Нерегламентирани строителни дейности стартираха в Баухаус къщата на върха на Таксим тепе

Под ножа

Те не са съгласувани с НИНКН

Строителни дейности закипяха някак незабелязано на покрива на знаковата Баухаус къща на арх. Светослав Грозев на върха на Таксим тепе. След като в края на миналата година архитектурната перла бе обезопасена от частния собственик, след предписание от администрацията на район Централен, в последните няколко дни върху сградата кацнаха няколко работници. На покрива се забелязват кофражни платна, а дюлгерите си подават метални кофи със строителни смеси. Проверка на Под тепето обаче установи, че работниците нямат никаква работа в постройката със статут на единичен паметник на културата. Каквито и дейности да бъдат предприети в шедьовъра на арх. Грозев, те трябва да бъдат съгласувани с НИНКН. А това не се е случило. В института не е минавала никаква документация за съгласуване на строителни дейности и съответно онова, което се случва в момента в Баухаус-а на Таксим тепе е нерегламентирано.

Потърсихме кмета на район Централен Георги Стаменов. Той подчерта, че от администрацията му единствено са пуснали предписание за обезопасяване на впечатляващата постройка. След което документацията за сградата е отишла в голяма община.

Частният инвеститор, който е собственик на ½ от идеални части от имота, поел ангажимент да опакова фасадата с обезопасителни мрежи. Той е управителят на спедиторската компания Р-ТРАНС Радостин Илиев. Преди години Илиев влезе в криминално-съдебните хроники покрай аферата „Младо вино”. Той и още шестима мъже бяха подсъдими за източване на ДДС в големи размери. Илиев бе обвинен и в ръководене на организирана престъпна група. Бе оправдан на всички инстанции.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.