Подтепето

разследване

28 Мар, 2017

Имало било обществено обсъждане за нов общински дълг

Граждани не дошли, обаче го поемаме

Пловдив купува супер модерни „паяци“ за 500 000

Напомняме на пловдивчани да минават редовно през фоайето на Партийния дом и да четат всичко закачено на таблото за информация

Таня Кънева

Тази седмица общинските веломжи ще разгледат на първото си редовно заседание след предсрочните парламентарни избори предложение за закупуване на два чисто нови репатрака. Придобивката ще е много добра с оглед на заложените й параметри и размерите на проблема, който ще бори. Не толкова радващо е обаче това, че двата броя специализирани автомобила за борба с неправилно паркиралите коли под тепетата ще се придобият с финансов лизинг за 24 месеца. Сумата, която е заложена за целта е 490 000.

По–интересното е, че с това си решение местният парламент ще поеме дългосрочен общински дълг в размер на близо половин милион лева за закупуването на лизинг на още два специализирани автомобила, като се твърди, че въпросният дълг е бил обсъден с гражданите по всички законови правила. От материалите за сесията става ясно, че „в изпълнение на изискванията на чл. 15 от Закона за общинския дълги и Наредбата за провеждане на обсъждане на проекти, които предстои да бъдат финансирани чрез поемане на дългосрочен общински дълг от Община Пловдив“  на 8 февруари 2017 г. е било проведено обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг…“

За доказателство са приложени и сканирани копия от обявите за насроченото обществено обсъждане, публикувани в местен вестник на 13 страница и в един национален седмичник на 14 стр. Приложен е и протокол от въпросното обсъждане. В него се чете, че са присъствали: Розалин Петков, зам.-кмет по Общинска икономика, Златин Велев, зам.-кмет по транспорт, Виктория Чавдарова, шеф на общинските финанси, Николай Енчев, вътрешен контрол в Синя зона в ОП "Паркиране и репатриране"(за което са двата паяка, а той е и докладчик на обсъждането)  и Тодор Енчев – гл.юрист в дирекция „Обществени поръчки“.

Така петимата общинари си провеждат въпросното обсъждане в рамките на 25 мин. От информацията в протокола е видно, че граждани НЕ присъстват, а поради липса на въпроси към докладчика заседанието е закрито.  

Безспорно в момента ОП "Паркиране и репатриране" разполага с три "паяка", произведени преди повече от 15 години. Безспорно те са морално и технически остарели. От мотивите за влизане в новия общинския дълг, предназначен за нови два репатрака става ясно, че само за последните 15 месеца сумата, вложена за страите специализирани автомобили, е 31 000 лева. Това са 85% от разходите за ремонт на целия автопарк на ОП-то. Припомняме, че Общината купи трите "паяка" на старо, така че въпросните разходи би трябвало да са очаквани.

Припомняме още, че през лятото на миналата година бе прието увеличение на услугата "Принудително репатриране на МПС, което е в нарушение на режима на паркиране или правилата на движение" и цената стана от 40 на 60 лева с ДДС. Увеличението освен с възпитателни и контролни аргументи бе подплатено и с нуждата от нови машини за репатриране, но този аргумент тогава не мина. Месец по-късно градоначалникът обяви: "Предвиждаме да закупим още 2 паяка и в момента разглеждаме оферти. Имаме интерес да се сдобием с тях, за да станат 5 и да работят 7 дни в седмицата", коментира тогава Тотев. 

Отдавана се твърди, че с общо пет "паяка" служителите на предприятието ще могат да покриват територията на целия град. От ОП-то изтъкват още че с новите машини се цели и намаляване на вредните емисии, тъй като исканите спецавтомобили ще са задължително с екологична норма Евро 6. Заявката от шефа на "Паркиране и репатриране" е подновена в началото на тази година.

При още по-детайлно зачитане в приложените по точката материали може да се забележи, че въпросното обсъждане е било обявено в Заседателната зала на Общински съвет, а се е провело в стая № 205?! Даже някой от НЕ присъстващите представители на местната общност да е стигнал в уречения ден до Заседателната зала на Общински съвет, надали там е висяла бележка за преместване на обсъждането в стая 205.  

