Местната власт не я интересува бъдещето на гарнизонна фурна

Под ножа

Администрацията отсвири общественото обсъждане за превръщането на бившата казармена сграда в център за култура

Жорж Трак предложи на гражданския комитет за защита на сградата да я закупи от общината срещу 1 лев с договор при условие, че ще я направи място за изкуство

Подписката на комитета в защита на постройката продължава, обмислят се как да се въздейства върху общината и общинския съвет

Има ли бъдеще за Гарнизонна фурна като център за съвременно изкуство и култура? Тази въпрос очевидно не интересува общинската власт. Нито един представител на администрацията не присъства на общественото обсъждане по темата в библиотека „Иван Вазов”, въпреки че покани за събитието са получили не един или двама. Сред тях, разбира се, са били кметът Иван Тотев и заместникът му Александър Държиков. Те не дойдоха да чуят доводите на хората, които желаят старата казармена сграда да бъде спасена и да живее отново с инструментите на културата. Няма диалог. Няма комуникация. Няма конструктивност, отбелязаха Емил Миразчиев от гражданския комитет, организирал дебата снощи.

За пореден път бяха представени експертните и идейните акценти от кампанията за запазване на сградата и превръщането й в арт център. Доводите на комитета са, че срещу заделените за събарянето на постройката 350 хиляди лева, сградата може да бъде реновирана и да започне да се пълни с културно съдържание, както това се е случило с много подобни индустриални постройки в Европа.

Събарянето на Гарнизонна фурна ще отвори много неприятни и негативни ефекти за целия квартал. Изграждането на парк там е утопична идея, тъй като цялата площ на Фурната е бетонирана. Въпросът е много комплициран, но с диалог и добронамереност може да се получи нещо хубаво за целия град, каза художникът Румен Нечев, който живее в съседство с казармената сграда и е част от комитета за спасяването й.

Според архитект Хубена Салджиева първата стъпка по осигуряване бъдеще на съществуващата сграда е промяната на регулационния план, в който е залегнал разширяване на Пещерско шосе точно в тази зона.

Изрично е да коментираме, че Гарнизонна фурна трябва да се запази и да функционира като културен център. Въпросът е как да стане това. Концесията не е пътя, както предложи самата администрация. Трябва да възстановите гражданската инициатива, тъй като само тази форма позволява реални действия, коментира местният лидер на ДСБ Йордан Иванов.

Обществените места в Пловдив губят публичната си функция, каза инж. Константин Бобоцов. И предложи всички присъстващи на дебата да отидат в Общинския съвет и да заседават заедно със съветниците по темата Гарнизонна фурна. Искаме конструктивен разговор. Искаме още разбиване на авторитарния модел на управление на града, подчерта Бобоцов.

Днешните общински съветници са забравили, че са избрани от нас. Всеки ден и навсякъде из града има подобни казуси- граждани пишат подписки и се надяват администрацията да ги чуе. Проектът ви е много сложен за общината. Без натиск и постоянство не става, защото идеята им е да ни откажат, каза бившата съветничка от ГЕРБ Сузана Николова, която в момента е градски лидер на партия Воля.   

Отношение по темата взе и скулпторът Жорж Трак, чиято концесия на археологическия подлез изтича догодина. Той заяви, че концесията не подходящ модел, тъй като може постави в същото като неговото положение хората, които ще влагат сили и време в развитието на Гарнизонна фурна като място за култура. Трябва да има сделка с конкретни условия и ваш ангажимент. Предложете да купите от общината Гарнизонна фурна за 1 лев, като в договор се подпишете под условието, че Гарнизонна фурна ще стане център за култура, а вие ще го направите такъв, предложи Жорж Трак.

Арх. Васил Василев изброи пет основни въпроса, чийто отговори трябва да бъдат конкретизирани от хората, които седят зад гражданската инициатива. Трябва да е ясно формулирано каква е целта? Как тя може да бъде реализирана според законодателната уредба и при какви условия? Кой е приоритетът? Каква е базата за сравнение? И какви са подробностите? Ако нямате отговори на тези въпроси, това е една фиксидея. За мен мотивът за изместване на културата от центъра не е аргумент за град като Пловдив, включи се в дебата арх. Васил Василев.

На дебата снощи се реши да се възстанови гражданската инициатива, която бе стопирана след предложението за концесия от кмета Иван Тотев, както и да се окаже натиск на ниво Общински съвет и съответните комисии. Подписката продължава.

Споделете ни във:

2 коментара

  1. 1. Първа точка – самото словосъчетание „гражданска“ „инициатива“ представлява МРЪСНА ДУМА, какиното. Знаем идеализАма на Шайки, Агитки и МАФИИ.
    2. Междуселският тарикатин ТВОРЕЦЪТ ЖОРО ТРАКАТА гениалничко ни пробутва ДАЛАВЕРА ФОРУМ ако помните (кон за кокошка; продайте евтино па да купите скъпо!): „…да купите от общината Гарнизонна фурна за 1 лев, като в договор се подпишете под условието, че Гарнизонна фурна ще стане…“

  2. Жоро Траката като измисли Далаверата (а на ФОРУМА какви чудесии бяха „подписали“ да вдигнат, ама чакай малко…) = „да купите от общината Гарнизонна фурна за 1 лев, като в договор се подпишете под условието, че Гарнизонна фурна ще стане …“ ТО АЗ ПЪК ПРЕДЛАГАМ ДВОЙНО, ЦЕЛИ ДВА ЛЕВА! ША СТАНЕ ТЯ ФУРНАТА, ЦЕНТАР НА ЕВРО-КОЛТУРАТА ША Я БЪДЕ, САМО МИ Я ДАЙТЕ! (Вече сме се нагласили кому да я препродам …кис-кис, що съм толкова хитър, бе будали!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.