Подтепето

ПОД НОЖА

22 Фев, 2018

Пазят ли паветата на Пловдив?

Извадени от градските улици сиенитни блокове изчезват от неохраняемо строително депо

Фирма изпълнител на улични ремонти е струпала камари каменна настилка, бордюри, пясък и чакъл върху частен имот на бул. „Марица Юг” без да ги пази

Паветата се използват за аварийни ремонти, граждани обаче пълнят необезпокоявани багажници с тях за лични нужди  

Ето как се топят пловдивските павета от пловдивските тепета. Така читател на Под тепето сигнализира за твърде интересен и актуален, в контекста на градските ремонти, случай. Той е станал свидетел на нагла кражба, която ощетява както гражданите, така и историята на града. Тя е станала на строително депо, което се намира на бул. „Марица Юг” №50. На 20.02. в 19.15 ч. , в багажника на стар тъмносин Мерцедес с 2 врати (купе) се товариха павета. Мъжът, който събираше от купчината каменните блокове, дори премести веднъж колата на 5 метра, за да му е по-удобно. Можеше да изнесе цялата купчина с паваж, ако имаше време и нужната техника, тъй като охрана там не се мяркаше, алармира читателят ни. И за да улесни евентуално разследване на отнемането, дава макар и малка, но достатъчна информация, която може да уличи извършителя, ако някои реши да го търси въобще. Номерът на Мерцедеса беше пловдивски и завършваше на ТА. За съжаление, не успях да го запиша, но предполагам, че в КАТ няма да е трудно да се открие- двувратите тъмносини стари Мерцедеси от тази серия ТА едва ли ще са много, опитва се да бъде полезен будният гражданин.

Той ни призова да разследваме как се охраняват складираните на бул. „Марица Юг” павета, които са общински и би следвало да се пазят и водят на отчет. Под тепето отиде на място, за да провери ситуацията. И напълно да потвърди написаното в сигнала. Оказа се, че въпросния имот на №150, който се ползва като строително депо, няма дори ограда. Липсва и жива охрана. Репортерът ни най-обезпокоявано се разходи около купчините с павета и сиенитни бордюри от пловдивските улици, чакъл и пясък, като можеше да прибере за лични нужди колкото си поиска. Никой не му направи забележка, никой не го изгони. А и присъствието му не направи впечатление на никой от минувачите, сякаш това е напълно обичайна гледка. „Често в тъмните часове се изнасят павета оттам, с бусове и леки коли, беше написал преди това в сигнала си читателят ни.

Направихме проверка в общината. Оказа се, че имотът е частен, а не общински. Но в него се съхранява публична собственост. Депото се ползва от една от фирмите изпълнителки на ремонтните дейности на уличната мрежа под тепетата. Компанията струпва там извадената паважна настилка, за да я използва при аварийни ремонти. Но не охранява публичната собственост. Поради което мнозина решават да я ползват за лични нужди.  

  • 23 Фев, 2018 | аз
    е как частен като плащаме за гаражите на опщинтта
  • 22 Фев, 2018 | добрутро, будали източнорумелийски!
    много отдавна движи тая стратегия на клептокрацията на крадливия ИМПЕРИАЛист инджИбТ продал се на 1. МАФИЯ АСФАЛТАДЖИИ въоръжени с тежки бракувани другаде машинарии да махнат настилката ползвана хилядолетия за ЦИВИЛИЗОВАН град, за да намажат евтина бърза чернилка за три сезона; 2. МАФИЯ АВТОБУСАДЖИИ унищожили електротранспорта, постигнат през комунизма 2. МАФИЯ ВЕЛОСИПЕДАДЖИИ колодрумски, и др
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

11 Юли, 2018

Искат пълна ревизия на паветата на град Пловдив

Къде са извадените паветата, пита съветник кмета

Иван Петков предоставя интересна статистика - в един квадратен метър има между 150 до 200 павета, а общата площ на сменена паважна настилка е над 200 000 кв. м.

Пълна ревизия на пловдивските павета ще се наложи да направят от Община Пловдив, за да дадат отговори на въпросите, поставени от общински съветник социалист Иван Петков. Той е внесъл питане до кмета Иван Тотев, с което настоява да се изнесе точен списък на улиците със сменена пътна настилка от паваж с асфалт с подробни данни за дължина, широчина и площ в квадратни метри в периода 2012 – 2018 година.   

Самият Петков дава пример с изтръгнати павета, заменени с асфалт по: ул. „Петко Д. Петков“, ул. „Богомил ...

» повече