Подтепето

ПОД НОЖА

12 Юни, 2018

Ремонтът на вековната къща на Главната - Лъскаво отвън и гнило отвътре

Смрад, цигари и паяжини като корабни въжета, така изглежда сградата на Главната с прясно реставрираната фасада

Общинските еколози не могли да влязат в имота

Сграда строена в началото на миналия век, с наскоро ремонтирана фасада, с два магазина на нивото на улицата и вход с реклама на голяма туристическа агенция. Така изглежда началото на Главната откъм страната на Одеона. Достойно за ларгото на древен и вечен град като Пловдив. Страшното идва, когато надникнеш в задния двор и попаднеш в … къща на призраци.

Още по-страшно е когато призраците са съвременни обитатели, на който не им дреме в каква кочина въртят бизнес.  

Под тепето ви разказа за ремонта на фасадата на емблематичната сграда преди двадесетина дни. Тя е построена в началото на ХХ век по по проект на архитект Михаил Ненков, активен именно в годините след 1900-ата година до средата на 20-те. Той е автор на много сгради в Пловдив, сред които сградата на днешното Гръцко консулство и сградата на хотел „Париж“ на ъгъла на улица „11-и август“. 

Днес неговото архитектурно наследство в началото на Главната улица е лъскаво отвън и гнило отвътре. Наследниците на красивата къща са я оставили на произвола на съдбата от страната, която е невидима за централната търговска улица. Състоянието ѝ лъсна, след като част от оградата и стена на имота в задния двор се срутиха върху археологическите артефакти на Одеона.

Влизайки във вътрешността на външно красивата постройка става ясно, че нито наследниците, нито наематели и се грижат за нея. Видно е, че дори проверки за пожарна безопасност не са правени. Фасовете са по цялото стълбище от втория към третия етаж. Прозорците на красивите вити стълби са или счупени или заковани. През пролуките се вижда, че целия заден двор е джунгла от саморасляци.

Дори на единствения обитаем първи етаж, с един единствен работещ офис, паяжините са буквално като корабни въжета, а смрадта на застояло, котки и урина е трудна за дишане.

Екип на отдел Екология от кметството на район „Централен“ се е опитал да огледа застрашително увисналото дърво над археологическите разкопки, не е успял да влезе в имота вчера. Потърсено е съдействие от полицията за осигуряване на достъпа, каза пред Под тепето кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.    

  • 12 Юни, 2018 | академик
    Българинът е най-големият мундар на света, може би с изключение на индийците. Фасове, семки и кучешки ла---йна са навсякъде. Мисленето му е приматско, очаквам скоро до кучешките да се появат и човешки, защото кучетата са такива, каквито са стопаните им!
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

13 Юни, 2018

Отстраняването на висящото дърво над Одеона се оказа проблем

Собствениците на сградата Главната, чиято ограда се срути върху Одеона са получили предписание за обезопасяването още в края на май

Инцидентът със срутената част от оградата в имота на ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 53, която падна върху археологическите разкопки на Одеона, се е случил в края на месец май. Това уточни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов пред Под тепето.

Това се е случило след проливните дъждове и бурите в края на изминалия месец. Дърво надвисва над оградата и я събаря, заедно с нея падат и част от сухите клони. В момента от терасата на двора виси заплашително друго дърво, чийто корени са прораснали в оградата надлъжно.   

„Още на 29-и същия месец експертна комисия от кметството е била на ...

» повече
11 Юни, 2018

Ограда рухна върху археологическите разкопки на Одеона

Дърво е паднало върху пропукания зид и го е свлякъл върху историческите пластове

Тераса и пристройка на сграда на Главната висят заплашително над обекта

Тухлена ограда на първата сграда от архитектурния ансамбъл на Главната е рухнала върху археологическите разкопки на Одеона, видя на място репортер на Под тепето. Зидарията се срутила върху културно-историческите пластове в края на миналата седмица. За щастие, от тази страна на обекта не са работили археолозите, които в момента проучват точно противоположния източен край на Одеона и работят по разкриване на връзката му с Епископската базилика. Обезпокоително над археологията в Западната част продължава да виси цяла тераса от пристройка на гърба на сградата на Главната. Наложителни са спешни мерки по обезопасяването й.

Смята се, че старо ...

» повече