Подтепето

ПОД НОЖА

16 Апр, 2018

Трета година продължава терорът на над хиляди жители в Труд, инситуциите не отговарят

Мизерия и миризми продължават да са част от дейността на био газ инсталацията в Труд (ВИДЕО)

Продължава да стои отворен въпроса, който вече една година, нито РИОСВ, нито община Марица успяха да разнищят, а именно - опасна ли е суровината, която фирмата щедро разсипва по нивите около селото

Хората настояват за промяна в закона и гласуване на наредба, касаеща хигиенни отстояния от населени места на подобни обекти

Трета година продължава борбата на хората от пловдивското село Труд с  негативните последици от инсталацията за био газ в земелището им. Само през изминалата година те излизаха на масови просети пет пъти, дори затваряха Карловско шосе, за да им бъде обърнато внимание. Инициативна група осъществи срещи с представители на всички министерства, случаят стигна и до премиера.

„Очевидно собствениците на централата стоят над закона и над най-силните политически фигури в страната, защото случаят остава нерешен, а землището на село Труд все повече заприличва на обществена тоалетна. Изцяло подкрепяме започнатото от Инициативната група! Подобен тип обекти горящи тонове отпадъци на ден, нямат място на метри от домовете на хората! Този факт в комбинация с политиката на инвеститор, който се държи като концесионер на цялото село и въздуха, който дишаме,се явяват чиста доза „законно“ погазване на изконни конституционни човешки права и е напълно недопустимо! За някои това може да е законно но за  нас не е,“ коментира инж. Атанас Иванов, член на Управителния съвет на Сдружение „Бъдеще за село Труд“.

Продължава да стои отворен въпроса, който вече една година, нито РИОСВ, нито община Марица успяха да разнищят, а именно - опасна ли е суровината, която фирмата щедро разсипва по нивите около селото и законно ли е депонирането на огромни количества органични материали директно върху почвите без необходимите съоръжения, част от които фигурират в техническата обосновка на обекта, но на практика не съществуват?

„Съществуващи на хартия декари огромни бетонни силажни ями описани в технологията липсват. Това също е сигнализирано директно на министър Нено Димов и също не е взето под внимание от него и компетентните органи.

Относно проверките на РИОСВ. Последната проверка аз и колегата ми Т. Ботев бяхме спрени на входа, това не попречи да усетим задушливата кисела миризма характерна за този тип производство и извън площадката. За наше учудване РИОСВ разгласи на всички медии, че всичко е било изрядно и в норми...  Изводите оставяме на вас,“ допълни инж. Иванов.

Вижте изпратените ни видео и снимки. Те показват как “грижливо” инвеститорът се отнася към землището на село труд, а сигнали за миризми и превърнати в мочурища земеделски парцели валят ежедневно, сигнализират от над 20 членния състав на сдружение “Бъдеще за село Труд”.

Те настояват за промяна в закона и гласуване на наредба, касаеща хигиенни отстояния от населени места на подобни обекти, и цялостен ОВОС на изградените в непосредствена близост. Ако исканията им не бъдат чути, хората в село Труд ще изляат на магистралата и "ще  постоят доста там", коментираха и от УС на “Бъдеще за село Труд.

Хората са на първо място  и нуждата от каквато и да е общинска или държавна служба е в името на спазване на основните конституционни права на населението, а не за еднократни финасови частни интереси, категорични са от сдружението.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

15 Май, 2018

Жителите на пет пловдивски села въстават срещу каменните кариери на Калояновите възвишения

Концесионерът иска да разшири находището с над 50 декара

Граждански протест на жителите на пет села край Пловдив ще блокира път в Белащица срещу разширяване на каменната кариера край населеното място, разбра Под тепето.

