е взел решение в нарушение на нормативно установената компетентност. Законодателят не е определил критерии, при които Общинският съвет може да освободи лицето, което дължи ТБО. ТБО са публични държавни вземания. Компетентен да опрощава дъпржавни вземания е само Президентът, като опрощаването винаги е индивидуално, а не по категории лица – смята съдът и намира, че има особено съществени пороци на решението на Общинския съвет. Затова СЪДЪТ РЕШИ:ОБЯБЯВА ЗА НИЩОЖНО РЕШЕНИЕ № 375, прието на заседанието на Общинския съвет на 5 септември 2017 г, с което окончателно се опрощават задължиенията на Н.Ф.ЕООД , като същото се изчисли на база една пета от отчетната стойност, ведно със законовата лихва.“

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд в 14 дневен срок.

От днешното решение – да обжалват или не, ще стане ясно докъде може да стигне наглостта на едни, политическият чадър над други и повсеместната  шуробаджанащина.

Ако и този път откажат да се явят на поправителен осемте от неофициалната коалиция „ГЕРБ – БСП“ ще трябва да променят законите за всички, защото ги очаква дъжд от подобни фирмени претенции на принципа „за кучета и котки може, за прасета – не“.  

Очаквайте продължението 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.