Обществено обсъждане или футболен мач?

Под ножа

Скандали, обиди и налитане на бой в дебата за втори гребен канал

Предложиха свикване на общоградски референдум по казуса

Идиоти! Платени еколози! Продажници! Крадци! Ууууу! Аууууу! Така звуча днешното така наречено обществено обсъждане за финансирането на Втори гребен канал в Пловдив, което се превърна във футболен мач, но по трибуните в картина и звук. В който истински воюваха две агитки. Почти до бой се стигна. При това между общинските съветници Слави Георгиев от НИЕ и Атанас Узунов от ГЕРБ. Както и между други представители на двата вражески отбора. Много крясъци, много обиди, брутални коментари и рядко смислени мнения роди дебатът (по-скоро военно действие) в пленарната зала на общинския съвет тази вечер.

Близо 200 пловдивчани се събраха в местния парламент, за да обсъждат финансирането на проекта, който общината иска да реализира. От едната страна бяха управляващите от ГЕРБ, техни сподвижници, млади гребци от клубовете в Пловдив, спортни легенди и представители на различните федерации в гребането. От другата страна бяха опозицията на управляващите от НИЕ, БСП и други политически формации, природозащитници, ландшафтни архитекти и еко експерти. Първите бяха дошли да се бранят с крясъци, а вторите да нападат с викове. Противниците на проекта влетяха в залата с транспаранти „Не на втория гребен канал”. Те бяха вдигнати през цялото време, докато зам.-кметът Димитър Кацарски четеше обосновката на общината за теглене на 7,5 милиона лева кредит и инвестиране на 4,5 милиона лева собствени общински средства в подготвителен втори гребен канал. Докато едните вдигаха протестните си плакати, вторите им правеха зайчета на тила и ги закачаха.

Станимир Шаламанов предава становището на 8 организации на общинаритеСлед изложението трябваше да завалят въпросите към строените представители на администрацията- Кацарски, секретарят на общината Ангелина Топчиева, бившият зам.-кмет по спорта и настоящ такъв на район Централен Георги Титюков и наследникът му Петър Зехтински. След всеки въпрос или мнение обаче противниковият лагер отговаряше с Ууууууу. Другите пък се репликираха с аплодисменти. Настана абсолютна вакханалия.

В спор на четири очиИскам нещата в града да се случват по възможно най-добрият начин. Съоръжението е спорно. Питам дали тази инвестиция е необходима, защото аз не виждам целта и необходимостта й.  Разходът са не само публичните средства, но и едно от най-важните зелени места на града като територия и околна среда. Надявам се сте се консултирали с експерти преди да вземете това решение, обърна се към представителите на администрацията Станислава Тупаранова. До отговор обаче не се стигна, тъй като страстите се нагорещиха. Чуха се силни освирквания и опити те да бъдат заглушени от ръкопляскания.

Има много аргументи против. Този проект няма устойчив характер, което противоречи на Джесика, откъдето ще дойдат под формата на кредит част от парите. По проект се разрушава лонгозна гора и зелена зона, за да се излее бетон и да се облажат строителни фирми, каза Васил Кардилов. Ситуацията се повтори. Последваха аплаузи, заглушени от мощно Ууууу. Джесика би отпуснала средства за тротоари или велоалеи, а не за унищожаване на зелена зона. Ще пуснем петиция до Европейския парламент, допълни той пряко сили заради шума в залата. Слави Георгиев напуска обсъждането сред гардове на общинска охрана след скандала с Атанас УзуновСтроим тротоари и велоалеи, не знаете ли, отговориха от общината. Нали с тротоари и велоалеи пак строителни фирми ще се облажат, репликира Велизар от агитката на Ботев зад гърба на Кардилов. Дайте без строители тогава, допълни после канарчето.  Гребният канал и сега е достатъчно добър. Ще стигнем до най-високите нива във Върховния административен съд, закани се Васил в отговор, докато Велизар правеше жестове зад гърба му. Тук вече редът в залата напълно се загуби. Хората започнаха да коментират на висок глас, без да им е дадена думата, крещяха, нареждаха.

