Подтепето

ПОД НОЖА

08 Юни, 2018

Сахат тепе надраскано отново

 

Трета поредна седмица екипи на Чистота лъскат Дановия хълм от долу нагоре (СНИМКИ)

 

ОП-то координира с компетентните институции мерки за опазване на хълма от драсканици

Докато на Часовниковата кула екип на ОП „Чистота“ премахва с пясъкоструйка последните драсканици, върху почистеното вече трасе от стълбите на „Каменица“ към върха на Дановия хълм се появиха първите нови шарении със спрейове.

„Трета седмица чистим грозните надписи и рисунки, които почти плътно бяха покрили подходите и скалите на хълма. Освен че работата е трудоемка, и материалите не са евтини. Всяка година от 2013-а насам възстановяваме естествения вид на тепето, но за жалост резултатът е краткотраен“, коментира директорът на „Чистота“ Иван Стоянов.

Като пример той посочи сградата на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, която отново е загрозена преди още да бъде събран отпадъкът от последното ѝ почистване преди дни. По инициатива на Стоянов заедно с Общинска полиция и ОП „Общинска охрана“ се координират по-засилени мерки за опазването на Дановия хълм от вандалщини.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

13 Юни, 2018

Главният проблем на Дановия хълм е вандализмът (ГАЛЕРИЯ)

Кой носи отговорност за поруганото Сахат тепе?

Кметът на Централен Георги Стаменов започна проект с мерки за безопасност и облагородяване на Сахат тепе

Часовниковата кула на върха, който се извисява над Главната улица, отброява 9 удара. „Строена е през 16 век,“ разказва кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, докато катерим заедно с него и няколко души от екипа му алеите към върха на Сахат тепе.

Не е точно разходка в девет сутринта по средата на седмицата, а е обход. След него ще се набележат спешни и последващи мерки, които да допринесат за по-добрия облик на знаковия за града Данов хълм, както и за безопасността на жители и гости на Пловдив.   

Припомням му, че през 2014-а градоначалникът Иван Тотев прие идеята ...

» повече
07 Юни, 2018

Студенти и ученици от „Централен“ чистиха и маркираха Сахат тепе

Данов хълм или Сахат тепе е знаков за град Пловдив символ. Той съчетава функциите на градски парк, паметник на парковото и градинското изкуство и защитена територия. Обект на защита в него са ценни растителни и животински видове, сред които балкански ендемити, видове включени в Червената книга на България, редки за страната растения и други.

В деня на околната среда - 5 юни, Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ при Община Пловдив реализира акция по почистване и обозначаване на границите на природна забележителност Данов хълм с лентова маркировка, нанесена с боя върху дървета, камъни или огради. Обозначаването на пределите на защитените територии е част от изискванията на Закона за защитените територии, за тяхното управление в категория „Природна забележителност“, каквито са Данов хълм ...

» повече
23 Май, 2018

Поздравителен адрес до Христо Г. Данов е експонат на месеца в Регионален исторически музей – Пловдив


През 2018 година се навършват 190 години от рождението на основателя на модерното българско книгоиздаване

През 1905 година се навършват 50 години от началото на книгоиздателската дейност на Христо Г. Данов. Група учители от Пловдив организират тържество за кръглата годишнина. Честването се превръща в общонационално и остава едно от най-паметните събития, случили се под тепетата по онова време.

В рубриката „Експонат на месеца” Историческия музей под тепетата представя поздравителен адрес на организационния комитет на честването до Христо Г. Данов от май 1905 година. Художественото оформление на документа е дело на класика Христо Станчев. През 2018 година се навършват 190 години от рождението на основателя на модерното българско книгоиздаване.

Предстои откриването и на обновената експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина ...

» повече
07 Фев, 2018

Вандали зазидаха вратата на часовниковата кула на Сахат тепе с павета (СНИМКИ)

Открадната е табелата на кулата, а неизвестен „художник“ е украсил историческия паметник

През 1611 година чуждестранен пътешественик, преминавайки през града ни, описва Часовниковата кула на Сахат тепе* с възклицанието „в този град видяхме първия часовник в тази огромна и варварска страна“. Пет века по-късно страната вече не е огромна, часовникът не е единствен, хълмът не е същият, но варварщината продължава да вирее…

При сутрешната разходка на кмета на район „Централен“ по хълма Георги Стаменов се натъква на зазиданата с изтръгнати павета от алеята врата на часовникова кула. Паметникът е нашарен от няколко страни и е къртена табелата с историческата справка за съоръжението.

Ремонтните дейности по Дановия хълм ще започнат със затопляне на времето, увери кметът Стаменов.  

 

*Сахат тепе в превод ...

» повече
22 Окт, 2012

37 станаха лицата на Скалата на славата на Сахата

Художникът Стойко Гъганов открива уникалната си изложба в Деня на будителите

Image title
12 нови образа е нарисувал Стойко Гъганов на Скалата на славата. На Сахат тепе вече присъстват и Георги Парцалев, Емил Димитров, Елин Пелин, Гена Димитрова, Йордан Йовков, Асен Диамандиев, Алексис Вайсенберг, Св. Иван Рилски, Елисавета Багряна, Димитър Кудоглу, Петя Дубарова и Михаил Герджиков. Видяхме се още веднъж с художника, който се заемаше да прави поредният си портрет. Сега рисувам Петър Динеков. Ще изобразя още Лилия Ковачева, Николай Хайтов и Панчо Владигеров, каза Гъганов пред репортер на Под тепето. С новите творения лицата стават 37. Стойко Гъганов днес обаче не беше в настроение, тъй като според него в Пловдив култура няма. Ето нито един управник не е дошъл да види ...
» повече