Петър Петров решил да си тръгне от Трето районно, тъй като не харесал поведението на полицаите

Под ножа

Избягал по улиците на сградата с метални шини по гръбначния стълб

Паднал с мотор в Италия и счупил прешлени

Ден преди да го арестуват в Пловдив за близо 200 грама марихуана, го задържали с наркотици в Слънчев бряг

Съдът го остави в ареста с категорично решение, след като само преди три месеца Петров е бил осъден условно за наркотици  

Петър Петров решил да си тръгне от Трето районно, тъй като там не се държали процесуално правилно с него. Така бе конструирана защитната пледоария на адвоката на беглеца, който вдигна на крак цялата пловдивска полиция, и не само. Мисията на адв. Костадинов да отърве клиента си от следствения арест бе меко казано непосилна заради бягството на подзащитния му, но и заради криминалното му минало. Само преди три месеца, в края на март, то е бил осъден за притежание на наркотици на 1 година затвор условно с три години изпитателен срок. Именно в период на изпитателен срок, само ден преди да бъде арестуван с близо 200 грама марихуана в Пловдив, той е бил задържан с наркотици пред Какао бийч в Слънчев бряг. При проверка на 24 юни на морето, в Петров били открити два вида наркотични вещества, а в Несебър започнало досъдебно производство срещу него. На следващия ден на вратата в квартирата му в Пловдив почукали местни полицаи, които намерили марихуана на стойност близо 1200 лева.

В началото на заседание прокурорът започна пледоарията си с това, че според НК всяко лице под стража е затворник, следователно Петър Петров е избягал от Трето районно в качеството си на такъв.  Представителят на държавното обвинение поясни, че при оперативна беседа той е симулирал поредно заболяване, за да отиде до тоалетната. От там се е спуснал по водосточната тръба и е избягал, за да се укрива два дни, докато е обявен за общодържавно издирване. Според прокурора, извършването на две престъпления, свързани с наркотици само три месеца след влязла в сила присъда за същото, прави от Петров лице с по-висока степен на обществена опасност.

Според адвоката на беглеца, марихуаната, открита в дома му, клиентът му не разпространявал, а я давал на приятели. Трима свидетели от неговия кръг не казвали нищо за доставка на марихуана, а само, че получавали от Петров такава безвъзмездно.

Той напуска Трето районно не с мотив да незачита правовия ред или с желание да се укрива, да осуети нещо, а заради нарушаване на правата му като задържан. Бягството е предизвикано от поведението на разпитващите полицаи, а не за да се укрие подзащитния ми или да избегне наказателно преследване, обясни адв. Костадинов, но не влезе в детайл какво точно е било поведението на полицаите с мотив, че в районното върви вътрешна проверка.

Адвокатът поиска домашен арест за клиента си, като предложи на съда той да се прибере в дома си в Монтана. После разкри пред съда, че здравословното състояние на Петър Петров е тежко, въпреки че не предостави документи за това. При скорошно ПТП с мотор в Италия той счупил прешлени на гръбначния стълб, които били санирани с метални пластини.

В момента е в процес, в който трябва да се установи дали тялото му няма да ги отхвърли. Нужна е постоянна специализирана грижа, а в ареста това няма как да се случи. Подзащитният ми заслужава по-лека мярка за неотклонение. Няма доказателства, че може да се укрие или извърши друго престъпление. Той има психическата нагласа, че ще понесе наказателната отговорност за това, което е извършил, но не виждам причина да чака до делото в ареста, допълни адвокат Костадинов.

Ние видяхме какво е тежкото здравословно състояние на Петров. Можем да говорим за цветущо здраве- с пластина или не, слиза от втория етаж и два дни цяла България го издирва, репликира прокурорът.

Самият беглец не каза нищо, освен че се надява на по-лека мярка за неотклонение. Окръжният съдия пък бе повече от категоричен. Тук говорим за емблематичен пример за наличие на реална опасност от укриване или извършване на друго престъпление. Обвиняемият е извършил 3 престъпления за три дни, три месеца след получаване на присъда, подчерта дебело окръжният съдия. В решението си каза още, че при разпространението на наркотични вещества не е нужно те да бъдат заплащани.  И остави Петър Петров в ареста с мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.