В капана на паркирането

Под ножа

Пешеходци срещу автомобили – новата вечна война

Капана става паркинг заради счупени или липсващи колчета

Ние ги правим, те ги къртят! Горе – долу така можем да перефразираме един бивш главен секретар, но с уточнението, че става дума за антипаркинг колчетата в Капана.  

През последните години общината се опитва да създава все повече пешеходни зони в сърцето на града, а някои „граждани“ – свикнали да ходят с колите си дори до тоалетната, се борят срещу съграденото.

След преграждането на част от ул.“Йоаким Груев“ с антипаркинг колчета, за да не влизат и спират автомобили, въпросните съоръжения ежедневно дават фира. Особено това в средата на платното, което е най-близо до скобата. То е поставяно десетина пъти за последния месец и на другия ден отново е възнак. Сега на път е колче номер №2, което се отдава на гравитацията постепенно и е подкопало паветата околвръс.

„Слагат се, къртят се …, Това е от години,“ коментира пред Под тепето кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Едни хора искат да могат да се разхождат на спокойствие, а други искат да унищожат тази инициатива.

Месеци наред същият проблем стоял пред администрацията на алеята на Бунарджика. Един ден поставяли колчета, на другия ден били изкъртени. Упоритите противници на ходенето пеш в парка дори качили изтръгнатите  колчета върху дърво, за да покажат, че няма да се предададат.

Борбата продължава, заключи Стаменов и разказа как това дежавю се повтаря при обособяването на всяко ново пешеходно пространство.

Последното нашествие на снимачни екипи в квартал Капана преди месец завърши с множество изкъртени колчета.

И така кварталът от пешеходна зона става паркинг, заради счупени и липсващи преградни съоръжения. А през почивните дни, когато няма кой да глобява, положението е страшно.

В капана на паркирането пешеходците и жителите на квартала беснеят и обмислят доста атрактивни акции срещу наглите шофьори. 

Споделете ни във:

6 thoughts on “В капана на паркирането

  1. Вместо да се водят войни, трябва да се мисли. Капана с паркирани на три реда коли, единият ред върху тесния тротоар или обратното, хората да няма къде да си спрат колите изобщо. Някога се мислеше за етажни и подземни гаражи в периферията на пешеходните зони, за изнасяне на активности от центъра, сега единствено се налагат забрани и се вдига цената на Синя зона.

  2. то щото е много трудно да се поставят 2 камери и да се следи и наказва. Защо никой не глобява тези коли?! Хората да пукат гуми и да ги заливат с блажна боя и няма да паркират повече :))) Картоф или банан в ауспуха също е опция

  3. В Германия и други страни лесно са го решили – къс скала вместо колче. Да вървят да я мръднат една канаричка от 200-300кг….една гранитена – тъкмо тежи, тъкмо може да се превърне и в скулптура – хем красиво, хем масивно. НО това никой не го прави.

  4. Градът се разраства, мнозина вече живеят извън него и пътуват всеки ден. Средно на семейство има по една кола. Управляващите се хвалят, че в Пловдив са открили 40000 нови работни места. Е, какво трябва да се направи, да пукате гуми, да заливате колите с блажна боя, да обикаляте с по един банан в джоба или да се строят паркинги, частни и общински? Знаете ли, че няма нищо по-лесно от това, да прокараш през Общината проект без осигурено паркиране?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.