Подтепето

ПОД НОЖА

10 Ян, 2017

Прокуратурата обвини Иван Тотев за престъпление по служба

Кметът е с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 20 хиляди лева

Привлечен е като обвиняем за зоологическата градина

Иван Тотев развежда Бойко Борисов из зоопарка Кметът на Пловдив Иван Тотев е обвинен за престъпление по служба от СГП, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Градоначалникът е привлечен като обвиняем заради изграждането на зоологическата градина, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева и случаят е особено тежък - престъпление по чл.282, ал.3, пр.1, алт.1, във вр. с ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК, пише в сайта на прокуратурата.

В периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – гр. Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ –Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив, гласи съобщението на държавното обвинение.

Досъдебното производство е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура – Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

До момента са разпитани 14 свидетели, изискана е цялата документация от Община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на „Зоокът“ – Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Процесуално-следствените действия продължават.

  • 12 Ян, 2017 | МОЛЯ
    ТАЗИ СТАТИЯ ТРЯБВА ДА СТОЙ ОТПРЕД НА САЙТА ДОКАТО ТОТЕВ НЕ СИ ТРЪГНЕ
  • 10 Ян, 2017 | Тра ла ла
    Всеки е невинен до доказване на противното. Това се отнся и за кмета на Пловдив. Ще ми се да беше малко по-дискретен все пак - фирма Запрянови са навсякъде
  • 10 Ян, 2017 | Веселин
    Е, значи има надежда, не може цял живот да му се разминава и да остават ненаказани очевидните далавери! Дано само съдът не се огъне под финансов или политически натиск!...
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

10 Ян, 2017

Дело за длъжностно престъпление не е от компетентността на общинската правна дирекция

Кметът е с изключен телефон

Пресцентъра на Общината: Нямаме повод за притеснение

Таня Кънева

Директорът на общинска дирекция „Правна” Илиян Иванов бе открит за коментар във връзка със съобщението на Софийска градска прокуратура за повдигнато обвинение на кмета на Пловдив Иван Тотев за престъпление по служба.

Градоначалникът е привлечен като обвиняем заради изграждането на зоологическата градина, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева. Досъдебното производство е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура – Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство ...

» повече
10 Ян, 2017

Десислава Желязкова за зоопарка: Очаквам правосъдието да си свърши работата

Новият 1 милион за зоопарка в бюджета буди недоумение

Таня Кънева

„Няма какво повече да коментирам. Ще се повторя. От две години казвам, че ме принудиха да взема правосъдието в собствените си ръце. Истината е, че съм удовлетворена и очаквам съда да си свърши работата”. Това каза за Под тепето бившата кметица на район „Западен“ Десислава Желязкова, която сезира Прокуратурата за нарушения при провеждане на обществената поръчка за строеж на зоологическата градина в Пловдив.

Припомняме, че според  Желязкова поръчката за избор на изпълнител за обекта е проведена в нарушение на закона. От явилите се на търга три фирми, две не бяха допуснати, а единствената допусната „Запрянови 03“ даде офертата по-висока от обявената - над 4 млн. лева. Процедурата бе прекратена, а ...

» повече