Тук отново се връщаме на темата за обществените обсъждания в Пловдив, начина на организирането им и посещаемостта. Ходенето на обществени обсъждания за бюджет и градоустройствени планове по принцип е слабо и причината за това, според администрацията, е в „сухата материя, която хората не я разбират“.

Друг е въпросът как общината популяризира обществените обсъждания и колко администрацията иска да се дебатира по сериозни за града теми.

Формално погледнато в този случай процедурата е спазена, за това напомняме на пловдивчани да минават редовно през фоайето на Партийния дом и да четат всичко закачено на таблото за информация.

Това не е единственото никому неизвестно обществено обсъждане "проведено" по предложенията в дневния ред, включени в първото  редовно заседание на местния парламент след предсрочните парламентарни избори.

Очаквайте подробности и за другото.

  • 23 Апр, 2017 | нито ще подобри трафика, нито ще има повече паркоместа
    Поредното отбиване на номера за балъците...всеки в Пловдив знае, че коли над 100 000 лева не се и докосват даже , а извън центъра не са и чули за паяци хората.
  • 21 Апр, 2017 | Предложение
    Два от тях да работят само за повикване от пловдивчани с гаражи, че не можем да си влезем в имота от придошлите селяни, които спират както им падне, защото видиш ли на село си нямат знаци и гаражи!
  • 28 Мар, 2017 | Lyuben
    Има нужда от паяци и дано да вдигат всички коли, а не изберателно която си харесат и да обслужват единствено булевардите в центъра. В кварталните улички е най-зле. Хората масово спират където им падне - на завой, пред знак, на пешеходни пътеки, тротоари, пред гаражи и т.н. АД!
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

07 Ян, 2017

Гражданско общество Майна таун

50 човека за „лигър” и 5 за бюджет

Учудващо е как тези с виртуалните калкулатори в социалните мрежи никога ги няма на обсъждане на градския бюджет

Таня Кънева

Пловдивчани са речовити хора. Каквото им е на сърце, това им е на уста и на профилите във Facebook. Упражнявайки правото си на свободно изразяване, невинаги  избират подходящи трибуни. Най – често се изказват „пожелателно” за нечии майки и пълни джобове под дадени постове, на които има я нова улица, я пореден реализиран проект. Като ги калесат обаче да дойдат да си кажат мнението и претенциите официално по важен за родния град въпрос, никакви ги няма.

Истинската демокрация, не виртуалната, сондира идеи с обществено обсъждане, на което гражданското общество изразява мнение по поставените ...

» повече
07 Ян, 2017

Пловдивчани се интересуват от археология и забавления

Парите не са приоритет на гражданството е изводът от публичните дебати в последната година  

На снимките: В ляво - общественото обсъждане за бурките. В дясно - лъв или тигър да има в пловдивския зоопарк?

Пловдивското гражданско общество се вълнува най-вече от археология и атракциони. Този извод се набива на очи след анализ на проведените обществени обсъждания за  година назад. Подобни форуми всъщност се броят на пръстите на ръцете за споменатия период. Сега предстои може би най-важният такъв за 2017г.- публичното дебатиране върху финансовата рамка на града. Какъв интерес ще предизвика събитието, ще видим в понеделник. А сега ще върнем лентата назад към 2016г., за да направим някои изводи.  

Последното обществено обсъждане в Града под тепетата бе организирано за кратко и привлече 56 ...

» повече
11 Юли, 2016

Обмислят увеличение на таксата за репатриране

Кметът: На нарушителите въобще не из пука, че им вдигаме колите. Явно санкцията е ниска

Паяк тръгва по ул. „Капитан Райчо”

Увеличение на наказателната такса за репатриране на автомобили обмисля да въведе общинската администрация. До идеята за това се е стигнало заради множеството нарушители, които очевидно не се стряскат, че паяк ще отнесе колата им и паркират в забранени за спиране зони.

Примерът е с новата отсечка на „Васил Априлов”, където паяците едва смогват. Явно те не трогват нарушителите. Явно санкцията е ниска. Няма никакъв страх, че ще ти вдигнат колата. Чудим се кое буди това чувство за безнаказаност и нулев респект, коментира днес кметът Иван Тотев. В момента такса репатриране е 40 лева. До колко може да скочи тя ...

» повече