Поискаха оставката на директора на ОП „Градини и паркове” на протеста за Пирин

Под ножа

Общината бе залята от жалби срещу систематичното изсичане на дървета от гневни пловдивчани

Резултатите от последната сеч на Гребната базаОставката на директора на ОП „Градини и паркове” поискаха участниците в петия протест в защита на Пирин снощи. Мотивът гражданите да поискат освобождаването на Стоян Алексиев от общинското предприятие е „заради системното намаляване и унищожаване на зелените площи в града”. Това е местната кауза, която ще върви паралелно с искането на оставката на министър Нено Димов заради промяната на плана на управление на Пирин, обявиха протестиращите снощи.

От първи февруари общината бе залята от жалби на граждани, които са възмутени от дейността на „Градини и паркове”. „Жалим се срещу безразборното изсичане на здрави дървета и систематичното унищожаване на зелените площи в града. Пловдив е един от най-замърсените с фини прахови частици градове в България и сред водачите на класациите за мръсен въздух в световен мащаб. Една от мерките, които загрижени за гражданите си градски управи предприемат в борбата с мръсния въздух е именно увеличаване на зелените зони. В Пловдив, напротив, зелените зони биват систематично унищожавани“, казват пловдивчани в своите жалби.

Те са категорични, че некомпетентното стопанисване на парковете и зелените площи в града е директна заплаха за здравето и благосъстоянието на пловдивчани, поради което гражданите настояват за незабавна оставка на директора на ОП “Паркове и градини“ Стоян Алексиев.

Във Фейсбук вече е създадена група „ЗАЕДНО за дърветата на Пловдив”, която скоростно набира популярност. Създателите й уточняват, че сигнали срещу систематичното изсичане на здрави и неопасни дървета в града са подавани още през лютото на 2017г.. „В резултат на тези сигнали от ОП "Градини и паркове" заявяват пред медии, че няма да се секат черниците в града. Два месеци по-късно има сеч именно на дървета от този вид. Според общинската наредба (чл. 32, ал. 3) черниците, заедно с кестените и орехите, имат статут на защитени дървесни видове и се изисква специално разрешение от общината, ако гражданин поиска да отсече подобен вид. Междувременно, ОП "Градини и паркове" продължава с изсичането на различни видове дървета, измежду които чинари, липи, круши, и други, които са видимо здрави, а гражданите настояват за обяснение и независима експертиза, която да оцени дали са болни или не дърветата”, пишат в позиция загрижените за зелената система на града пловдивчани.

И цитират Наредбата на Община Пловдив за развитие, (чл. 31, ал. 2) за поддържане и опазване на зелената система, в която се посочват само четири случая, в които се позволява премахване на дървета в терени – общинска собственост:
“1. При изграждането на нови или реконструкция на съществуващи общински озеленени площи;
2. При изсъхнали и болни дървета, издънкова и самонастанена растителност, както и на дървета, застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, пътната и техническата инфраструктура;
3. При премахване на последици от природни бедствия и аварии;
4. При строителство, преустройство, реконструкция и ремонти на сгради, пътища и обекти на техническата инфраструктура и при доказана невъзможност за запазването й”.

„Масовото изсичане на здрави дървета в града, с изключение на тополи, за които е установено, че са опасни след определена възраст, не попада в никои от описаните по-горе случаи”, смятат от ЗАЕДНО за дърветата на Пловдив. Гражданите са категорични, че ще продължат действията си в защита на зелените площи в града.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.