По проект разбираме, че ще компенсирате зоната от Натура, която ще засегне проекта, с десетократно по-голяма зона в същата. Вие ще прекъснете най-дългата запазена в Натура зона, за да си направите басейнчето. А после не може да я компенсирате, защото е невъзможно дори при прости изчисления, защото няма толкова голяма площ. Първо да бъде направена компенсаторната зона, а после да се изгражда втория канал, поиска Кирил Стоянов. Бившият зам.-кмет Александър Константинов отново повдигна въпроса за общинския заем и уточни, че проектът ще излезе общо 15 милиона лева с ДДС, като от тях само 2 милиона са нисколихвен кредит.  В следващите десет години трябва да върнем 120 милиона лева с всичките ви заеми, размаха пръст към управляващите той.  Дойде ред и на бившия кмет на Западен Десислава Желязкова, която вече е в редиците на НИЕ. Защо старата база не се поддържа, защо не се грижите за спортистите, а правите нещо ново и скъпо? Защо не се погрижите за стадион Пловдив, а се насочвате другаде? Защо от три години се унищожава цялата целена площ в Западен? Кога ще се погрижите за съществуващата база, попита тя. В отговор Георги Титюков изброи реновациите и инвестициите по Гребната база в последните няколко години, но отговорът му не задоволи протестиращите. Настана голяма олелия, при която представителите на НИЕ Лилия  Учкунова и Славчо Атанасов напуснаха възмутени залата. Какво е това, каква е тази диващина, откъде ги докарахте тези хора, обърнаха се към шумните поддръжници на проекта двамата. Кой раздаде имотите в зоната, които станаха частни и днес пустеят зад огради и гният, ние ли? Обърнете се към хората, които напуснаха сега залата и управленията преди тях, отговори на Желязкова зам.-кметът Кацарски. Когато докарахме предложение за инвестиция на стойност 176 милиона в стадион Пловдив хората, с които сте сега, я отклониха, отговори на бившия кмет на Западен Атанас Узунов, общински съветник от ГЕРБ. Тогава ситуацията отиде на бой между старейшини. Къде са тези инвеститори сега, върнете ги де, скочи войводата Слави Георгиев. Двамата така се захапаха по микрофоните си, че всички в залата първо онемяха, а след близо пет минутен брутален скандал с обиди и нападки, се наложи участниците в дискусията да тропат с крак, за да прекъснат разправията на общинските съветници. Слави скочи от банката си, надвеси се над Узунов и репликите продължиха извън микрофоните. Наложи се общинска охрана да въдворява ред и да изпрати и двамата от залата, за да не се сбият.

Дебатът се водеше и чело в челоСлед шока от екшъна така нареченият дебат се възобнови. Подобна дискусия имаше и за първия гребен канал. Спъвате един прекрасен проект. Цял свят се натиска за домакинство на световни първенства, ние се дърпаме заради нагласата на някои хора. Вие къде бяхте, когато Симеон Сакскобургготски изсече Рила, обърна се към еколозите спортният журналист Илия Кесимов. Отново аплаузи и Уууууу. Това обаче отключи и основният въпрос. Задължително ли е да имаме втори гребен канал, за да сме домакин на голям спортен форум. Въпроса отвори Георги Стойчев от Зелени Балкани. Според някои този канал е нужен, според вас не е. Световната федерация решава кой да е домакин. Но е въпрос на конкуренция. С втори гребен канал ще сме в топ 3 на света за подобен вид съоръжения, отговори Титюков. Значи няма задължение, но има каприз, репликираха еколозите. Няма необходимост от втори гребен канал, той е препоръчителен, скочиха от партия Зелените. Да препоръчителен е. Но първенствата, които се изброяват за следващите години и на които Пловдив ще е домакин няма да се случат, ако общината не вземе решение да изгради втори гребен канал. Те няма да се случат, отговориха от федерацията по кану-каяк.

Манол Пейков край чертежите на проектаСъветът по туризъм подкрепи идеята за изграждане на втори гребен канал. Хората, които крещят тук, винаги са против на всичко, без значение кой управлява. Мястото, което бранят няма никаква зеленина- там растат само използвани презервативи и игли от спринцовки, атакува Любозар Фратев. Озеленителят на  района около Гребната го подкрепи, като каза, че в зоната, в която трябва да се намира канал 2 има само бурени и храсти, плюс стари дървета. В бурята през уикенда са паднали 18 дървета. При последната ми обиколка там изброих 108 изсъхнали, отбеляза тя. И допълни, че според проекта растителността по дигата ще бъде запазена.

Млада дама атакува общинарите, като каза, че проектът е незаконен, тъй като няма конкурс и няма промяна на устройствения план. Думите ви са откровена лъжа, репликира Димитър Кацарски.

