Подтепето

ПОД НОЖА

07 Авг, 2017

Три къщи на няколко ката в Шекера да очакват багери

Сред  тях е плата на лихваря Мечо

Кметът Ралев: Издаваме заповеди за събаряне на незаконни постройки постоянно и не правим нови регистрации

снимка: 24 часа

Таня Грозданова

25 заповеди за премахване на незаконни къщи са издадени за ромските махали в Северен, 16 от тях са изпълнени, това заяви днес кметът на района Ральо Ралев. „Издаваме заповеди за събаряне на незаконни постройки постоянно. Само че това се случва след месеци съвместна работа на районната администрация, Общинска полиция, охрана и Инспектората,“ коментира той.

По думите е била планирана акция по събаряне в края на юли за три големи масивни къщи по на 2-3 етажа в Шекер махала. Изчаква се обаче решението на Административен съд за едната постройка, за да може багера да действа накуп. Незаконните къщи са притежание на ромски барони. Най-голямата от тях е на Мечо, по прякор Лихваря. Тя е на 3 ката и е вдигната на ул. "Орехово". Има още две масивни къщи на по 2 етажа, които са на ул. "Дилянка".

Миналата седмица на улица „Делянка“ отново е започнал незаконен строеж. „Отидох и им казах: или вие или аз, решавайте. И започнаха да си я бутат сами, днес вече събарят,“ разказа пресен случай районния кмет.

„Искам да се знае, че като граждани на това общество те си знаят правата, жалят в Страсбург. Не мога да рискувам, държавата да бъде осъдена, за това, че районната администрация иска да събаря незаконни къщи. Три такива дела има в Страсбург. Интересно е, че те имат по няколко адвокати, които им дават съвети – това им е работата. Европейската директива е такава – не можем да ги съборим, ако лицето не притежава друг дом и е с адресна регистрация тук.

И ние имаме юристи и работим, да трудно е и ще продължим, ще бъдем нетърпими, тогава когато някои си загради едно място и започва да строи!“ – категоричен е инж. Ралев.

Двамата с вицепремиерът Валери Симеонов снощи са коментирали и за канала в махалата, където също има доста постройки. Там много скоро ще започне премахването на селскостопанските постройки. „Може и малко смешно да ви звучи, но става въпрос за кокошарници. Конюшни, слава Богу вече почти няма. Това беше другата мярка, която набелязахме. Хубаво е да се знае, че през 2011-а в Шекер и Арман махала животните и каруците бяха над 100, в момента са не повече от 10“, уточни районният кмет.  

Във връзка с протестите в Асеновград той заявя, че кметството не прави нови регистрации на цигани, дошли от други краища на страната. „Новите регистрации са само на граждани, които са се родили тук и родителите им имат регистрация тук. Другият вариант е ако си купят жилище и покажат нотариален акт за собственост, тогава ние не можем да им откажем регистрация.“

Не е ясно обаче колко са нерегистрираните незаконно пребиваващи в двете махали. Проблемът е, че когато се отиде на проверка и на място има нерегистрирани, те твърдят, че току що са дошли на гости да пият по една ракия. И това е масово, разказа Ральо Ралев.   

По думите на кмета на „Северен“, от районната администрация нямаме издадено нито едно разрешение за семейни тържества на открито. „Да режимът е уведомителен, но това не означава, че ние ще се съгласим някои да изкара тонколони на улицата и да вдига аларма, пък било и в 7-8 вечерта. Реално тези улични тържества  са забранени, но това е една методична работа, не спираме. Непримирими ще сме в това отношение.“

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

23 Фев, 2018

Да строиш на инат – Арман махала

От другата страна на барикадата - Ралев, кметът който руши законно

Гараж в двора на училище и занаятчийска работилница на кьоше захапаха багерите в Северен

Да си построиш гараж в двора на училище?! След това изречение ще последват стотици коментари в стил “това го има само в България“. Тук хейтърите трябва да не генерализират, тъй като това го има най-вече в така наречените „етнически квартали“.

Незаконното строителство в махалите на втория по големина град в страната е жесток проблем, с който управляващите се борят от години. Там нещата са горе-долу като в поговорката за гъбите след дъжд. През последните 6-7 години, трябва да признаем, от тази борба има ефект. Той обаче предизвика и мощен отпор – появиха се хуманитарни организации, които защитават ...

» повече
30 Ян, 2018

Премахват 25 незаконни постройки в „Столипиново“

25 заповеди за премахване на незаконни търговски обекти в Столипиново ще бъдат изпълнени в продължение на 3 дни от днес, съобщи кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков. Постройките се намират на ул. „Възход“, като преди да се предприемат ефективни действия по премахването им са спазени всички законови процедури.

„Това не са кампанийни акции, а част от постоянната ни борба срещу незаконното строителство, която продължава“, коментира Николай Чунчуков. Той припомни, че само през миналата година в квартала бяха съборени около 150 незаконни обекта.

» повече
12 Окт, 2017

Багерите пак влязоха в Армана

Местните кълнат кмета на Северен

В акцията участваха социалните служби и полицията

Две незаконни къщи на по два ката, строени без никакви документи на общинска земя, в пловдивската етническа Арман махала захапаха багерите на „Май груп“ тази сутрин.

Пушилката от разрушаването не бе толкова голяма, колкото пушилката, която вдигаха мургавите обитателки на квартала. Десетки клетви отнесе районният кмет на „Северен“ Ральо Ралев, а докато крещяха срещу него жестоки и неразбираеми фрази от сорта на „Удар да те утрепе!“ и „На пепел да станеш!“, местните опитаха да блокират багера на наетата строителна фирма.

На мястото бяха униформени от III-то Районно управление на полицията при ОД на МВР –Пловдив, които трудно удържаха обитателите на нередовните постройки, решени да прибегнат до саморазправа.       

Кметът ...

» повече
26 Апр, 2017

Ромите, които се жалват в Страсбург, продали апартаментите си и вдигнали къщи на поляната (ГАЛЕРИЯ)

Никой не казва колко души живеят в една постройка на общинския терен в Арман махала

Спазвайки Хартата за правата на човека, кметът на Северен докара социалните на терена

Европа се намесва против събарянето на незаконните колиби със сателити

Без драма стартира акцията по събарянето на 5 незаконни къщи, издигнати на общински терен пред блока, известен като Малкия гигант в пловдивския район „Северен“. Багерът на фирмата, наета да изпълни поръчката, започна работа още преди да дойде полицията. Първоначално и зяпачите бяха малко, но с идването на повече медии, публиката ставаше все по многобройна.

Сред малките групи обикаляше и Васил Къдринов с папка с документи по жалбите на петима собственици, които сезираха Страсбург чрез комитет “Право на жилище - район Северен Пловдив“. Той ...

» повече