Подтепето

ПОД НОЖА

24 Ноев, 2017

Собственци зад оградата на магазините до Пощата

Последните търговци изнасят стока, докато работници разрушават покрива над тях (ГАЛЕРИЯ)

Само двама от притежателите на земята са на мястото. Те се опитаха да се барикадират зад оградата и снимат събарянето с камера

Двоен аршин – общината плаща милиони евро на дружество за Източния форум и се саморазправя с дребни собственици за част от Западния, коментираха засегнатите

Таня Грозданова

Минути преди обявения начален час на изпълнение на заповедта на кмета на Община Пловдив Иван Тотев за събаряне на временните преместваеми съоръжения на терена зад Централна поща наетите работници за акцията провериха дали електричеството и водоподаването към обектите са прекъснати. Точно в 10 часа започнаха същинската работа с поставяне на заграждения.

От десетките собственици на терена на мястото бяха само двама – Цоньо Буров и Венета Станева. Те показаха Нотариални актове за собственост на своите части от парцела, който е даден като обезщетение на близо 30 собственици по Закона за реституцията през 1999-а година срещу друг имот по Главната. Буров твърди, че днешната акция не е издържана законово и администрацията стъпва на „измислен конкурс и измислено инвестиционно намерение, без да притежава акт за собственост, за да се разправя с притежателите на имота". По думите на Станева, отново се демонстрира двоен аршин – общината плаща милиони евро на дружество за Източния форум и се саморазправя с дребни собственици за част от Западния.      

Лично зам.-кметът по строителство инж. Димитър Кацарски оглавява акцията, а две патрулни двойки от полицията охраняват. Кацарски твърди, че има решение на ВАС и то е окончателно. Според него заповедта за събаряне на магазините е потвърдена окончателно в полза на общината.

От своя страна представителите на собствениците напомнят, че в Административен съд – Пловдив има още две висящи дела по казуса.

"Ще обжалваме в съда и ще търсим обезщетение", заяви Буров, който се опита да остане зад загражденията, за да недопусне машини и работници на обекта. След като не успя, той продължи да заснема акцията с видеокамера.

През това време търговците от магазина за сувенири изнасяха стоката си, а над главите им работници започнаха да премахват облицовката на покрива.

След разкриване на конструкцията ще се прецени каква техника е нужна за премахването на обекта. Очаква се багер да дойде следобед.

 

  • 29 Ноев, 2017 | Таня Грозданова = САМОСТОЯТЕЛНА!
    Доста време вече в смотан сайт ПодАльошата се забелязва и ОТКРОЯВА името на журналистката ТАНЯ ГРОЗДАНОВА която за разлика от другите г-ци на Иво третира и разследва и докладва въпроси НАД ДРЕБНОТЕМИЕТО на крафт-бира-тиквеник-капана. Време й е вече да застане самостоятелно -или в рамката на свястна страница като РЕДУТА.БГ на Тони Филипов, д-р (до ония двете Л. Русева и В. Седларска от СливЯн; или СЕГА / ГЛАСОВЕ)- за да се реализира максимално
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

12 Фев, 2018

Има оферта за частния двор на площад Централен

Собствениците искат 1 000 000 лева от Общината, съобщи Тотев

Предложенето е още отпреди събаряне на сградата миналата година, разбра Под тепето

Интересни неща се случват докато ме няма. Така кметът Иван Тотев коментира появилата се ограда на централния площад, във времето докато той бе на молитвена закуска при американския президент Доналд Тръмп.

По думите му, на тазсутрешната оперативка в общината му съобщили, че има входирана оферта от десетките собственици на имота зад Централна поща, чийто магазини бяха съборени с кметска заповед миналата есен. Частниците искали 1 000 000 лева от хазната за придобиване на парцела. Тотев каза, че до момента офертата не била разглеждана от екипа му, предстои това да бъде направено. Градоначалникът каза още, че общината води паралелно ...

