Подтепето

ПОД НОЖА

09 Май, 2018

ВАС връща в Пловдив делото за Втория гребен канал и зоопарка

Върховните съдии съд отмениха решението на Административния съд под тепетата, което бе в полза на общината заради съществени нарушения

Намеренията на общинската администрация да реализира идеята за Втори гребен канал и да завърши новия зоопарк се отлагат за неопределен период от време. Троен състав на Върховния административен съд с председател Донка Чакърова върна делото в Административен съд- Пловдив като отмени решението му от 2016г., което бе в полза на общината и РИОСВ. ВАС праща отново под тепетата делото за ново разглеждане от друг съдебен състав заради сериозни нарушения.

Решението на пловдивските съдии бе обжалвано на по-висока инстанция от сдружение „Граждански контрол- Защита на животните”. През 2016г. съдът в Пловдив се произнесе в полза на общината, след като от НПО-то оспорваха становището на РИОСВ- Пловдив по екологична оценка на проекта за Втори гребен канал с аргумента, че при строежа му ще бъде унищожена голяма част от гората и ще бъдат засегнати защитени територии, попадащи в „Натура 2000”.

Според върховните съдии, в мотивите на съдебното решение на пловдивския съд липсва не само обсъждане на всички основанията, посочени от оспорващия, но и какъвто и да е собствен анализ на представените от страните доказателства и проверка на законосъобразността на оспорения административен акт на всички основания по чл. 146 от АПК.

„Решаващият съд не само не е обсъдил всички аргументи на страните по спора, но в мотивите на съдебното решение липсва описание на приетата за установена фактическа обстановка по делото. Първоинстанционният съд се е ограничил в посочване на приложимите според него нормативни актове и това, че от събраните доказателства инвестиционното предложение не попада в Приложение № 1 и № 2 от ЗООС и в границите на защитени територии и защитени зони. От кои конкретно доказателства са обосновани директно тези правни изводи в съдебния акт не е ясно”, пише във вчерашното решение на ВАС.

Необсъждането на доводите на страните, доказателствата по делото и липсата на фактически установявания в съдебното решение относно относими към спора факти представлява съществено нарушение на закона и пречка за проверка законосъобразността на крайния извод на АС-Пловдив, че жалбата на сдружението е неоснователна. По изложените съображения обжалваното съдебно решение като неправилно следва да бъде отменено, а на основание чл. 222, ал. 2, т. 1 от АПК делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав, смятат върховните съдии.
 

  • 10 Май, 2018 | Даааа
    Съд за крадливите пловдивски фамилии
  • 09 Май, 2018 | хйк
    Голяма победа над престъпната свита
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

18 Сеп, 2018

Екозащитниците: Планираното строителството на Втори гребен канал е незаконно

Проектът на Община Пловдив продължава да няма изискуемите екологични оценки, напомнят протестиращите

Във връзка с направената "символична първа копка" на Дублиращия гребен канал на 15 септември (събота), извършена от кметът на Община Пловдив Иван Тотев заедно с министъра на спорта и представители на Международния олимпийски комитет от Гражданска коалиция  - Пловдив, която е част от сдружението с нестопанска цел "Граждански контрол - защита на животните", разпространиха декларация до медиите.

В нея се казва, че изявления от управниците на града, как спортното съоръжение може да бъде завършено до 2020 г. и че едва ли не до няколко седмици ще се издаде разрешение за строеж са неоснователни.

Вижте целия текст: „Напомняме, че с решение № 5969 от 15 май 2017 г. на Върховния административен съд ...

» повече
30 Юли, 2018

Общината решава за рестарт на Зоопарка

Очаква се днес на разширено заседание в Община Пловдив да бъде взето решение дали да се рестартира замразения строеж на Зоологическата градина. На срещата са  поканени представители на ДНСК, надзора, фирмата-изпълнител „Запрянови 03“ и други институции, обяви кметът Иван Тотев.

Проектът може да бъде подновен, след като бе върнатото делото срещу градоначаника, заместника му Димитър Кацарски и кмета на „Западен“ Димитър Колев от Апелативния специализиран наказателен съд в прокуратурата. Припомняме, че това стана ясно преди няколко дни и по този повод пред журналисти кметът коментира следното:

 „Не зависи само от мен, разберете го. Много често смятаме, че всичко в града зависи от кмета, но това не е така. Кметът може да иска някои неща, но те може да не се ...

» повече