Подтепето

ПОД НОЖА

30 Апр, 2018

Различни версии за пожара в централата за биогаз в село Труд (ВИДЕО)

Хората питат трябва ли да се повтаря случката в Хитрино, за да се разбере, че мястото на заводи, работещи с такива огромни обеми неприятно миришещи отпадъци и газ не е в задния им двор

През последния работен ден от изминалата седмица, прибирайки се  от работа около 18 часа, жители на пловдивското село Труд забелязват огромни черни облаци излизащо от двора на работещата с газ, на метри от последните къщи електроцентрала.

Свидетели твърдят, че пушека и пламъците излизали между огромните „бункери“ пълни с газ. Стреснати жители на селото сигнализират на 112, които изпращат две пожарни. До тяхното пристигане служителите на фирмата собственик овладяват пожара, а пристигналите на място екипи казали, че сигналът е фалшив.

„Обадиха ми се от гражданска защита! Докато отида на място, пожарните коли излизаха. Попитах ги какво става, представих се,“ разказа пред редакцията  кметът на село Труд Красимир Минков.  По думите му, отговорът на огнеборците бил, че няма такова нещо, а служителите на обекта им казали, че става дума за фалшив сигнал.

Ден по-късно от РИОСВ – Пловдив разпространиха официално прессъобщение, че са извършили незабавна проверка, като са се самосезирали от медиите за инцидента.

 „РИОСВ- Пловдив извърши незабавна проверка по публикации за пожар в биоцентралата на  село Труд

РИОСВ – Пловдив днес извърши незабавна в проверка след публикации в медиите за пожар в Централата за производство на енергия биомаса в с. Труд. Дежурен екип бе на  място и установи, че вчера, 27 април са се запалили без видима причина 2-3 чувала с трици, намиращи се до оградата на централата. След началото на горенето, работници от централата са го загасили и почистили мястото още преди идване на пожарната (РДПБЗН). Не е имало опасност за запалване на други суровини или за дейността на обекта.

Инспекцията ще продължи да осъществява контрол върху обектите на територията на област Пловдив, включително и на централата в с. Труд.“

Очевидци на пожара обаче споделят, че се чувстват застрашени именно поради липсата на контрол.  Изтръпнахме, споделят  разтревожени родители, тъй като в близост деца караха велосипеди. Младежи от селото снимат и изпращат снимки и видео до медиите.  

Този факт кара Екоинспекцията да завърши съобщението си с напомняне, че има горещ зелен телефон за сигнали за увреждане на околната среда в работно време и мобилни телефони за сигнали за аварийни ситуации в извънработно време, които били публикувани на сайта ѝ.

„От както се стопли от централата отново се носят ужасни миризми, а на сигналите до зеления телефон към РИОСВ  - Пловдив, проверяващите отговарят със съобщения в медиите за “фалшиви” сигнали. Инцидентът в петък вечерта също бе обявен за “фалшив” пред кмета на селото, който се е отзовал на десетки обаждания от притеснени живеещи в близост до централата,“ коментира Атанас Петров от сдружението „Бъдеще за село Труд“.

Според официалния доклад на дежурните в пожарната, сигналът за пожар е получен в 18,20 часа. На място двата противопожарни автомобила, които са изпратени на произшествието, установяват, че са горели отпадъци на около 150 кв.м. площ. Няма нанесени материални щети.  

От Инициативния Комитет на селото са категорични, че запаленото на площадката в двора на завода, потвърждава за пореден път констатацията на експерти, че въпросният завод не е изряден и има сериозни технически проблеми, пропуски и недостатъци, които са сведени до знанието на всички ресорни министри още през 2016 – 2017 -а година. Ту припомнят, че тогава отговорът на министър Нено Димов (МОСВ) бе съвместна проверка с останалите ресорни министерства,а протоколите за „изрядност“ не бяха подписани от представителите на здравното ведомство. Това не попречи Нено Димов да констатира, че всичко е изрядно и в норми.

След като вече повече от две години населението се жалва от незаконната, според тях, дейност на инсталацията за биогаз, те смятат, че има нова мода сред институциите - сигналите на хората да са “фалшиви” и “неоснователни”.

Хората питат трябва ли да се повтаря случката в Хитрино, за да се разбере, че мястото на заводи, работещи с такива огромни обеми неприятно миришещи отпадъци и газ не е в задния им двор ?

Вижте какъв гъст черен дим отделят 2-3 чувала стърготини на водещата снимка горе?!

