Подтепето

ПОД НОЖА

06 Ноев, 2017

Протестът срещу новия режим на бариерата в Стария град се мести

Следващият ще е пред Общината и хотел Империал

Сдружението на работещите и живеещите в Старинен Пловдив обжалва в Административния съд заповедта за въвеждане на новия режим на достъп

Инициативният комитет пише на омбудсмана, министрите на културата и туризма

Пловдивчани- живеещи, работещи и собственици на имоти в Стария град - тази сутрин отново излязоха на протест срещу новите правила за автомобилен достъп в архитектурно-историческия резерват.  „Старият град е жив. Не го убивайте!!!“,  „Велев, подай си оставката!“, „Искаме оставката на заместник-кмета Златин Велев!“  - това са надписите на част от плакатите, които издигнаха над 30 души на тротоара пред Ритуалния дом на ул. „Съборна“.

Припомняме, че от началото на месеца, електронната бариера на входа е със специален софтуер за разпознаване номерата на колите, които имат достъп до резервата, а броят им е строго регламентиран и силно редуциран, в сравнение с платените и раздадени пропуски.

Не се стигна до спиране на движението, нито до намесата на осемте униформени полицаи с три патрулни автомобила, които бяха на мястото още преди началото на протеста. Инициаторите заявиха, че след като от една седмица зоват за диалог с местната управа, а получават само глоби, ще преместят следващия протест пред сградата на Община Пловдив, за да бъдат чути, ако и тогава не се стигне до диалог, са готови да блокират достъпа до хотел Империал.

Заради липсата на диалог инициативната група пише писма до омбудсмана на републиката, министъра на туризма и министъра на културата.

Сдружението на работещите и живеещите в Старинен Пловдив е внесло жалба в Административния съд срещу заповедта за въвеждане на новия режим на достъп на Трихълмието. Недоволстващите настояват и за диалог с Общинската администрация, защото според тях правилата са крайно рестриктивни.

Протестиращите защитават тезата, че Старият град не е паметник, а жив организъм и напомниха за времето на градоначалника Божидар Здравков, когато жителите на квартала са били освободени от данъци, ако ремонтират къщите си. Те твърдят, че казаното от кмета Тотев за проведени 4 обсъждания на режима е изопачаване на истината.

Очаква се в протеста да се включат и родители на деца от Арменското училище и от детска градина „Щурче”. Днес родителите спираха в подножието на църквата и носеха децата си на ръце по стръмната улица нагоре, а на връщане аплодираха протестиращите.

 

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

17 Ян, 2018

Биг брадър по стълбите към Арменското училище

На местата за кратковременен престой всеки паркира колкото си иска

Обещаното видео наблюдение по стълбите от бул.“Цар Борис III Обединител“ към Арменското училище в Стария град вече е монтирано, видя репортер на Под тепето.

Припомняме, че след старта на протестите на работещите и живеещите в резервата срещу новата бариера и ограниченията за влизане, престой и паркиране там през ноември кметът Иван Тотев заяви, че се разработва служебна схема за паркиране на бул.“Цар Борис III Обединител“ към Арменското училище, само за краткотрайно спиране. „Дали сме указание за оправяне на стълбите към училището, монтиране на осветление и две камери. Те и в момента са в добро състояние, но ще ги обезопасим допълнително,“ разказа тогава градоначалникът.

Две камери са монтирани на ...

» повече
19 Дек, 2017

Общината с ултиматум към концесионер в Стария град

Собственикът на ресторант „Улпия“ не е показал отчет за приходите и дължи една концесионна вноска

Тодор Вутков е сред организаторите на протеста срещу умната бариерата на ул.“Съборна“

Общинският съвет на Пловдив даде едномесечен срок на концесионер на възрожденска къща в АИР „Старинен Пловдив“. Ако не изпълни ултиматума той ще бъде даден на частен съдебен изпълнител. Предложението на кмета Иван Тотев бе гласувано на последната сесия преди Коледните празници.

Става дума за недвижим имот публична общинска собственост, представляващ двуетажна масивна сграда от 86 кв.м и дворно място застроено и незастроено с площ от 230 кв.м на ул.“ 4-ти януари“ № 17, там се намира ресторант „Улпия“. Договорът за концесия е сключен през септември 2004-а година с фирма „Родопи трейд ...

» повече
06 Ноев, 2017

Слагат бариера и в източната част на Стария град

 

Общината гледа от малко по-високо ниво – гледната точка е как град Пловдив иска да вижда своя архитектурен и исторически резерват, заяви кметът

По думите му, администрацията се занимава с всеки един случай индивидуално    

Като нормални неща в преходен период определи протеста на жителите, работещите и учениците от Стария град, кметът на Община Пловдив Иван Тотев. Той коментира ситуацията от район „Тракия“, а не пред протестиращите, които го очакваха на бариерата на ул. „Съборна“ днес.

„Това са нормални неща в този преходен период. Нормално е да има неудовлетворение от гледна точка на хората, които считат, че са ощетени. Трябва да има правила. Ние гледаме от малко по-високо ниво. Гледаме какво е отношението на град Пловдив по тази тема и как град ...

» повече