Казусът АМТИИ стана международен, отива на бюрото на премиера

Разследване

Международната федерация на музикантите запознава  Борисов със случващото се в Академията

FIM излезе с отворено писмо до просветния министър и председателя на комисията по образование в парламента срещу действията на ректора на Академията проф. Милчо Василев  

Желанието му да уволни дисциплинарно професорите Куюмджиев и Димова е грубо нарушение на синдикалните права и на свободата на словото, категорични са от Федерацията

Джон Смит и Беноа Машуел: Вярваме, че в една демократична страна няма да бъдат нарушавани синдикални и човешки права в името на авторитарно управление

Иво Дернев

Казусът АМТИИ и стартиралата открита война на ръководството срещу неудобните  преподаватели стана международен. Със случващото се в Академията ще се занимае още премиерът Бойко Борисов, министърът на образованието Красимир Вълчев и председателят на Комисията по образование и наука в парламента Милена Дамянова. Днес те бяха сезирани не от кого да е, а от Международната федерация на музикантите (FIM), която излезе с отворено писмо като форма на протест срещу действията на ректора на АМТИИ проф. Милчо Василев до институциите и медиите. Организацията, която обединява над 6 милиона члена от всички континенти, се зае със скандалите, които тресат ВУЗ-а, след като проф. Василев започна процедури по дисциплинарно уволнение на двамата преподаватели с различно от това на ръководството мнение- професорите Юлиан Куюмджиев и Албена Димова. Отвореното писмо е подписано от президента на FIM Джон Смит генералния секретар Беноа Машуел.

Международната федерация на музикантите изразява своя категоричен протест срещу действията на ректора на АМТИИ- Пловдив.  Желанието му да уволни дисциплинарно зам.председателя на СБМТД проф. д-р Юлиан Куюмджиев и проф. Албена Димова- и двамата членове на дружеството „Педагози” в АМТИИ, заради подаден от тях сигнал до МОН, е грубо нарушение на синдикалните права и на свободата на словото. Преди министър Вълчев да е разгледал техния сигнал, ректорът иска да се освободи от неудобните за него преподаватели, се казва в отвореното писмо на FIM.

Международната федерация на музикантите се солидализира със своите колеги от СБМТД в борбата за отстояване на техните права и настоява министър Вълчев да спре уволнението на двамата преподаватели, както и лично да се ангажира с разрешаването на скандалните ситуации в АМТИИ. Ние вярваме, че в една демократична страна, която в момента председателства Европейския съюз, няма да бъдат нарушавани синдикалните и човешки права в името на авторитарното управление, апелират в отвореното писмо до Борисов, Вълчев и Дамянова Джон Смит и Беноа Машуел.

След като Под тепето получи документа, отправи допълнително свои въпроси до Министерството на образованието и науката, на които очакваме отговори в най-скоро време. Получихме уверение, че това ще се случи.

 А те са:

Запозна ли се министър Красимир Вълчев с отправената към него позиция на СБМТД в защита на техните колеги проф. Юлиан Куюмджиев и проф. Албена Димова? Ако ли да, какво ще предприеме?

Знае ли МОН, че след въпросната декларация, ръководството на АМТИИ стартира процедури по дисциплинарните уволнения на проф. Куюмджиев и проф. Албена Димова?

Запозна ли се министър Вълчев с Отвореното писмо на Международната федерация на музикантите от днес, 29.03.2018г., подписано от Джон Смит и Беноа Машуел, по повод опитите за дисциплинарни уволнения на двамата професори, в което се говори за човешки права и авторитарно управление?

Запозна ли се МОН със сигнала на Под тепето относно събитията в АМТИИ и конкретно с въпросите, на които ръководството на АМТИИ не желае да отговори, а дължи отговорите?

Кога МОН ще вземе отношение публично относно всичко случващо се в АМТИИ в последните няколко месеца?

Споделете ни във:

1 thought on “Казусът АМТИИ стана международен, отива на бюрото на премиера

  1. Милчо Милчоооо… за Великден ще си си в къщи май. Много скорост набра този скандал. Няма да оцелееш след него. Дните ти са преброени, винаги в края на толкова голям скандал, главата хвръква… Жалко за тези около теб, че има и свестни хора, а ще ти берат пукниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.