Във видеото може да проследите разказа на децата, станали свидетели на пожара.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

15 Май, 2018

Жителите на пет пловдивски села въстават срещу каменните кариери на Калояновите възвишения

Концесионерът иска да разшири находището с над 50 декара

Граждански протест на жителите на пет села край Пловдив ще блокира път в Белащица срещу разширяване на каменната кариера край населеното място, разбра Под тепето.

Инициативният и организационен комитети, избрани на общоселско събрание в Белащица, оранизират мирен граждански протест и канят жителите и кметовете на селата Белащица, Брани поле, Брестник, Марково и Гълъбово да вземат активно участие срещу внесеното инвестиционно намерение от „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване площадката за добив на строителни материали – мрамори за трошен камък в източната част на т.нар. „Калоянови възвишения“ от находище „Белащица“ с още 50, 534 дка.

Хората смятат, че нова концесия в региона за още 25 години ще нанесе катастрофални последствия за ...

» повече
19 Апр, 2018

Екоинспекцията извърши спешна проверка на биогаз инсталацията в с. Труд по сигнал

Не откри нарушения

РИОСВ – Пловдив извърши спешна проверка на биогаз инсталацията в с. Труд по сигнал на Емил Александров. В него се твърди, че цялото село е обгазено с неприятна и задушлива миризма, оприличена на „фекалии и развалени яйца“ с източник – централата на „Билд Инвест Сит“ ООД.

Половин час след подаване на сигнала експерти от РИОСВ бяха в с. Труд. Обследван е посоченият от подателя район. При проверката не е установено разпространение на неприятна миризма, описана в сигнала. Експертите са констатирали, че всички съоръжения в централата работят в нормален експлоатационен режим. От представената справка за произведения биогаз през последните 24 часа става ясно, че не е имало аварийни или анормални режими на обекта. Не е установено наличие на неприятни миризми ...

» повече
16 Апр, 2018

Трета година продължава терорът на над хиляди жители в Труд, инситуциите не отговарят

Мизерия и миризми продължават да са част от дейността на био газ инсталацията в Труд (ВИДЕО)

Продължава да стои отворен въпроса, който вече една година, нито РИОСВ, нито община Марица успяха да разнищят, а именно - опасна ли е суровината, която фирмата щедро разсипва по нивите около селото

Хората настояват за промяна в закона и гласуване на наредба, касаеща хигиенни отстояния от населени места на подобни обекти

Трета година продължава борбата на хората от пловдивското село Труд с  негативните последици от инсталацията за био газ в земелището им. Само през изминалата година те излизаха на масови просети пет пъти, дори затваряха Карловско шосе, за да им бъде обърнато внимание. Инициативна група осъществи срещи с представители на всички министерства, случаят стигна и ...

» повече
13 Фев, 2018

Жители на Труд се сдружиха за подобряване на живота в селото им

20 са членовете на сдружението „Бъдеще за с. Труд“, чиято цел ще е благото на хората

Сдружение с нестопанска цел регистрираха жители на пловдивското село Труд. Основният приоритет на организацията е по-добър и спокоен живот. Двадесетте души ще работят безвъзмездно в различни сфери на обществения живот на селото, като основната задача е търсене и предприемане на действия за подобряване на инфраструктура, управление, екология, обществен живот, транспорт и други.

Сдружението ще взима участие в различни инициативи и ще помага на населението на село Труд. Една от инициативите на сдружението е издаването и разпространението на първия по рода си вестник „Трудски вести“. В изданието намират място интересни и важни за региона новини. Вестникът ше се разпространява безплатно за местните жители, като трети ...

» повече
07 Фев, 2018

В село Труд продължава да мирише, нарушения няма

Спешна проверка на екоинспекцията на биогаз инсталацията по жалба на Инициативния комитет не откри законов проблем

РИОСВ – Пловдив извърши спешна проверка на биогаз инсталацията в с. Труд по жалба на Инициативния комитет. В нея се настоява за инспектиране на складирани на площадката на „Билд Инвест Сит“ ООД суровини от неизвестен произход, използвани в производството на биогаз инсталацията.

При извършения обход експертите констатират, че на площадката има само биомаса (силаж), която се използва за производствения процес, а зареждането на торта продължава да се извършва посредством гъвкава връзка директно във ферментатора. От оператора е представен договор за доставка на биомаса. Експертите са установили, че за извършените дейности по третиране на отпадъци дружеството има издадено решение по Закона за управление на отпадъците. При ...

» повече