Подтепето

разследване

19 Дек, 2017

Кмет осъди общински съветници

Съдът отмени бюджетната бомба, заложена от местния парламент в Хисаря с опрощаване на данъци на фирма Натура Фит

Съветниците решават дали да обжалват на сесия днес

Таня Грозданова

Дали странната коалиция „ГЕРБ – БСП“ ще продължи да си гласува както си знае в курортната община Хисаря или ще зачете решението на Администравния съд, с което магистратите отменят незаконния им акт на опрощаване на дължими данъци на фирма, това ще разберем днес. Очаква се на следобедното редовно заседание на Общинския съвет неговият председател Гатьо Султанов да запознае колегите си със съдебното решение, което обявява акта им за нищожен.   

Както ви разказахме в журналистическо разследване на Под тепето, в началото на септември тази година, нарушавайки наредбите на собствената си община, 8 от присъстващите на заседание 12 съветници гласуват „За“ опрощаването на 4/5 от просрочени за няколко години 72 905 лв дължими ТБО на фирма „Натура фит“ ЕООД, която се води на дъщерята на дългогодишния партиен член Данчо Кощилаков. Останалата ¼ се разсрочва, за да може фирмата да кандидатства с чисто данъчно досие за еврофинансиране.

След като гласувалите го съветници бламират извънредно заседание, инициирано от председателя на Об С за прегласуване на незаконосъобразното решение, кметът на Община Хисаря очаква решението да бъде върнато от юристите на Областна администрация, но и това не се случва. Накрая кметицата инж. Пенка Дойкова в търсене на справедливост обжалва решението пред Административния съд. 12-и състав разгледа делото на 5 декември, като в залата липсваха представители на фирмата, заради която се стигна до прецедента кмет да съди общински съвет. Вижте решението на съда:   

„Съдът прецени, че Общинският съвет е взел решение в нарушение на нормативно установената компетентност. Законодателят не е определил критерии, при които Общинският съвет може да освободи лицето, което дължи ТБО. ТБО са публични държавни вземания. Компетентен да опрощава дъпржавни вземания е само Президентът, като опрощаването винаги е индивидуално, а не по категории лица – смята съдът и намира, че има особено съществени пороци на решението на Общинския съвет. Затова СЪДЪТ РЕШИ:ОБЯБЯВА ЗА НИЩОЖНО РЕШЕНИЕ № 375, прието на заседанието на Общинския съвет на 5 септември 2017 г, с което окончателно се опрощават задължиенията на Н.Ф.ЕООД , като същото се изчисли на база една пета от отчетната стойност, ведно със законовата лихва.“

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд в 14 дневен срок.

От днешното решение – да обжалват или не, ще стане ясно докъде може да стигне наглостта на едни, политическият чадър над други и повсеместната  шуробаджанащина.

Ако и този път откажат да се явят на поправителен осемте от неофициалната коалиция „ГЕРБ – БСП“ ще трябва да променят законите за всички, защото ги очаква дъжд от подобни фирмени претенции на принципа „за кучета и котки може, за прасета – не“.  

Очаквайте продължението 

Няма направени коментари
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

06 Дек, 2017

Адв. Божикова: Решението на ОбС–Хисаря не просто е незаконосъобразно, то е дълбоко несправедливо

По отношение на мълчаливия прием от страна на Областна администрация на „лошия прецедент“, юристът коментира, че не може да каже дали говорим за пропуск или проявен субективизъм

Таня Грозданова

Адвокат Евелина Божикова е сред най-изявените имена в гилдията, завършва право в Софийския университет и специализация в Германия. Активната ѝ адвокатска практика е свързана преимуществено с процесуална и консултантска защита на корпоративните интереси на търговци и общини. Има значителен опит в административното право, включително и в атакуването на незаконосъобразни нормативни и общи административни актове, съдебните решения по които са не само в частен, но и в обществен интерес. Успешна и богата е практиката на адв. Божикова и по данъчни дела за оспорване на ревизионни актове.

Юристът представлява кмета на Община Хисаря ...

» повече
05 Дек, 2017

Кметът на Хисаря съди Общинския съвет

Местният парламент опрости неправомерно хиляди левове просрочени данъци на работещата фирма „Натура фит“

Юристите на Областна управа не видяха незаконосъобразността на това решение  

Казусът стигна до съда

Таня Грозданова

Дванадесети състав на Административен съд – Пловдив заседава днес по дело, в което страни са кметът на Община Хисаря инж. Пенка Дойкова и Общинския съвет на града. Кметицата обжалва решението на местния парламент, с което бяха опростени хиляди левове просрочени публични задължения на фирма „Натура фит“ ЕООД, натрупани от такса „Битови отпадъци“ за години назад.

Историята ви разказахме подробно ТУК. Припомняме накратко, че със свое решение от септември, съветниците заложиха бомба в бюджета на общината, като опростиха 4/5 от сумата 72 905 лв., натрупана и неплатена в срок ТБО за периода ...

» повече
29 Ноев, 2017

Общинският съвет на Хисаря отказа да се яви на поправителен

Странна коалиция „ГЕРБ-БСП“, след като лиши хазната от 75 000 лева несъбрани вземания, сега я набутва с разходи по дело

Продължава да буди искрени съмнения фактът, че подобно решение на ОбС – Перущица е върнато от юристите на Областна администрация, а това в курортната община мина като законосъобразно

Таня Грозданова

„Общинският съвет в Хисаря трябва да се саморазпусне и да отиваме на нови избори! Явно, че сегашния е избран да решава проблемите на съпартийците на съветниците. На никого не му пука, че спретнаха най-големия скандал в историята на общината и че хората повече не вярват на никоя партия. Да се опростят 75 000 лева на човек, който се прави на милионер идва в повече на всички.Този коментар под разследването на ...

» повече
20 Ноев, 2017

Общинският съвет на Хисаря заложи бомба в бюджета на Общината

Местният парламент опрости неправомерно хиляди левове просрочени данъци на местна фирма, а юристите на Областна управа не видяха незаконосъобразността на това решение

Казусът отива на съд и поражда редица щекотливи въпроси

Таня Грозданова

Меко казано „странно“ решение на местния парламент клати устоите на курортната Община Хисаря. Нещо повече, съветниците не желаят  да го поправят и сигналите, които излъчват към избирателите си и останалите граждани са на път да им изиграят лоша шега.

По всяка вероятност си мислят, че с липсата на медии в градчето, номерът ще мине и над 12 000 жители все някак ще понесат не само несправедливостта, но и заложената бомба в бюджета на общината.  

Казусът

На редовно заседание на Общинския съвет на 5 септември 2017-а година, под ...

» повече