Трета година продължава терорът на над хиляди жители в Труд, инситуциите не отговарят

Под ножа

Мизерия и миризми продължават да са част от дейността на био газ инсталацията в Труд (ВИДЕО)

Продължава да стои отворен въпроса, който вече една година, нито РИОСВ, нито община Марица успяха да разнищят, а именно – опасна ли е суровината, която фирмата щедро разсипва по нивите около селото

Хората настояват за промяна в закона и гласуване на наредба, касаеща хигиенни отстояния от населени места на подобни обекти

Трета година продължава борбата на хората от пловдивското село Труд с  негативните последици от инсталацията за био газ в земелището им. Само през изминалата година те излизаха на масови просети пет пъти, дори затваряха Карловско шосе, за да им бъде обърнато внимание. Инициативна група осъществи срещи с представители на всички министерства, случаят стигна и до премиера.

„Очевидно собствениците на централата стоят над закона и над най-силните политически фигури в страната, защото случаят остава нерешен, а землището на село Труд все повече заприличва на обществена тоалетна. Изцяло подкрепяме започнатото от Инициативната група! Подобен тип обекти горящи тонове отпадъци на ден, нямат място на метри от домовете на хората! Този факт в комбинация с политиката на инвеститор, който се държи като концесионер на цялото село и въздуха, който дишаме,се явяват чиста доза „законно“ погазване на изконни конституционни човешки права и е напълно недопустимо! За някои това може да е законно но за  нас не е,“ коментира инж. Атанас Иванов, член на Управителния съвет на Сдружение „Бъдеще за село Труд“.

Продължава да стои отворен въпроса, който вече една година, нито РИОСВ, нито община Марица успяха да разнищят, а именно – опасна ли е суровината, която фирмата щедро разсипва по нивите около селото и законно ли е депонирането на огромни количества органични материали директно върху почвите без необходимите съоръжения, част от които фигурират в техническата обосновка на обекта, но на практика не съществуват?

„Съществуващи на хартия декари огромни бетонни силажни ями описани в технологията липсват. Това също е сигнализирано директно на министър Нено Димов и също не е взето под внимание от него и компетентните органи.

Относно проверките на РИОСВ. Последната проверка аз и колегата ми Т. Ботев бяхме спрени на входа, това не попречи да усетим задушливата кисела миризма характерна за този тип производство и извън площадката. За наше учудване РИОСВ разгласи на всички медии, че всичко е било изрядно и в норми…  Изводите оставяме на вас,“ допълни инж. Иванов.

Вижте изпратените ни видео и снимки. Те показват как “грижливо” инвеститорът се отнася към землището на село труд, а сигнали за миризми и превърнати в мочурища земеделски парцели валят ежедневно, сигнализират от над 20 членния състав на сдружение “Бъдеще за село Труд”.

Те настояват за промяна в закона и гласуване на наредба, касаеща хигиенни отстояния от населени места на подобни обекти, и цялостен ОВОС на изградените в непосредствена близост. Ако исканията им не бъдат чути, хората в село Труд ще изляат на магистралата и "ще  постоят доста там", коментираха и от УС на “Бъдеще за село Труд.

Хората са на първо място  и нуждата от каквато и да е общинска или държавна служба е в името на спазване на основните конституционни права на населението, а не за еднократни финасови частни интереси, категорични са от сдружението.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.