Подтепето

разследване

13 Мар, 2017

49 санкции са съставени за 2016-та година за нерегламентирано пушене в заведения

РЗИ разяснява правилата за тютюнопушенето в заведенията

Служителите на институцията работят и след работно време

Паулина Гегова

След статията на Под Тепето, която излезе миналата седмица за тютюнопушенето, медията ни получи официален отговор от д-р Ваня Танчева-Манчева директор на РЗИ – Пловдив, относно какво се счита за закрито и открито помещение, какви са разликите между двете и дейността на институцията с незаконното пушене по заведенията.

Статистиката сочи, че на територията на пловдивска област обектите за хранене и развлечения са 4564, като много от тях да преустановили дейност и регистърът се актуализира периодично.

РЗИ – Пловдив осъществява контролни дейности в изпълнение на разпоредбите на чл. 56 и чл. 56 А от Закона за здравето, относно забраната за тютюнопушене в закрити обществени места и определени открити обществени места. За целта се извършва систематичен (текущ) и насочен (по сигнали и жалби) здравен контрол в обектите с обществено предназначение. Създадена е организация за извършване на проверки и след работно време на инспекцията, включително и през нощта и с представители на ОД на МВР и Общинска администрация. За 2016г. са извършени 3817 проверки в обектите за хранене и развлечения. Издадени са 40 броя предписания и са съставени 49 АУАН.

Д-р Манчева обяснява, че действащото законодателство по отношение на тютюнопушенето в закрити обществени места не допуска наличието на зали за пушачи в заведенията. В Закона за здравето не е разписана легална дефиниция на понятието „закрито обществено място“. За целите на здравния контрол се приема, че закрито обществено място е закрито пространство, което е покрито с покрив и оградено най-малко с три страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори без оглед на материала, използван за покрива, стените или страните и без оглед на това, дали конструкцията е постоянна или временна.

В случаи когато две от стените са изградени от плътен материал, а останалите или покрива са отваряеми, то следва, че същите могат да се отварят напълно, при което обектът не се определя като затворено закрито обществено място.

В много от случаите помещенията са с полиетиленови, стъклени стени или в покривните конструкции са направени вертикални или хоризонтални отвори с различна големина, които по същество не променят вида на помещението, т.е. такова пространство се определя като закрито обществено място. При нарушения в такива обекти се предприемат административно -наказателни мерки.

Няма направени коментари
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

10 Мар, 2017

Въпреки забраната в пловдивски заведения се пуши масово и официално

Заградени тераси приютяват тютюнджиите в ресторантите

Паулина Гегова

През лятото на 2012-та година влезе в сила закон за забрана на тютюнопушенето в закрити обществени места и помещения с обособени работни места. Това включва освен офиси, магазини и заведенията.
Разбира се, когато излезе законът много привърженици на тютюна скочиха с теорията, че това е потъпкване на персоналните им права и личната свобода. Обществото се разцепи на две – тези „За“ и тези „Против“ и за известно време се забелязваше сблъсък между двете страни, които се обвиняваха взаимно в дискриминация.

Днес, години по-късно, не виждаме какъвто и да е проблем. Всичко се нареди естествено и дори най-върлите пушачи осъзнаха, че не е приятно да ядеш в ресторант и дим да опушва храната ти ...

» повече