С 9132 лева на ден поскъпна идеята за нов мост над Марица в рамките на три години

Под ножа

Експерти през 2016-та: Съоръжението, на което се е спряло общината, няма никаква визия и урбанистично нищо не решава

Новият мост над Марица ще струва 15 милиона лева. Това обяви в края на 2015г. кметът Иван Тотев. Днес, в началото на 2018г., или три години по-късно, общината работи със съвсем други цифри за същия проект.  Точно с 10 милиона лева е поскъпнала идеята за съоръжението в рамките на тези 1096 дни. Или дневно с 9132 лева. Това казват простите сметки от промяната в очакванията на администрацията за това колко пари ще бъдат похарчени за реализирането на нов мост над Марица. В пресконференция, посветена на Бюджет 2018, градоначалникът обяви съоръжението като един от основните приоритети в инфраструктурната програма и анонсира, че реализирането му ще е на стойност 25 милиона лева. Мостът трябва да се прави на няколко етапа, а първият е от бул. "Копривщица" до бул. "България".  10-те милиона разлика в стойността би трябвало да идват от промяна в детайлите от избрания без конкурс, без обществено обсъждане и без прозрачност от администрацията проект за мост през 2015г. Един от тези детайли е изграждане на трикилометров път за свръзка с Голямоконарско шосе.

Тук е моментът да припомним за сериозната буря, която предизвика изборът на проект за нов мост над Марица преди три години. Експерти категорично заявиха тогава, че съоръжението, на което се е спряло общината, няма никаква визия и урбанистично нищо не решава. Неслучайно още тогава експертният съвет върна проекта за дообработка в някои части, особено в архитектурната. Напрежението по казуса дойде от архитектурната  гилдия, която твърдо застана срещу непрозрачния начина на действие на администрацията. Още повече, че преди това КАБ и САБ бяха направили супер сполучлив архитектурен пленер „По моста” и конкурс за същото съоръжение, от който излязоха някои много добри идеи. Тези идеи архитектите искаха да предоставят на общината. Оказа се обаче, че от кметството дори не са проявили интерес към резултата от пленера, защото са имали друго виждане по въпроса и вече са били направили избор. Много медии обаче си харесаха визуализациите от „По моста” и ги въртят и до днес из публичното пространство, за да илюстрират текстове за бъдещото съоръжение над Марица. А това заблуждава читателите им.

Изображенията, използвани при много от статиите за новия мост, са взети от идейните решения от пленера и нямат абсолютно нищо общо с проекта, по който се работи и който е възложен от община Пловдив. Смятаме, че ползването на тези изображения подвежда гражданите и им дава грешна представа за реалния мост, който ще бъде построен, коментираха преди близо три години триото архитекти, чийто проект бе класиран на първо място от КАБ и САБ в пленера „По моста”- Анастас Марчев, Владимир Гигов и Христо Гинев. И разказаха за проекта си, който повечето медии разпространяват без да има нищо общо с този, който общината ще реализира: Нашето предложение дава ново градоустройствено решение, обединяване на новия автомобилен със съществуващия ЖП-мост. Пешеходният мост е на отделно ниво – по-близо до водата, във връзка  с природата и отделен от шума на автомобилите. Ние разглеждаме връзката на моста с останалите пътни артерии на града, със спортно- рекреационните зони в близост и предлагаме възможност за етапност и планиране на бъдещата реализация. За да се случи това пълноценно се налага и известна промяна в Устройствения план. Проектът ни не е само „естетизиране на готовата инженерна конструкция”, а дава адекватна градоустройствена концепция, отговорно обемно-пространствено моделиране, естетическо и смислово решение. Нашата разработка дава възможност да се преосмисли взетото от община Пловдив решение, да се подходи адекватно и професионално, за да се получи практично, красиво и съвременно решение за премостването на река Марица, каквото би подхождало на град с история и бъдеще, като Пловдив.

Споделете ни във:

2 коментара

  1. Тотев обича най вече скъпите проекти. Процентът от скъпия проект в цифри е повече. Ма за София, има и за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.