Най-спокоен и деликатен на микрофона бе ландшафтният архитект Станимир Шаламанов. В мига, в който противниците на проекта се опитаха да го аплодират, той подчерта: Няма нужда от това. Събрали сме се, да говорим по проблема, а не да вдигаме шум. Той заяви, че зелените площи с обществено предназначение не могат да бъдат променяни според устройствения план, ако не се докаже, че могат да бъдат увеличени в друга посока. Като допълни, че това е невъзможно. Защото площите, с които общината иска да компенсира изядената зелена територия от новия гребен канал така или иначе са предвидени за озеленяване. Да, територията на парка е занемарена, но защото общината не си е вършила работата през годините. Не атакувам директно сегашните управляващи, а говоря по принцип. Ще компенсирате с площи, които по презумпция трябва да озелените. Да, спортът е важен, но освен него всички трябва и да дишаме. А знаем, че дишаме най-мръсния въздух. С реализирането на този проект зелената зона на човек в Пловдив ще намалее до 3 квадратни метра, а това е под всякакви стандарти. Питам дали се взимат предвид обществените обсъждания или само си губим времето, каза ландшафтният специалист и връчи негативното становище спрямо проекта на 8 неправителствени организации на зам.-кмета Кацарски. Казвам това, защото в предни обществени обсъждания мнението ни не се взима в предвид, уточни той. Протоколираме всичко и всяка една дума ще бъде взета под внимание, увериха от администрацията.

Част от фондация Пловдив 2019 съм. Питам се правите ли този проект за гражданите. Има начин да се съвмести идеята за втори гребен канал с обществения интерес, но не вярвам, че ще се случи. На гребната база няма дори тоалетна за хората, а тук се опитваме да се надвикаме на една микрофонна система, за която да бъде нормална са нужни 1000 лева. Говорите за проекти за десетки милиони евро, след като толкова дребни неща не сте свършили, каза издателят.

Последва въпросът кой реши, че вторият гребен канал е най-важният проблем на Пловдив и кой е взел решението за реализирането му. Отговор не последва. Дишаме най- мръсния въздух. Резултатът от това се вижда. Тук се наблюдава едно не особено добро здравословно и психологическо състояние.  Помислете за приоритетите на този град, каза качил се на трибуната Иван Рамирес. Пловдивчани си правят разходките в Пазарджик, защото в Пловдив няма вече къде, отбеляза негов сподвижник, което предизвика ироничните усмивки на мнозина в залата. Той обаче предложи организирането на общоградски референдум по въпроса.

Спортът не е дошъл от гората и не се прави там. Да, за този проект ще се режат дървета, нека се регламентира компенсирането на това. Но има и по-важни неща от няколко дървета и 4 корморана. Който иска дървета- да ходи да ги сади. Не съм видял някои от така наречените еколози в залата да е засадил дърво. Искам да се гледа интересът на града, а не на шепа хора, призова Велизар. Аз съм За вторият гребен канал, но съм срещу предвидените водни атракции там. Не искам спортни атракции, а поддържани спортни зали и площадки. ХЕИ затваря залите, а вие атракции за милиони правите. Спортист на атракция не се гради, отговори общинският съветник от БСП Минка Сърнешка.

След което общественото обсъждане бе закрито. Мненията се протоколираха, а в рамките на един месец гражданите ще могат да заявяват позицията си и да дават своите коментари за проекта в общината. От дебата остана неприятния вкус на скандала и бруталното противопоставяне. А това най-често не решава висящите въпроси, дори напротив- задълбочава ги.

  

 

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Обществено обсъждане или футболен мач?

  1. 1. Некомпетентостта на кметстващия по Градоустройство настрана, но НЕКОМПЕТЕНТНОСТ КАТО ОБЩЕСТВЕНИК, като политик (ДЕМАГОГ сиреч, мижи да те лажем) на нас ни изглежда хитруване. Не може той да „покани“ гражданството на „обсъждане“ другиден на Негова Територия („избършете си краката!““места не останаха, елате утре!“) тя не става така тая работа. Обсъждането се прави на общодостъпно за всекиго просторно място, като Концертната зала или Културния…

  2. 2. дом, а не из офисите Му и то само след като „ПРОЕКТЪТ“ Е СТОЯЛ ИЗЛОЖЕН ЗА ОГЛЕД ПОНЕ СЕДМИЦА пак на лесно място. ПРОТОКОЛИРА се всяка дума, на всеки пенсионерин и на внучката. Ало, психиатрията, имайте готовност, може и без сирени на линейката. Пациентът индж. Иб. Тотев става вече за кой ли път ОБЩЕСТВЕНО ОПАСЕН, и Прокуратурата нищо не може да му направи докато няма регистрирано престъпление така че на този етап само ЛУДНИЦАТА е изход. Мерси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.