Отстраняването на висящото дърво над Одеона се оказа проблем

Под ножа

Собствениците на сградата Главната, чиято ограда се срути върху Одеона са получили предписание за обезопасяването още в края на май

Инцидентът със срутената част от оградата в имота на ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 53, която падна върху археологическите разкопки на Одеона, се е случил в края на месец май. Това уточни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов пред Под тепето.

Това се е случило след проливните дъждове и бурите в края на изминалия месец. Дърво надвисва над оградата и я събаря, заедно с нея падат и част от сухите клони. В момента от терасата на двора виси заплашително друго дърво, чийто корени са прораснали в оградата надлъжно.   

„Още на 29-и същия месец експертна комисия от кметството е била на мястото на срутището. Собствениците на имота са издирени и им е направено предписание за обезопасяване,“ разказа Стаменов.

Според документите красивата външно сграда, която не е поддържана от вътре и на двора, се притежава е съсобственост на 6 човека. Само двама от тях живеят в България. Останалите са в САЩ и Канада.

От отдел Екология на районното кметство са дали предписание за незабавно премахване на висящото от имота дърво. Собствениците са  поискали съдействие от ОП „Градини и паркове“ за премахването му, но липсата на достъп за специализираната техника се оказва проблем. В момента се търсят други варианти за отстраняване на дървото.

Освен това стопаните, които са на територията на страната, са изразили желание да оправят оградата си, но още нямат внесен проект и искане за строително разрешително. По закон те трябва да свършат това в рамките на 14 дни от датата на полученото предписание, които не са изтекли.

От огледа на комисията става ясно, че няма нанесени материални щети върху археологията. За щастие няма и пострадали хора, но въпросът с обезопасяването на мястото стои нерешен.  

Споделете ни във:

1 коментар

  1. Нещата които стават случайно , се „случват“. Нещата за които са положени съзнателни действия не могат да се „случват“ , те „стават“ или друга синонимна дума ! Във вашата статия терасата се е срутила вследсвие бездействието на собствениците , това не е „случване“! Стига с това клише ! Ако нещо се „случи“ , то тогава никой не би следвало да носи отговорност! А в случаят явно не е така.Научете се на български език и тогава се правете на журналисти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.