Подтепето

разследване

29 Мар, 2018

Казусът АМТИИ стана международен, отива на бюрото на премиера

Международната федерация на музикантите запознава  Борисов със случващото се в Академията

FIM излезе с отворено писмо до просветния министър и председателя на комисията по образование в парламента срещу действията на ректора на Академията проф. Милчо Василев  

Желанието му да уволни дисциплинарно професорите Куюмджиев и Димова е грубо нарушение на синдикалните права и на свободата на словото, категорични са от Федерацията

Джон Смит и Беноа Машуел: Вярваме, че в една демократична страна няма да бъдат нарушавани синдикални и човешки права в името на авторитарно управление

Иво Дернев

Казусът АМТИИ и стартиралата открита война на ръководството срещу неудобните  преподаватели стана международен. Със случващото се в Академията ще се занимае още премиерът Бойко Борисов, министърът на образованието Красимир Вълчев и председателят на Комисията по образование и наука в парламента Милена Дамянова. Днес те бяха сезирани не от кого да е, а от Международната федерация на музикантите (FIM), която излезе с отворено писмо като форма на протест срещу действията на ректора на АМТИИ проф. Милчо Василев до институциите и медиите. Организацията, която обединява над 6 милиона члена от всички континенти, се зае със скандалите, които тресат ВУЗ-а, след като проф. Василев започна процедури по дисциплинарно уволнение на двамата преподаватели с различно от това на ръководството мнение- професорите Юлиан Куюмджиев и Албена Димова. Отвореното писмо е подписано от президента на FIM Джон Смит генералния секретар Беноа Машуел.

Международната федерация на музикантите изразява своя категоричен протест срещу действията на ректора на АМТИИ- Пловдив.  Желанието му да уволни дисциплинарно зам.председателя на СБМТД проф. д-р Юлиан Куюмджиев и проф. Албена Димова- и двамата членове на дружеството „Педагози” в АМТИИ, заради подаден от тях сигнал до МОН, е грубо нарушение на синдикалните права и на свободата на словото. Преди министър Вълчев да е разгледал техния сигнал, ректорът иска да се освободи от неудобните за него преподаватели, се казва в отвореното писмо на FIM.

Международната федерация на музикантите се солидализира със своите колеги от СБМТД в борбата за отстояване на техните права и настоява министър Вълчев да спре уволнението на двамата преподаватели, както и лично да се ангажира с разрешаването на скандалните ситуации в АМТИИ. Ние вярваме, че в една демократична страна, която в момента председателства Европейския съюз, няма да бъдат нарушавани синдикалните и човешки права в името на авторитарното управление, апелират в отвореното писмо до Борисов, Вълчев и Дамянова Джон Смит и Беноа Машуел.

След като Под тепето получи документа, отправи допълнително свои въпроси до Министерството на образованието и науката, на които очакваме отговори в най-скоро време. Получихме уверение, че това ще се случи.

 А те са:

Запозна ли се министър Красимир Вълчев с отправената към него позиция на СБМТД в защита на техните колеги проф. Юлиан Куюмджиев и проф. Албена Димова? Ако ли да, какво ще предприеме?

Знае ли МОН, че след въпросната декларация, ръководството на АМТИИ стартира процедури по дисциплинарните уволнения на проф. Куюмджиев и проф. Албена Димова?

Запозна ли се министър Вълчев с Отвореното писмо на Международната федерация на музикантите от днес, 29.03.2018г., подписано от Джон Смит и Беноа Машуел, по повод опитите за дисциплинарни уволнения на двамата професори, в което се говори за човешки права и авторитарно управление?

Запозна ли се МОН със сигнала на Под тепето относно събитията в АМТИИ и конкретно с въпросите, на които ръководството на АМТИИ не желае да отговори, а дължи отговорите?

Кога МОН ще вземе отношение публично относно всичко случващо се в АМТИИ в последните няколко месеца?

  • 30 Мар, 2018 | Ректум
    Милчо Милчоооо... за Великден ще си си в къщи май. Много скорост набра този скандал. Няма да оцелееш след него. Дните ти са преброени, винаги в края на толкова голям скандал, главата хвръква... Жалко за тези около теб, че има и свестни хора, а ще ти берат пукниците.
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

11 Апр, 2018

МОН влезе в АМТИИ

Министерството на образованието стартира мащабна проверка в Академията след поредица от сигнали

Ръководството на Академията вече е обект на щателна проверка на МОНЕксперти на образователното министерство са започнали пълна проверка в Академията за музикално танцово и изобразително изкуства в Пловдив, разбра Под тепето. Инспекцията е стартирала тази седмица и касае всички сигнали, които са изпратени до министерството, включително и този от нашата медия.

Проверяващите ще се запознаят подробно с процедурите за дисциплинарни наказания на професорите Юлиян Куюмджиев и Албена Димова и мотивите за това. От МОН потвърдиха, за започналата мащабна проверка. Все още не е ясно колко време ще продължи тя. По непотвърдени данни, проверката се извършва от шестима експерти от министерството.

Припомняме, че това се случва след поредица от скандали в АМТИИ, продиктувани от спорни решения на ръководство и ...

» повече
05 Апр, 2018

Тръгна онлайн подписка в защита на заплашените с дисциплинарни наказания преподаватели в АМТИИ

Студент създаде петицията в подкрепа на професорите  Куюмджиев и Димова  

Изпитваме възмущение от авторитарния режим в АМТИИ, се казва в подписката

Авторът на подписката и подкрепилите я се възмущават от действията на ректора проф. Милчо ВасилевОнлайн подписка в защита на заплашените с дисциплинарни наказания преподаватели в АМТИИ стартира вчера. Само за часове петицията е била подкрепена от близо 100 души. Неин съставител е студент на Академията. С подписката хората застават плътно зад неудобните на ръководството на ВУЗ-а професори Юлиан Куюмджиев и Албена Димова. „След многобройните сигнали към различни институции и медии искаме да изразим своето недоволство от намерението на ръководството на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив да накаже дисциплинарно двамата професори Албена Димова и Юлиан Куюмджиев. Смятаме, че това е  грубо нарушение на човешките права и на свободата на словото ...

» повече