Задният двор на първата сграда по Главната се е срутил върху подхода за Западните пропилеи (СНИМКИ)

Под ножа

Очаква се комисия да огледа опасната конструкция още днес

Оградната стена, част от която се е срутила върху археологическите останки в западната част на Форума и Оеона, по всяка вероятност е част от имота на ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 53, за чийто ремонт на фасадата ви разказахме само преди 20-ина дни.

Тухлена ограда на първата сграда от архитектурния ансамбъл на Главната е рухнала върху археологическите разкопки на Одеона в края на миналата седмица. Археолозите са уведомили строителната дирекция на Община Пловдив. Срутването е станало точно там, където се планираше връзка с разкопите към Западните пропилеи, които са от страната на Цар-Симеоновата градина.

Очаква се комисия да огледа опасната конструкция още днес, съобщи пред Под тепето кметът на район „централен“ Георги Стаменов. По думите му, само тази сутрин той е подписал 43 заповеди до собственици на опасни сгради в рамките на архитектурни ансамбли в града, които трябва спешно да ги обезопасят и ремонтират.  

Според закона, срокът за обезопасяване е 15 дни, а до 2 месеца собствениците са длъжни да изработят и съгласуват проект за ремонтните дейности. Всички преписки се докладват в Министерство на културата.

Такава ще е процедурата и в този случай, където за щастие, освен щетите по артефактите няма жертви.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.