Подтепето

ПОД НОЖА

11 Апр, 2018

Устойчиво продължава унищожаването на парапета по брега на Марица от "Паркове и градини"

Бусовете на общинското предприятие газят през тревните площи и младите фиданки

Наполовина без поражения са се справили служителите на "Паркове и градини" с рязането на тополи, без да разрушат наследството и общинската собственост около тях днес. След публикацията ни преди седмица, този път само едно от премахнатите дървета се е строполило и премазало парапета на река Марица, преживял наводнения, безстопанственост, политически кризи и смяна на режими. Служителите на "Паркове и градини" са били по-внимателни с друго от дърветата, което все пак е премахнато без поражения.

Поведението на служителите в района също буди притеснение сред пловдивчани. Въпреки идеята да се премахват тополи и вместо тях да се садят чинари по брега на реката, отношението към младите фиданки е притеснително. Бусовете на общинското предприятие газят велоалеите, тревните площи и дори самите млади чинари. Реката също продължава да прилича на кош за боклук и отпадъците от разрушения метален и бетонен парапет са в коритото на Марица.

Плановете за реката в следващите години са всички тополи да бъдат премахнати, тъй като се смятат за опасни и вредни дървета с кратък живот. Вместо тях по брега се садят чинари. От "Паркове и градини" заявиха преди година, че основна цел за тях при сечта е да не пострадат хора и затова дърветата при възможност се насочват не към тротоарите, а към реката и това е причината понякога парапетите да пострадват. Според запознати обаче има възможност дърветата да се секат внимателно и без опасност за околните, както се прави в центъра на града. 

  • 12 Апр, 2018 | 1984
    Ми на тоя с Буса да му резнат 100 кинта от заплатата... Видно е, че има място, но не му пука за дървото!
  • 12 Апр, 2018 | С Петров
    И още нещо. Къде са новите фиданки, които трябваше да бъдат засадени на мястото на отсечените на бул. Марица-юг, на запад от моста на бул. Руски? Миналата година служители на Паркове и градини заявиха, че ще бъдат засадени през пролетта, за сега абсолютно нищо не е предприето. Скоро сигурно отново ще стане късно за засаждане.
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

12 Апр, 2018

Странното отношение на „Паркове и градини“ към десетилетното наследство в града

Теодор Караколев

Учудващо е в древния Пловдив нещо 60-годишно да е толкова "компрометирано", че да не може да се запази

Полемичен стана случаят с действията на общинското предприятие „Паркове и градини“ към градската среда. Плановете за изсичането на тополите по брега на реката се оказаха унищожителни за част от оградата на коритото на Марица. Дали действията им са небрежни или не, резултатът е очевиден за всеки, който погледне снимките или се увери на място – парапетите са унищожени или сериозно повредени, също както и бетонните ограждения.

Съвсем нормално е това да предизвика реакции у пловдивчани. Този парапет е преживял над 60 години. Там е (или бе) част от парковата среда около река Марица. Всички знаем, че зоната около реката до скоро ...

» повече