Подтепето

ПОД НОЖА

04 Ян, 2017

Няма драма с лампите в Стария град

Стълбовете не са „ново улично осветление”

Става дума за ремонт и подмяната им

Таня Грозданова

Няма несъгласуван проект за ново улично осветлени в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив”. Това заяви кметът на район „Централен” Георги Стаменов. Администрацията на района по принцип извършва поддръжка на инфраструктурата и в Стария град.

Под  тепето го потърси за коментар, след като нашият читател Костадин Калайджиев алармира, че от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” са изпратили писмен отговор по сигнала му. От писмото става ясно, че новите улични лампи в Стария Пловдив са нерегламентирани, тоест проектът не е съгласуван по Закона за културното наследство.

Конкретният случай касае началото на 2014-а година, когато кмет на район „Централен” бе Райна Петрова.

По думите на Стаменов казусът не е по проект за ново улично осветление в резервата. Касае се за подмяна и ремонт на улични лампи и стълбове в рамките на съществуващата инфраструктура, което не е необходимо да се съгласува, коментира още той.   

  • 04 Ян, 2017 | koko
    Разбира се, че е задължително да се съгласува и това не е било направено! Моля, сигнализирайте прокуратурата, че кметът на Пловдив-Център така може да разруши всеки културен паметник, понеже НЕ МИСЛИ, че трябва да се съобрази със законите!
  • 04 Ян, 2017 | pininfarina
    Очакван ала-бала отговор-лъжа. Лампи и стълбове с нов вид със сигурност ще искат съгласуване, тъй като са с НОВ вид. Всяка намеса с нов вид иска съгласуване. А и е лъжа, че има помяна само на съществуваща инфраструктура, каот поне 5 стълба се появиха където нямаше преди.
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

28 Дек, 2016

Министерството на културата: Новото улично осветление в Стария град е незаконно

От ведомството информират кмета, че няма съгласуван проект за поставяне на осветителни тела в архитектурния резерват

МК е реагирало след сигнал на гражданин, прочел текст в Под тепето от  преди две години и половина

Новото улично осветление в Стария град е незаконно. Това казва официален документ от Министерството на културата, пратен до кмета Иван Тотев в средата на декември. Под тепето алармира за това още през април 2014г., а на база публикацията ни от тогава, наш читател е сезирал МК по казуса. С дата 15 декември 2016г., от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” излизат с писмо до градоначалника и гражданина, по чийто сигнал се произнасят от ведомството. От документа става ясно, че новите улични лампи в архитектурния ...

» повече
16 Апр, 2014

Новите лампи в Стария град- незаконни

Поставянето на осветителните тела не е съгласувано с Министерството на културата

Някои улични стълбове се забиват на меко казано абсурдни места

Абсурдно поставена незаконна лампа в Стария градНовите лампи в Стария град, за които от няколко месеца общината свири фанфари, са абсолютно незаконни. Такова е становището на Паметниците на културата, от където са взели мерки срещу нерегламентираните действия на администрацията, които са в противовес с всички възможни режими в архитектурния резерват. Осветителните тела се поставят без съгласувана с Министерството на културата документация. Експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство подчертават, че проблемът не е само в заобикалянето на законовите изисквания, а и в неподходящия дизайн на самите лампи, както и липсата на каквато и да е логична обосновка за монтирането на някои от тях. Улични ...

» повече