Румен Радев: Нашата благодарност към Русия не е за сметка на нашето достойнство

Под ножа

Президентът определи скандала с патриарх Кирил като политическа режисура

Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен глава, а той  избра да си тръгне като политик. Но аз съм не само президент, аз съм християнин. Затова не вярвам, че неговата цел е да сее разкол между нашите народи. Остава въпросът обаче кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение? Кой експлоатира кризата в нашите отношения?, попита президентът Румен Радев в Пловдив днес, по време на посещението си в 68-а бригада „Специални сили“.

Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство. И тази позиция много ясно и по категоричен начин устоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и от богослужението за нашето Освобождение, допълни държавният глава. Той коментира и публикувания запис от срещата му с патриарх Кирил на сайта на руската патриаршия. Видеото, което РПЦ пусна онлайн, е само в частта с изказването на патриарх Кирил. Там моите думи и моят отговор ги нямаше. Явно тук не става въпрос за афект, а за политическа режисура. И вярвам, че Негово Светейшество Кирил просто е бил въвлечен в нея, допълни Румен Радев.

Президентът се спря и на Закона за частната охранителна дейност, за който той сезира Конституционния съд вчера. Този закон влиза в противоречие с нашата Конституция, където много ясно е записано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, а не на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност. Абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани, подчерта той. Случвало ли ви се е да правите репортажи за кметове, които се държат като феодали, попита Румен Радев журналисти. И допълни: Сега такъв кмет вече ще си има и феодална армия, която ще се издържа от държавата. Това за мен не е правилно.

Правителството държи на българския народ отговори на въпроса каква е схемата за финансиране за сделката с ЧЕЗ. Също така по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа, отвори на финал другата важна тема в последните седмици държавният глава.

Докато не стане ясен въпросът с финансирането, няма как да разберем под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на г-жа Върбакова. Кой води преговорите от името на българската държава? И много по-интересно – кой води преговорите от името на г-жа Върбакова? Смея да кажа и това го твърдя категорично, че до момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Изрично настоях и получих информацията от компетентните органи, която регулярно е била изпращана. Ето защо считам за основателно да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната, допълни президентът.

Споделете ни във:

1 thought on “Румен Радев: Нашата благодарност към Русия не е за сметка на нашето достойнство

  1. патриарх Кирил просто искаше да бъде поканен на празника и да види че Българите са признателни на Руснаците заради заради жертвите който те са дали за да сме свободни ние сега е тва е проблема на нацията че повечето сме неблагодарни вие пак търсите под вола, теле…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.