Подтепето

под обстрел

17 Ноев, 2015

Специалисти: Някой трови гълъбите около Марица

Десетки трупове на пернати и днес край реката, сигнали валят към РИОСВ

Масовият мор на гълъбите по Марица в района на моста на Герджика най-вероятно е предизвикан. Някой трови пернатите животинки съвсем умишлено, коментираха днес орнитолози пред Под тепето казуса, с който ви запознахме вчера. Стотици птици умряха в рамките на няколко дни на булевард „Марица- север”. И днес наш човек на място преброи десетки трупове на гълъби, разпилени около коритото на реката, по улиците и близо до кооперациите в квартала. Хората там продължават да са в шок и не крият страховете си от плъзването на зарази и от това, че им се налага всеки ден да прескачат умрели животни в квартала си. Те, както и специалистите от пловдивския клон на Дружеството за защита на птиците смятат, че гълъбите са отровени. Не може само в нашия квадрат тук да ходим върху умрели птици, а 50 метра по надолу по булеварда това да не се случва. Някой трови хайваните. Тотална кретения, възмущаваха се възрастни мъже на пейка край реката. Тук си водим децата и кучетата, а около нас само умрели гълъби. На какво прилича това. Като гробище стана това красиво място, гневна бе млада майка пред наш репортер.

Сигнали за случващото валят към РИОСВ и РЗИ, очаква се институциите да се намесят. Те трябва да изследват умрелите гълъби, за да установят причината за масовия мор на пернатите. А той наистина е страховит. На малкото островче в реката близо до моста на Герджика има десетки трупове на птици. А на места в квартала, където служителите на Чистота са минали сутринта, или пък котките и гларусите са пирували, има купчини с перушина.Улиците около моста на Герджика са покрити с перушина

  • 18 Ноев, 2015 | Якув
    Есенно прочистване сигурно.
  • 18 Ноев, 2015 | Тракия
    И в тракия масово мрат гълъби едва ли е отрова .....
  • 17 Ноев, 2015 | :(
    Днес мои познати са намерили и умрели котки на съшото място. Някой яко трови. МВР си бърка в носа!!!!
Още от рубриката "под обстрел"

Подобни новини

18 Ноев, 2015

Отрова за мишки убива гълъбите край Марица

Смъртта на пернатите най-вероятно е предизвикана умишлено

След като останалите институции пасуваха до този момент и не дадоха отговор на въпросът ни: „Какво убива птиците край Марица?“, директорът на Зооветеринарния комплекс в града разясни до известна степен кървавата ситуация, която от няколко дни тревожи жителите на Пловдив. Д-р Марио Дулев лично е направил аутопсии на над 20 гълъба и във всеки един от тях е открил така нареченото „червено жито“, което се ползва при проблеми с гризачи в домашни условия.

Смята се, че отровата е разпръсната по някоя от най-високите сгради в района. Най-вероятно отравянето на пернатите е умишлено. По мнение на специалиста, до момента засегнати от червеното жито са над 200 пернати, но опасност за гражданите няма.

 

» повече