Подтепето

ПОД НОЖА

25 Сеп, 2017

Пловдив – строителна площадка през цялата 2019-а

Според тази табела ремонтът на бул."Руски" трябваше да е приключил оклоло 13 август 2017-а година

Посрещаме титлата Европейска столица на културата без готови булеварди

Общински съвет иска от ЕБВР удължаване на срока за изпълнение на главните пътни артерии  до края на октомври 2019 г.

Какво се случва с най-големият итфраструктурен проект?  

Таня Грозданова

Градът под тепета ще продължи да бъде строителна площадка поне до 24 октомври 2019-а година. Става дума за трите големи булеварда, които се реконструират и четвъртия нов, който трябва да се строи с 30-тте милиона от Европейската банка за възстановяване и развитие.  

Нито „Руски“, нито „Васил Априлов“, нито „Коматевско шосе“, нито новият „Северен“ ще станат готови в първоначално обявеното време. Това се разбира от предложение за кмета Иван Тотев, което ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общински съвет – Пловдив този четвъртък, 28 септември. В документа се предвижда срокът за изпълнение на най-големия инфраструктурен проект да бъде удължен до 24 октомври 2019-а година, като за целта се подпише изменение на приложение към споразумението с банката.  

В мотивите се посочва, че обективно от подписването на договора с ЕБВР до първото усвояване на средства от банката има реално 22 месеца закъснение. Реалните дейности по строителството за трите стари булеварда са започнали на 18.07.2016-а, а първото усвояване на средства е на 10.08. същата година. За новият бул.“Северен“ датата е 11 април 2017, но посочената пречката са отчуждителните процедури, които би трябвало да приключат до Нова година. Изтъква се и забавянето заради открити артефакти и археология на Коматевско шосе.

Интересно е да се отбележи, че проекторешението е заложено с предварително изпълнение. Освен това в мотивите се чете още, че вече са водени разговори по казуса с ЕБВР и новият срок устройва и двете страни.   

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

03 Ян, 2018

Зоокътът в съда е събитието, белязало годината на Пловдив

Читателите на Под тепето определиха събитието на 2017 в града

Влизането на спецпрокуратурата в Зоокъта, определянето на парична гаранция и повдигането на обвинение на кмета е събитието белязало най-силно изминалите 365 дни от старата година в Пловдив. Това показват резултатите от анкетата на Под тепето. Активните читатели класираха на първо място факта, че през 2017-а градът се управлява от обвинен в злоупотреба със служебно положение градоначалник. Близо 46 на 100 от анкетираните са посочили този отговор.

Припомняме, че на 22 декември екипът на Под тепето отправи апел за гласуване в годишната анкета и даде възможност на пловдивчани ЗАЕДНО да определят най-значимото събитие, което беляза 2017-а година в града. Гласуването приключи в полунощ на 1 януари, благодарим на двестата отзовали се ...

» повече
23 Окт, 2017

Започва изплащането на 30-милионния заем към ЕБВР

Банката се съгласи с удължения срок за усвояване и края на ремонтите

Плащането обаче остава по график

Със средства икономисани в тазгодишния бюджет на Община Пловдив трябва да започне изплащането на 30-милбионния заем към Европейска банка за възстановяване и развитие. От ЕБВР са одобрили удължаването на срока по усвояване на средствата, но задължението за издължаване остава в предварително договорените срокове. Договорът е сключен при лихва 2,65 процента, а заемът ще се изплаща до 2027 г. 

Три годишният гратисен период изтече и до края на годината трябва да бъде внесена първата вноска, която е в размер на 503 000 лева. Средствата за това ще се вземат от заделени  за други разходи, включително от реализирани икономии в детски градини и ясли ...

» повече
02 Окт, 2017

Затварят и двете платна на „Васил Априлов“

Таня Грозданова

На 10 октомври започва работата по бул.“Васил Априлов“. Този път булевардът ще бъде затворен и в двете платна в участъка от кръстовище с бул.“Шести септември“ до пресечката с улица „Волга“. Първи на терена започват работа от „В и К“ – Пловдив, съобщи на редовния си брифинг кметът Иван Тотев.

Работата по реконструкцията на булеварда ще започне след като временната организация на движението бъде съгласувана с КАТ.

До сега при ремонта се затваряше само едното платно на булеварда, който според новите срокове за изпълнение трябва да готов до края на лятото на 2018-а година.

» повече
26 Сеп, 2017

Кметът: Руски, Коматевско и Васил Априлов трябва да са готови през 2018-а

Забавянето касае единствено кръговото на „Шести септември“

„Няма някакви пречки за Руски и Коматевско, има проблем с кръговото на Бриколаж“

Процедурите по отчуждаване за новия бул.“Северен“ са приключили

Новият срок по най-големия инфраструктурен проект на Пловдив, който се изпълнява със средства от Европейската банка за възстановяване и развитие по така наречения 30-милионен заем, касае само забавяне при реконструкцията на бул.“Шести септември“ в зоната около строителен хипермаркет, след моста на Адата по посока изток. Съдебен спор за имот в района на бъдещото кръгово движение е основната причина за това, става ясно от интервю на Таня Грозданова с кмета на Община Пловдив Иван Тотев.  

Г-н Тотев, какво произтича от решението, което ще гласува Общински съвет на сесията си в четвъртък ...

» повече
26 Сеп, 2017

Новите срокове по договора за реконструкция на булевардите с ЕБВР вече са на информационните табели

18 юли 2018 година, това пише на новата табела на бул."Руски" преди няколко дни там фигурираше надпис 730 дни, които бяха изтекли през август 2017-а

Таня Грозданова

Още преди да мине гласуването на предложението за промяна в сроковете по споразумението с Европейската банка за възстановяване и развитие на бул. „Руски“ от фирмата изпълнител са монтирали нови информационни табели, указващи новите срокове, видя репортер на Под тепето.

Както ви информирахме в понеделник, от дневния ред на предстоящата сесия на Общински съвет става ясно, че Пловдив ще посрещне титлата Европейска столица на културата през 2019 г. без готови булеварди. Очаква се в четвъртък местния парламент да разгледа решение удължаване на срока за изпълнение на главните пътни артерии, които се изпълняват с ...

» повече