Подтепето

ПОД НОЖА

13 Юни, 2018

Отстраняването на висящото дърво над Одеона се оказа проблем

Собствениците на сградата Главната, чиято ограда се срути върху Одеона са получили предписание за обезопасяването още в края на май

Инцидентът със срутената част от оградата в имота на ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 53, която падна върху археологическите разкопки на Одеона, се е случил в края на месец май. Това уточни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов пред Под тепето.

Това се е случило след проливните дъждове и бурите в края на изминалия месец. Дърво надвисва над оградата и я събаря, заедно с нея падат и част от сухите клони. В момента от терасата на двора виси заплашително друго дърво, чийто корени са прораснали в оградата надлъжно.   

„Още на 29-и същия месец експертна комисия от кметството е била на мястото на срутището. Собствениците на имота са издирени и им е направено предписание за обезопасяване,“ разказа Стаменов.

Според документите красивата външно сграда, която не е поддържана от вътре и на двора, се притежава е съсобственост на 6 човека. Само двама от тях живеят в България. Останалите са в САЩ и Канада.

От отдел Екология на районното кметство са дали предписание за незабавно премахване на висящото от имота дърво. Собствениците са  поискали съдействие от ОП „Градини и паркове“ за премахването му, но липсата на достъп за специализираната техника се оказва проблем. В момента се търсят други варианти за отстраняване на дървото.

Освен това стопаните, които са на територията на страната, са изразили желание да оправят оградата си, но още нямат внесен проект и искане за строително разрешително. По закон те трябва да свършат това в рамките на 14 дни от датата на полученото предписание, които не са изтекли.

От огледа на комисията става ясно, че няма нанесени материални щети върху археологията. За щастие няма и пострадали хора, но въпросът с обезопасяването на мястото стои нерешен.  

  • 13 Юни, 2018 | Родна реч
    Нещата които стават случайно , се "случват". Нещата за които са положени съзнателни действия не могат да се "случват" , те "стават" или друга синонимна дума ! Във вашата статия терасата се е срутила вследсвие бездействието на собствениците , това не е "случване"! Стига с това клише ! Ако нещо се "случи" , то тогава никой не би следвало да носи отговорност! А в случаят явно не е така.Научете се на български език и тогава се правете на журналисти!
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

12 Юни, 2018

Ремонтът на вековната къща на Главната - Лъскаво отвън и гнило отвътре

Смрад, цигари и паяжини като корабни въжета, така изглежда сградата на Главната с прясно реставрираната фасада

Общинските еколози не могли да влязат в имота

Сграда строена в началото на миналия век, с наскоро ремонтирана фасада, с два магазина на нивото на улицата и вход с реклама на голяма туристическа агенция. Така изглежда началото на Главната откъм страната на Одеона. Достойно за ларгото на древен и вечен град като Пловдив. Страшното идва, когато надникнеш в задния двор и попаднеш в … къща на призраци.

Още по-страшно е когато призраците са съвременни обитатели, на който не им дреме в каква кочина въртят бизнес.  

Под тепето ви разказа за ремонта на фасадата на емблематичната сграда преди двадесетина дни. Тя е построена в началото на ...

» повече
11 Юни, 2018

Задният двор на първата сграда по Главната се е срутил върху подхода за Западните пропилеи (СНИМКИ)

Очаква се комисия да огледа опасната конструкция още днес

Оградната стена, част от която се е срутила върху археологическите останки в западната част на Форума и Оеона, по всяка вероятност е част от имота на ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 53, за чийто ремонт на фасадата ви разказахме само преди 20-ина дни.

Тухлена ограда на първата сграда от архитектурния ансамбъл на Главната е рухнала върху археологическите разкопки на Одеона в края на миналата седмица. Археолозите са уведомили строителната дирекция на Община Пловдив. Срутването е станало точно там, където се планираше връзка с разкопите към Западните пропилеи, които са от страната на Цар-Симеоновата градина.

Очаква се комисия да огледа опасната конструкция още днес, съобщи пред Под тепето кметът на район „централен ...

» повече
11 Юни, 2018

Ограда рухна върху археологическите разкопки на Одеона

Дърво е паднало върху пропукания зид и го е свлякъл върху историческите пластове

Тераса и пристройка на сграда на Главната висят заплашително над обекта

Тухлена ограда на първата сграда от архитектурния ансамбъл на Главната е рухнала върху археологическите разкопки на Одеона, видя на място репортер на Под тепето. Зидарията се срутила върху културно-историческите пластове в края на миналата седмица. За щастие, от тази страна на обекта не са работили археолозите, които в момента проучват точно противоположния източен край на Одеона и работят по разкриване на връзката му с Епископската базилика. Обезпокоително над археологията в Западната част продължава да виси цяла тераса от пристройка на гърба на сградата на Главната. Наложителни са спешни мерки по обезопасяването й.

Смята се, че старо ...

» повече
21 Май, 2018

Вековна къща на Главната до площад „Централен“ е ремонтирана добре

Сградата е строена в началото на XX век по проект на архитект Михаил Ненков

Дългият ремонт на сградата в края на Главната пешеходна улица „Княз Александър Батенберг“ приключи в края на миналата седмица. Пред фасадата на сградата бе вдигнато скеле преди няколко месеца, като малко след началото на ремонта, работата сякаш спря за дълго.

Преди няколко седмици обаче отново се появиха майстори, които довършиха сградата. Ремонтът засегна фасадата, като още в началото, а и в последните дни, тя бе измазана с мазилка, без да се поставя изолация или други, нарушаващи автентичността елементи. Много често при такива ремонти основната част става по-дебела, поради което декорациите „потъват“ в изолационните плоскости. Самата мазилка е гладка, подходяща за стила, а нови елементи не са ...

» повече
27 Ноев, 2017

Разчистват около Одеона, започват нови разкопки

Планът е през 2018 година да започне социализацията на обекта

Спешно стартират нови зимни разкопки на Одеона на Филипополис, научи "Под тепето". Това трябва да стане максимално бързо, тъй като наближава крайният срок за разрешително за проучването на зоната. Проучванията ще бъдат в посока пешеходната улица "Гурко". За целта от около седмица се премахва караулката, която беше залепена до сградата на ресторант "Хемингуей". Целта е зоната под караулката да бъде проучена и през 2018 година да започне дългочаканата социализация на обекта.

Все още не е ясен конкретният проект за Северния Форум. Според изказванията на кмета Иван Тотев се очаква цялата зона да бъде свързана както с Главната в посока пощата, където също ще бъдат премахнати павилионите, така и с улица ...

» повече