Подтепето

ПОД НОЖА

22 Сеп, 2017

Убийството на една красавица

Колко симптоматично е унищожаването на архитектурната перла на „Цар Асен”

Иво Дернев

Януари, 2015г.Септември, 2017г.„Архитектурен шедьовър пред разруха”. С такова заглавие на 27 януари, 2015г., сякаш предизвестихме какво ще се случи с паметника на културата на ул. „Цар Асен”, на който сме посветили цяла поредица от публикации. Към днешна дата, близо две години и половина след първото ни заглавие по темата, красавицата зад бившия Партиен дом е мъртва. Убийството бе извършено по особено жесток начин, пред очите на всички и някак с мълчаливото съгласие на институциите. Казусът всъщност е симптоматичен за болната ни държава, за неработещите механизми в нея, за пълната безнаказаност, за тежките форми на апатия в обществото ни, за липсата на памет, липсата на естетика, липсата на ценности. Една малка архитектурна красавица и толкова много послания около нерадостната й съдба.

Пловдив е на път да загуби още един архитектурен диамант. Една от най-красивите сгради под тепетата е пред тотален разпад. Къща-бижу, намираща се на ул. „Цар Асен”, срещу бившия ресторант Скерцо, всеки миг може да се сгромоляса. Големи късове от фасадата на сградата вече са се откъртили. Покривът е пробит от огромна дупка, от която безпроблемно влагата прониква и буквално изяжда постройката”, написахме в началото на 2015 г.  и маркирахме проблема. Няколко дни по-късно ви информирахме, с нотка на надежда, че има проект за реставрация на великолепната сграда. Той бе одобрен от НИНКН и включваше  съхраняване и укрепване на цялата фасада, предвиждайки и надграждане върху съществуващата постройка.

„Частни инвеститори бутнаха паметник на културата неправомерно”. Това е заглавието ни почти година по-късно, в публикация на 10 февруари, 2016г. Багерите минаха и унищожиха голяма част от онова, което инвеститорите бяха длъжни да запазят. Научихме кой е инвеститорът - собственичката на Лекси Жанет Павлова. След нашата публикация се активира инспекторатът към Министерството на културата. Лично сезирахме прокуратурата. Подадохме сигнал до районния тогава прокурор и член на новия ВСС от преди два дни Гергана Мутафова. Тя придвижи сигнала ни към Окръжна прокуратура, тъй като ставаше въпрос за престъпление от общ характер, което е от компетенцията на по-горната инстанция в обвинението. Бе образувана  преписка за деяние, което според Наказателния кодекс е престъпление. В  Чл. 278б. (1) от НК се казва, че който противозаконно унищожи или повреди своя културна ценност или документ от Националния архивен фонд, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от петстотин до две хиляди лева, както и с обществено порицание. 

След събарянето цялата архитектурна гилдия наддаде вой, а починалият на 20 януари тази година  главен архитект Румен Русев ни каза тогава само „Не ме интересува”, с което заяви ясно позицията на общината в този и много други подобни случаи.

Резултатът от гнева ни тогава бе почти нулев като ефект. Нямаме информация за резултат от образуваната прокурорска преписка за престъпление по Закона за културното наследство. От Министерството на културата санкционираха административно инвеститора с ПЕТ ХИЛЯДИ ЛЕВА (толкова е кръвнината за убийството на културен паметник) и го задължиха да запази онова, което оцеля след багерите.  Но и то не бе съхранено в цялост. Преди около две седмици строителните дейности на обекта се възобновиха, а половината от останалата здрава фасадна част бе разрушена. Такъв бил проектът, обясниха ни на място.

Теренът около клетата останка от архитектурното бижу вече се бетонира, а тя стърчи някак гротескно. Колкото и да е малка, изглежда като колос, но на глинени крака. Очакваш всеки миг да се предаде и да падне.  Но седи там като веществено доказателство за жестоко убийство. Едно от многото подобни. И сякаш казва: „Аз бях дотук, коя ли е следващата жертва”.

 • 25 Сеп, 2017 | Amanotavanta
  Vie gi izbrahte vashite " Durjavnizi".Nikoi ne go boli.Ne razbiram sreshto kogo se oplakvate. Ako sledvate Bog ,toi shte vi izbavi, no vi marzi.
 • 23 Сеп, 2017 | realist
  Tezi VARVARI UNISHTOZHIHA P A L M I R A v Siria, tova sa divazi i anti evropejski-hristianski nishtozhestva, a tezi v Plovdiv sa bogatite, bezpardonni psevdo-VIPs na Balgarskoto obshtesto, zaedno s ligitimiranite, zakonni politichesko-komunalni otgovorni nekadarnizi, vaznoto e da teche komisionnoto za rodata. PRISADA!
 • 23 Сеп, 2017 | Румънския модел никога няма да се случи в България!
  Герабжиите милицонери -помияри ебаха мамата на града! Слепи ли сте ве, калъфи селски, само се лезите, забивате поглед в земята и клатите празните си глави...и после ревете кой ми го набута отзадзе...заслужавате си мизерната кочина- държава, в кояро си живуркате като пълни олигофрени!
 • 23 Сеп, 2017 | Коментар
  Вярно е, че ако някой от архитектурната гилдия прояви морал и съвест и откаже да стане екзекутор на оцелялата до тогава красота, веднага ще се намери друг, който да се полакоми за проектантския хонорар. Но анонимността на извършителя насърчава и други да вършат същото в бъдеще.
 • 23 Сеп, 2017 | Коментар
  Проектът си има проектант, а проектантът си има име. Това име милостиво ни е спестено. Говори се, че първоначалната архитектурна идея е предвиждала паметникът на културата да се срине до основи, по-късно заради НИНКН е променена - първият етаж да е паметник на културата, а останалите четири по вкуса на собственика. Според проекта в сутерена е предвиден паркинг, а старите стени пречат за това. Така, че всичко е било лъжа и измама от самото начало.
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

22 Ноев, 2017

Засипаха археологията на "Цар Асен", строителството продължава

От археологията няма и следа и по всичко личи, че строителството ще продължава

Римският жилищен квартал, който бе разкрит от археолози под къщата на улица "Цар Асен" бе засипан, а строителството на къщата изглежда ще продължи по план. След като няколко месеца експерти работиха на място в търсене на исторически ценности, в последните дни се очакваше комисия от Министерство на културата. Специалистите от администрацията трябваше да приемат обекта с приключилите разкопки.

Изглежда те не са оценени като достатъчно важни, за да бъдат експонирани в един бъдещ обект. След засипването от тях няма и следа и в бъдещия строеж няма да има и помен за римското наследство на града.

Историята с къщата на улица "Цар Асен" започва през 2015 година. Бившата ...

» повече
11 Ноев, 2017

Археология изненада неприятно унищожителката на къщата-бижу на "Цар Асен"

Цял жилищен квартал изскочи под къщата-бижу, съборена неправомерно от шефката на Лекси

Римски квартал изскочи под земята на къщата-бижу на улица "Цар Асен" до Пловдивския университет. Строежът на нова сграда вместо съборената бивша клавирна катедра бе спрян за известно време за археологически проучвания.

Преди около 2 години бе съборена прекрасната сграда на ъгъла на "Цар Асен" и "Г. М. Димитров" от собственичката на Лекси Жанет Павлова. Оказа се, че унищожението е в нарушение на Наказателния кодекс, тъй като сградата е културна ценност, а собственичката не е имала право да събаря сградата. Въпреки глоба от 5000 лв и предписание да се запази това, което е останало, единственият спомен за сградата е един ъгъл и два прозореца. Гледката е почти подигравателна към ...

» повече