Подтепето

разследване

15 Юли, 2017

Изненада: Авторските права на арх. Шинков за Кино Космос се озоваха в друг

Или защо кметът направи обратен завой в намеренията си за емблематичната соц сграда

Арх. Тодор Абаджиев работи върху идеята за културен център по Скандинавски модел, нужни са 2 милиона лева

Общината е анемична, а ситуацията е динамична. Администрацията се бои от авторските права, което е смешно, коментира той

Какво ще е бъдещето на най-големия салон в Пловдив...... зависи до голяма степен от арх. Тодор АбаджиевНещо се случва с Кино Космос и идеите за бъдещето на емблематичната соц сграда!!! Тази мълва тръгна из архитектурните среди под тепетата, след като кметът Иван Тотев направи рязък завой в идеите за оживяване на постройката с най-голяма амфитеатрална зала за сакралната 2019г. Месеци след като бяха гласувани два милиона лева от общинския бюджет за реконструкцията на киното, градоначалникът заяви в средата на юни пред медиите, че администрацията е решила „да не предприема големи конструктивни промени или изобщо обследвания, които биха дали възможност да се надстроява, да се събарят страни и т.н. Ще минем към варианта за интериорно решение, та пространствата да бъдат подходящи за ползване вътре в сградата за културни събития”. Като поясни, че тъй като инвестицията няма да е голяма,  част от въпросните два милиона лева ще бъдат запазени за площадното пространство пред киното, за което още тече съдебен спор. Провокиран от този обрат на събитията, които касаят пряко бъдещето на киното, спасено с огромна гражданска енергия, екипът на Под тепето се зае да научи каква е причината.

И разбра нещо твърде интересно… Че авторските права за сградата на легендарния архитект Любомир Шинков вече са в другиго, от скоро. Самият Шинков ни потвърди. Правата му се оказаха у архитектите Тодор Абаджиев, главен проектант на зала Колодрума, и Георги Бакърджиев. Открихме първия по телефона. Той ни увери в точността на информацията ни и подчерта, че арх. Шинков ще бъде консултант при евентуално бъдещо проектиране и препроектиране на сградата.

Арх. Абаджиев между премиера Бойко Борисов и кмета Иван Тотев в проектирания от него КолодрумИмаме намерение да работим по проект за Кино Космос, но общината е анемична. А ситуацията е динамична. Готови сме с планово задание за център за култура, не просто кино, по скандинавски модел. Нещата са много сериозни, коментира по телефона от чужбина арх. Абаджиев. Той е категоричен, че идеите са с огромно отношение към сградата. Бихме въвлекли и млади архитекти в процеса, отбеляза той. Чакаме предложения за дейност там, допълни арх. Абаджиев. По негови сметки, 2 милиона, колкото бяха гласувани от общинския съвет за реконструкция на киното, биха били достатъчни за реализиране на тяхната идея за център за култура на база авторския проект на арх. Любомир Шинков. Има много дейности, които ще бъдат извършени. Но трябва диалог с общината, трябва инициатива и от тяхна страна. А администрацията се бои от авторски права, което е смешно. Ето пресен пример- правата и за галерията на Гладстон са наши, а общината е решила да събаря сградата. Това е смешно, каза още арх. Тодор Абаджиев.

Така, съдбата на Кино Космос остава напълно неясна. Собственик на сградата е общината, но авторските й права са на в ръцете на архитектите Абаджиев и Бакърджиев. Което значи, че без участието на вторите, администрацията трудно би направила реконструкция. Може само козметичен интериорен ремонт. Кой, как и защо иска да надделее в този казус и на каква цена, ще се опитаме да научим. Засега само гадаем.

Очаквайте продължение по темата. Очаквайте и коментар на Колектив Космос, с който кмета последно е водил разговори за бъдещето на киното.

 • 17 Юли, 2017 | ДИНАМИЧНА била =четвърт век
  Устакяр на кака: "Общината е анемична, а ситуацията е динамична..." какво й е "ДИНАМИЧНОТО" като всички ЗАНЕМАРЕНИ СЪСИПАНИ сгради в градчето със затихващи функции? То Концертна Зала няма кой да измете, то Галерията на Гладстон, то тютюневата фабрика ("град" наречена от соф. навлеци - какъв град в Града, бе копАле!); то Гръцкото над Понеделник пазара, то Стайновата над Дановата ... то СВЕТА МАРИНА разкрасена като ючбунарска фльорца. Пловдив БЕШЕ
 • 17 Юли, 2017 | младок
  Охох, като чуя "скандинавски модел - нещата са много сериозни!" А после и: ще дадем и на младите малко да се поупражняват ако искат
 • 17 Юли, 2017 | pininfarina
  Чудесно - ще се хвърлят пари в козметични ремонти, а течове и по-цялостни укрепвания и ремонти на сградата...не. Тотев пак нещо върви яко номера. А как правата са се оказали в други архитекти и дали това няма да е вратичка за бутане на киното? А тези двама архитекта как и дали изобщо ще работят с Колектив Кино Космос?
 • 17 Юли, 2017 | посредствена архитектска НЕКОМПЕТЕНТНОСТ
  Жалката -и лесна за "показ", прекопирване копи/пейст- картинка в прослава абаджиеву издава НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. Даже и без микроскоп като си свалиш капаците от очите, или непрогледно-черните като на италианска кинозвезда "очила" вгледай се в горната, задната половина седалки. Нещо нередно не забелязваш ли? То не ти е ХИПОдрум, какиното, седалка се слага не ЗАД предната която пречи, а разместено, МЕЖДУ двете предни. Марш обратно у техникумо!
 • 17 Юли, 2017 | Горчива захар
  Истината е, че Абаджиев драпа да е проектант, за да може всички материали да бъдат от неговия склад Арх център Баухаус. Проектантския хонорар е нищо в сравнение с печалбата от материалите. Същата схема стана и с Колодрума.
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

11 Авг, 2017

Колектив Кино Космос къса с Пловдив 2019

Община Пловдив устойчиво се бори за гражданско безразличие и пасивност

Сградата на Кино “Космос” е превзета от партийни и надпартийни интереси

Общинска фондация „Пловдив 2019” няма капацитета да осъществи ЕСК, а управата на града действа авторитарно, това са част от причините, изредени от колектива

Колектив  Кино Космос оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив и от Общинска Фондация "Пловдив 2019"  и преустановява всякакви работни отношения с тях. Това се казва в специално становище на организацията, която поде кампанията за оживяването на емблематичната сграда в центъра на град Пловдив. Становището бе разпратено до медиите тази сутрин, в него се описват подробно причините за оттеглянето.

Колектив Кино Космос не се отказва от осъществяването на проекта си и ще продължи ...

» повече
18 Юли, 2017

Жилфонд чисти Кино Космос преди козметичния ремонт

снимка архив

ОП-то започва работа тази седмица

Трябва да порине занемарената постройка

4 години след като граждани изнесоха тонове боклук от изоставената соцсграда на Кино Космос, общината вмени задължение на ОП „Жилфонд“ да почисти постройката. Това трябва да стане в рамките на тази работна седмица.

Припомняме, че според последните решения на управляващите киното няма да се ремонтира основно, а козметично, за да може да се ползва като културно пространство през 2019-а година, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата. 

По думите на кмета Иван Тотев 2 000 000 лева трябва да са достатъчни за приличен ремонт, а той може да започне още в края на тази година. Парите бяха гласувани преди близо един месец от общинския бюджет за реконструкцията на киното ...

» повече