Подтепето

ПОД НОЖА

10 Ноев, 2017

Свастики върху Альоша веднага след 60-годишнината на монумента

Атакуваха паметника с червен спрей през нощта, той осъмна с антисемитски и антикомунистически послания

Неизвестните не подминаха говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова

Паметникът на Альоша осъмна в свастики тази сутрин. Неизвестни атакуваха монумента няколко дни след 60-годишнината от откриването му и ден след поредната критика на говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова срещу страната ни. Вчера тя нападна словесно институциите в България заради липсата на реакции след оскверняване на руски паметници у нас. Името на Захарова е написано върху самия монументален комплекс тази нощ, придружено с обида. По Альоша има множество пречупени кръстове, антисемитски и антикомунистически послания.  

В отговор на атаката, от градската структура на БСП излязоха с позиция, в която  остро осъждат поредното посегателство върху паметник .

Тази сутрин, на дата 10 ноември 2017 година, монументът осъмна грозно изрисуван със свастики, антисемитски лозунги и обидни политически послания. Отново наблюдаваме целенасочено демонстриране на варварско отношение към историческите и културните свидетелства за Втората световна война и за победителите в нея, заявяват пловдивските социалисти. Няма сила, която да промени или подмени факта, че Червената армия победи Хитлеристка Германия и смаза „кафявата чума”, завладяла тогава Европа, допълват те.

Днешният вандализъм е проява на неофашизъм и той трябва да бъде наказан! Призоваваме президента, премиера, политическите лидери на всички партии да осъдят тази проява на антисемитска и античовешка агресия. Настояваме пловдивската местна власт да предприеме всички мерки за охрана и защита на паметника. Осемхилядолетният Пловдив, градът  на мултиетническата толерантност и бъдеща европейска столица на културата, е призван да бъде пример за уважение, съхранение и опазване на историята, нейното материално и духовно наследство, се казва още в декларацията на БСП.

От партията канят всички засегнати от атаката върху монумента да се качат до върха на Бунарджика в неделя, когато официално ще се чества годишнината от откриването на Альоша.

 

  • 10 Ноев, 2017 | grafity
    Кристална нощ, наричат първата акция срещу евреите от Третия райх... много изтрещял народ, ей! Тези са дали поне 150 лева за спрея ...
  • 10 Ноев, 2017 | Оруел
    Не сме народ, не сме народ, а мърша!
  • 10 Ноев, 2017 | Хм...
    Това е един пловдивски идиот с арийски произход, половината център е надраскал с пречупени кръстове.
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

10 Ноев, 2017

Ударна бригада почисти Альоша

В събота повтаря

Извършителят на оскверняването на монумента е бил един

В ранния петъчен следобед ударна бригада на ОП „Чистота“ успя да свали със специалната си пясъкоструйна машина, която се използва за графити, скверните надписи от паметника Альоша.

Припомняме, че гранитният монумент осъмна в свастики, антисемитски и антикомунистически надписи, обиди към говорителката на руското външно министерство и други. На мястото на върха на Бунарджика рано сутринта бе шефът на „Чистота“, а бригадата изчакваше да приключат огледите на криминалистите, за да започне работа.

 

Около 16,30 часа в петък надписите по площадката, пиадестала и барелефа бяха почистени, а каменната настилка остана с пясъчен килим. В събота акцията продължава, тъй като заличаването на червения спрей е трудна работа.

По информация от разследващите ...

» повече