» повече
08 Фев, 2018

Ето какво е имало на мястото на „двора“ на пл. Централен преди век

От къщи и дюкяни в края на града до площад в сърцето му, от пиаца за файтони до плац за манифестации – така се е променяла визията през различните епохи

Само северозападната част на площада успява да запази донякъде облика си през годините, показват ретро фотографии

Най-старият жив град в Европа продължава да се променя. Една от последните новости в сърцето му е заграденият частен имот на площад „Централен“. Оградата, която цъфна зад сградата на пощата, предизвика разнопосочни бурни реакции не само сред пловдивчани. Национални медии проявиха интерес и гръмнаха със сензацията „Скандал разтресе града под тепетата, след като голям парцел от централния площад на Пловдив бе ограден, а наследници драпат за парче от площада.“ Учудените  погледи и шарените мнения продължават ...

» повече
06 Фев, 2018

Собствениците на част от площад Централен си го оградиха (СНИМКИ)

Сградата бе съборена по време на висящо дело, оспорващо заповедта за премахване на магазините зад Пощата

От Общинска собственост не знаели нищо по въпроса

Оградата събира любопитни погледи от минувачите

Спорният имот зад Централна поща на площада осъмна ограден преди ден, а от днес на ажурната метална ограда има монтирани табелки с надписи „Частен имот“, видя репортер на Под тепето.  

По традиция, не можахме да се свържем с ресорния зам.-кмет Димитър Кацарски, но успяхме да се чуем с неговата заместничка Мирослава Сугарева. Тя коментира, че не е запозната със случая и ще провери за какво става дума, минавайки от там.

„Възможно е да е ограден. С мен никой не се е свързвал. Сега ще проверя,“ коментира Сугарева.

Свързахме се ...

» повече
28 Ноев, 2017

Никакви багери не дойдоха за магазините зад Пощата

 

Общината разгради обекта и го остави със свободен достъп за скитници и мародери

Таня Грозданова

Освен, че обелиха част от покривната конструкция, направиха дупки на пода тавана и стените, работниците, които трябваше да премахнат преместваемите съоръжения зад Пощата на площад „Централен“, не направиха нищо по събарянето на помещенията.

Няколко дни след акцията собствеността на реститутите е със счупени прозорци, откачени врати, пробит покрив и оставена на природните стихии за доразрушаване.

Липсва врата на тоалетната, изчезнала е и тази на магазина за сувенири. Вратата на оптиката, която преди беше заключена, сега зее отворена и вътре се валят счупени стъкла. Складът на помещението за палачинки е отворен, рафтовете от стените са съборени, а на пода се въргаля телевизор, черпак и ценоразписи.

Иначе ...

» повече
24 Ноев, 2017

10 пъти, когато упорити собственици отказват да се преместят

Хората, които не се оставят на големите корпорации и правителства и дръзват да отстояват себе си, ни напомнят, че ние в крайна сметка имаме властта. Подбрахме няколко интересни случая, в които собствениците на имоти въоръжени с цялата си упоритост не отстъпват на големите компании и им се противопоставят.

Едит Масефийлд отказва да продаде дома си, дори след като са ѝ предложили повече от 1 милион долара. Нейната история вдъхновява филма „В небето“. Мери Кук отказва да продаде красивия си дом, докато всички съседни къщи били разрушени. Днес къщата е притисната от огромните си съседи и прилича на илюстрация от детска книжка.

Вера Кукинг отказва да продаде къщата си на Боб Гучионе, който иска да построи казино около нея. По-късно отказва и на Доналд Тръмп. Собственик, който отказва да продаде къщата си в Мелбърн. Елегантна готическа къща оградена от масивни жилищни сгради. Един от жителите в Торонто отказва да продаде, така че режат сградата наполовина. Правителството на Китай строи магистрала около тези упорити собственици. Те накрая се местят, но къщата се превръща в символ на съпротивата срещу строителите. Рандъл Ейкър отказва да продаде малката си къща в центъра на Портланд и построяват университет около нея. Властите трябвало да построят околовръстен път около тази жилищна сграда, защото три семейства отказали да се преместят. Предложили 3 милиона долара на собственика на тази къща, но той отказал и по-късно я продал за 4 милиона.

» повече