Подтепето

ПОД НОЖА

05 Ян, 2017

Пожарът в Къщата с нимфите тръгнал от печка с твърдо гориво

Пламъците лумнали в дома на Йордан Рангелов часове преди Йордановден

Живея тук от половин век, всичко е леш, обясни човекът, сложил плакат на Дядо Добри върху автомобила си на улица „Хр. Г. Данов”

2016г. завърши с пламъци за културно-историческото наследство на Пловдив. А новата 2017-та започва по не по-различен, неприятен начин. Пожар лумна в може би най-красивата пловдивска сграда тази вечер. Щетите по фасадата и вътрешните обеми на Къщата с нимфите са сериозни. Ще е нужна детайлна реставрация на обгорената част от великолепното лице на постройката, както и основен ремонт на помещенията, от където е лумнала стихията. Но можеше да е много по-зле. Само благодарение на изключително бързата реакция на огнеборците, архитектурното бижу оцеля.

Йордан Рангелов обяснява на огнеборците как е тръгнал пожарътПожарът е тръгнал от печка на твърдо гориво в жилището на първия етаж, обитавано от Йордан Рангелов. Случайно или не, инцидентът стана точно в навечерието на Йордановден. Човекът е познат на мнозина в града с това, че води почти аскетичен начин на живот. Той е сред най-редовните посетители в пловдивските храмове. Обикаля града със стария си велосипед, а върху малкия си автомобил, паркиран на улица „Христо Г. Данов”, е сложил плакат на дарителя и жив светец Дядо Добри. От возилото си Йордан зове за покаяние, обръща се към хората с апел да се държат за вярата и Бога.

Живея тук от повече от половин век. Всичко е леш. Белята стана за десет минути, обясни Йордан Рангелов. Слава Богу, пострадали няма, допълни той.

Историята на къщата

Архитектурният шедьовър, който кара преминаващите по ул.”Хр. Г. Данов” да вдигат глави, вместо да си гледат в краката като стигнат до №17, е известен като „Къщата с нимфите” или „Венецианската къща.” Красивата старинна сграда е придобила популярните си имена заради богатата орнаментика и произхода на създателката си.  

Според историята венецианката Емилия става пловдивчанка, следвайки любимия мъж . Тя е била съпруга на известния местен лекар д-р Атанас Събев. Смята се, че дамата е потомка на венецианския живописец  Джакомо Фаврето и сама рисува проекта на новия си дом под тепетата, преди близо 106 години. Емилия Събева я проектира в модерния за онова време венециански стил с високи тавани, големи прозорци и богата релефна украса по фасадата. Тогава улицата е носела името „Княз Фердинанд”, а на това място преди е бил стария конак на Марко бей, който го получил от султана заради заслуги към империята. Семейството строи дълго след старта през 1911-та година, заради последвалите исторически събития – три войни: Балканска, Междусъюзническа и Първа световна. Затова знаковата къщата е завършена към 1919-та година. 

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

15 Дек, 2017

Пак горя паметник на културата

Пламъци в къща до Кукления театър, огнеборците овладяха стихията

Пореден паметник на културата горя в Пловдив днес по обяд. Пламъци лумнаха на втория етаж в една от красивите сгради от архитектурния ансамбъл на ул. Христо Г. Данов”. Огънят тръгна от видимо неподдържано помещение в постройката, намираща се само на пет метра от входа на Кукления театър. Изключително скоростната реакция на пловдивската пожарна не позволи разрастване на стихията. Само няколко минути след подаване на сигнала за инцидента, огнеборците се отзоваха на място и овладяха ситуацията.

Няма данни за пострадали. Не се знае и какви са нанесените материални щети. Две са версиите за пожара, че е възникнал от късо съединение в близост до вековната сграда, или е тръгнал от отоплителен уред.

» повече
06 Ян, 2017

Георги Стаменов: Общината винаги е готова да помогне

За да може общината да съдейства за ремонт и реставрация на Къщата с нимфите, трябва 100% от собствениците да са информирани и съгласни

Пожарът се дължи на късо съединение, категорични са от Пожарната

Стефка Георгиева

Свързахме се с кмета на район „Централен“, Георги Стаменов, по повод пожара, който се разрази вчера в една от най-красивите къщи на Пловдив. Припомняме, че миналата вечер се запали къщата с нимфите, намираща се на ул. „Христо Г. Данов“, която е едно от бижутата на града ни.

Г-н Стаменов заяви, че общината винаги е готова да помогне на гражданите, без значение дали това означава да даде съвет, да помогне с подготовка на документи или под друга форма. В конкретния случай, община Пловдив е в съсобственост ...

» повече