Подтепето

ПОД НОЖА

29 Сеп, 2017

Влакът - стрела се оказа влакът – ръжда (СНИМКИ)

Със 130 км/ч по линията от Пловдив до Септември ще се стига за 30 минути

Скоростният влак се състои от три преработени вагона на БДЖ

Таня Грозданова

Високоскоростните влакове в България може да не са нови, това стана ясно при представянето на първият влак-стрела по трасето Пловдив – Септември, който потегли днес от Централна гара Пловдив. В демонстрационното пътуване с ръждив локомотив и три рециклирани бюфет вагона се включиха:  зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, посланикът на Австрия Роланд Хаузер, представители на австрийския транспортен гигант „Талес“, официални гости от различни европейски страни и журналисти от София и Пловдив.

Атракционът бе организиран Талес Австрия ГмбХ -  изпълнител на договора за модернизация на същата линия, която се осъществява с европейски средства. Дружеството е първото внедрило в страната Европейската система за управление на влаковете, ниво 1 (ETCS). След модернизацията на жп линията София-Пловдив тя е оборудвана за максимална скорост от 160 км/ч за обикновени влакове и 200 км/ч за накланящи се влакове. Въпреки че са възможни по-високи скорости, безопасността и надежността са повишени, твърдят изпълнителите. Линията до София е около 150 км с почти 30 гари и спирки. Инвестицията по трасето е малко над 91 милиона лева. Те са вложени в направата на съвременна сигнализация в отсечката Пловдив - Септември. На всички гари се внедрява новата версия на с актуална компютърна технология на гарова централизация.

Модата в сигнализацията и дигиталното управление обаче бяха презентирани с рециклирани вагони, а локомотивът изглеждаше гротескно. Местните машинисти обясниха, че с него могат да развият дори 300 километра и могат да стигнат „както на този, така и но онзи свят.“

Интериорът в рециклираните вагони е луксозен за нивото, на което са свикнали пътниците в БДЖ.

Все пак официалните гости бяха посрещнати вътре с напитки и дребни сладки, а на перона ги изпратиха с по чаша шампанско.

Тези, които останаха да чакат редовния влак за София, разбирайки какво се случва на Първи перон, останаха доволни, тъй като до сега пътят с влак се минаваше за 2,30 до 3 часа.

„Сега разстоянието от Пловдив до Септември се взема за 28-30 минути при 45-48 минути преди модернизацията, обясни генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски. 

Предвижда се от София до Пловдив пътуването с влак да трае 1 час и 15 минути.

  • 29 Сеп, 2017 | Ангел Митков
    Линията е 50км, не 150 както пишете! 150 е до София, но "модернизираната" е 50!
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

01 Окт, 2017

Влакът-стрела и като евтина кръчма

Идват ти да зарежеш всичко да седнеш и да пътуваш, да пътуваш… 

Таня Грозданова

Голяма българска пивоварна изцяло е обсебила демонстрационния влак –стрела. По време на атракционното пътуване в бюфет вагона се чувстваш като в евтина бирария. Не защото обстановката е кофти, напротив – даже е на ниво лукс в сравнение с останалите недемонстрационни вагони, а защото натрапчивото брандиране е навсякъде.

Изненадата започва още от коридора, там където обикновено стои план за евакуация и указание на къде да тръгнеш, има плакат с логото на компанията. Той стои точно до вратите на тоалетните и в двата края на вагона.

Наситеното розово по стените на демонстрационния рециклиран вагон отвежда в един друг свят

Има го и вътре над входните врати на бюфет вагона. Ако още не сте го забелязали докато седнете, то ценоразписът на бара вече ...

» повече
25 Сеп, 2017

Пускат влак стрела по линията Пловдив-Септември

Снимка архив на btv, автор Ладислав Цветков

Пътуване с високоскоростния влак в жп участъка ще е този петък от Централна гара

Демонстрационно пътуване с високоскоростен влак в жп участъка „Пловдив-Септември“ организира Талес Австрия ГмбХ. Фирмата е изпълнител на договора за модернизация на същата линия, която се осъществява с европейски средства.

Първият такъв влак у нас бе представен през есента на 2013-а година. Той се движи със скорост 160 км/ч.

На влака стрела ще се качи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Гости на събитието се очаква да бъдат Н. Пр. Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия в България, Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Република Франция в България, Алфред Файдер, изпълнителен директор на Талес Австрия ГмбХ, представители на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и ...

» повече