Инициативният и организационен комитети, избрани на общоселско събрание в Белащица, оранизират мирен граждански протест и канят жителите и кметовете на селата Белащица, Брани поле, Брестник, Марково и Гълъбово да вземат активно участие срещу внесеното инвестиционно намерение от „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване площадката за добив на строителни материали – мрамори за трошен камък в източната част на т.нар. „Калоянови възвишения“ от находище „Белащица“ с още 50, 534 дка.

Хората смятат, че нова концесия в региона за още 25 години ще нанесе катастрофални последствия за ...

» повече
30 Апр, 2018

Различни версии за пожара в централата за биогаз в село Труд (ВИДЕО)

Хората питат трябва ли да се повтаря случката в Хитрино, за да се разбере, че мястото на заводи, работещи с такива огромни обеми неприятно миришещи отпадъци и газ не е в задния им двор

През последния работен ден от изминалата седмица, прибирайки се  от работа около 18 часа, жители на пловдивското село Труд забелязват огромни черни облаци излизащо от двора на работещата с газ, на метри от последните къщи електроцентрала.

Свидетели твърдят, че пушека и пламъците излизали между огромните „бункери“ пълни с газ. Стреснати жители на селото сигнализират на 112, които изпращат две пожарни. До тяхното пристигане служителите на фирмата собственик овладяват пожара, а пристигналите на място екипи казали, че сигналът е фалшив.

„Обадиха ми се от гражданска защита! Докато ...

» повече
19 Апр, 2018

Екоинспекцията извърши спешна проверка на биогаз инсталацията в с. Труд по сигнал

Не откри нарушения

РИОСВ – Пловдив извърши спешна проверка на биогаз инсталацията в с. Труд по сигнал на Емил Александров. В него се твърди, че цялото село е обгазено с неприятна и задушлива миризма, оприличена на „фекалии и развалени яйца“ с източник – централата на „Билд Инвест Сит“ ООД.

Половин час след подаване на сигнала експерти от РИОСВ бяха в с. Труд. Обследван е посоченият от подателя район. При проверката не е установено разпространение на неприятна миризма, описана в сигнала. Експертите са констатирали, че всички съоръжения в централата работят в нормален експлоатационен режим. От представената справка за произведения биогаз през последните 24 часа става ясно, че не е имало аварийни или анормални режими на обекта. Не е установено наличие на неприятни миризми ...

» повече
16 Апр, 2018

Eкоинспекцията затваря цех за производство на перилни и почистващи препарати в Кършияка

РИОСВ – Пловдив санкционира цеха за нарушения на екологичното законодателство

Шест акта състави РИОСВ – Пловдив на цех за производство на перилни и почистващи препарати заради нарушения на екологичното законодателство. Експерти на екоинспекцията констатираха неправилно съхранение на химичните вещества и смеси, за които не са били представени и документи за състава им. Установено е нерегламентирано третиране и управление на отпадъците.

Срещу дружествата, извършващи дейност на адреса на въпросния цех, са предприети незабавни административно-наказателни действия. Съставени са 6 акта за установяване на нарушения по реда на Закона за опазване на околната среда, по Закона за управление на отпадъците и по Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси. Предвидените санкции са в размер от 2000 до 40 000 лв. За ...

» повече
13 Фев, 2018

Жители на Труд се сдружиха за подобряване на живота в селото им

20 са членовете на сдружението „Бъдеще за с. Труд“, чиято цел ще е благото на хората

Сдружение с нестопанска цел регистрираха жители на пловдивското село Труд. Основният приоритет на организацията е по-добър и спокоен живот. Двадесетте души ще работят безвъзмездно в различни сфери на обществения живот на селото, като основната задача е търсене и предприемане на действия за подобряване на инфраструктура, управление, екология, обществен живот, транспорт и други.

Сдружението ще взима участие в различни инициативи и ще помага на населението на село Труд. Една от инициативите на сдружението е издаването и разпространението на първия по рода си вестник „Трудски вести“. В изданието намират място интересни и важни за региона новини. Вестникът ше се разпространява безплатно за местните жители, като трети ...

» повече