Подтепето

ПОД НОЖА

12 Дек, 2017

Местната власт не я интересува бъдещето на гарнизонна фурна

Администрацията отсвири общественото обсъждане за превръщането на бившата казармена сграда в център за култура

Жорж Трак предложи на гражданския комитет за защита на сградата да я закупи от общината срещу 1 лев с договор при условие, че ще я направи място за изкуство

Подписката на комитета в защита на постройката продължава, обмислят се как да се въздейства върху общината и общинския съвет

Има ли бъдеще за Гарнизонна фурна като център за съвременно изкуство и култура? Тази въпрос очевидно не интересува общинската власт. Нито един представител на администрацията не присъства на общественото обсъждане по темата в библиотека „Иван Вазов”, въпреки че покани за събитието са получили не един или двама. Сред тях, разбира се, са били кметът Иван Тотев и заместникът му Александър Държиков. Те не дойдоха да чуят доводите на хората, които желаят старата казармена сграда да бъде спасена и да живее отново с инструментите на културата. Няма диалог. Няма комуникация. Няма конструктивност, отбелязаха Емил Миразчиев от гражданския комитет, организирал дебата снощи.

За пореден път бяха представени експертните и идейните акценти от кампанията за запазване на сградата и превръщането й в арт център. Доводите на комитета са, че срещу заделените за събарянето на постройката 350 хиляди лева, сградата може да бъде реновирана и да започне да се пълни с културно съдържание, както това се е случило с много подобни индустриални постройки в Европа.

Събарянето на Гарнизонна фурна ще отвори много неприятни и негативни ефекти за целия квартал. Изграждането на парк там е утопична идея, тъй като цялата площ на Фурната е бетонирана. Въпросът е много комплициран, но с диалог и добронамереност може да се получи нещо хубаво за целия град, каза художникът Румен Нечев, който живее в съседство с казармената сграда и е част от комитета за спасяването й.

Според архитект Хубена Салджиева първата стъпка по осигуряване бъдеще на съществуващата сграда е промяната на регулационния план, в който е залегнал разширяване на Пещерско шосе точно в тази зона.

Изрично е да коментираме, че Гарнизонна фурна трябва да се запази и да функционира като културен център. Въпросът е как да стане това. Концесията не е пътя, както предложи самата администрация. Трябва да възстановите гражданската инициатива, тъй като само тази форма позволява реални действия, коментира местният лидер на ДСБ Йордан Иванов.

Обществените места в Пловдив губят публичната си функция, каза инж. Константин Бобоцов. И предложи всички присъстващи на дебата да отидат в Общинския съвет и да заседават заедно със съветниците по темата Гарнизонна фурна. Искаме конструктивен разговор. Искаме още разбиване на авторитарния модел на управление на града, подчерта Бобоцов.

Днешните общински съветници са забравили, че са избрани от нас. Всеки ден и навсякъде из града има подобни казуси- граждани пишат подписки и се надяват администрацията да ги чуе. Проектът ви е много сложен за общината. Без натиск и постоянство не става, защото идеята им е да ни откажат, каза бившата съветничка от ГЕРБ Сузана Николова, която в момента е градски лидер на партия Воля.   

Отношение по темата взе и скулпторът Жорж Трак, чиято концесия на археологическия подлез изтича догодина. Той заяви, че концесията не подходящ модел, тъй като може постави в същото като неговото положение хората, които ще влагат сили и време в развитието на Гарнизонна фурна като място за култура. Трябва да има сделка с конкретни условия и ваш ангажимент. Предложете да купите от общината Гарнизонна фурна за 1 лев, като в договор се подпишете под условието, че Гарнизонна фурна ще стане център за култура, а вие ще го направите такъв, предложи Жорж Трак.

Арх. Васил Василев изброи пет основни въпроса, чийто отговори трябва да бъдат конкретизирани от хората, които седят зад гражданската инициатива. Трябва да е ясно формулирано каква е целта? Как тя може да бъде реализирана според законодателната уредба и при какви условия? Кой е приоритетът? Каква е базата за сравнение? И какви са подробностите? Ако нямате отговори на тези въпроси, това е една фиксидея. За мен мотивът за изместване на културата от центъра не е аргумент за град като Пловдив, включи се в дебата арх. Васил Василев.

На дебата снощи се реши да се възстанови гражданската инициатива, която бе стопирана след предложението за концесия от кмета Иван Тотев, както и да се окаже натиск на ниво Общински съвет и съответните комисии. Подписката продължава.

  • 12 Дек, 2017 | 2 = two = zwei ЛЕВА предлагаю, кмете, на МЕН ПРОДАЙ!
    Жоро Траката като измисли Далаверата (а на ФОРУМА какви чудесии бяха "подписали" да вдигнат, ама чакай малко...) = "да купите от общината Гарнизонна фурна за 1 лев, като в договор се подпишете под условието, че Гарнизонна фурна ще стане ..." ТО АЗ ПЪК ПРЕДЛАГАМ ДВОЙНО, ЦЕЛИ ДВА ЛЕВА! ША СТАНЕ ТЯ ФУРНАТА, ЦЕНТАР НА ЕВРО-КОЛТУРАТА ША Я БЪДЕ, САМО МИ Я ДАЙТЕ! (Вече сме се нагласили кому да я препродам ...кис-кис, що съм толкова хитър, бе будали!)
  • 12 Дек, 2017 | МРЪСНИ ДУМИ = "гражданская инициЯтива", майно льо
    1. Първа точка - самото словосъчетание "гражданска" "инициатива" представлява МРЪСНА ДУМА, какиното. Знаем идеализАма на Шайки, Агитки и МАФИИ. 2. Междуселският тарикатин ТВОРЕЦЪТ ЖОРО ТРАКАТА гениалничко ни пробутва ДАЛАВЕРА ФОРУМ ако помните (кон за кокошка; продайте евтино па да купите скъпо!): "...да купите от общината Гарнизонна фурна за 1 лев, като в договор се подпишете под условието, че Гарнизонна фурна ще стане..."
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

12 Юли, 2018

Уточнение от Общинския съвет: Парите за събаряне на Гарнизонна фурна са пренасочени за тротоари

Още през 2017 година средствата са пренасочени за облагородяване на публични пространства

В момента няма заделени бюджетни средства в общината или районното кмество на „Западен“ за събарянето на Гарнизонна фурна. Това уточниха от Общински съвет – Пловдив след внасянето на искането на Инициативния комитет за спасяване на фурната и превръщането ѝ в културен център. Парите са пренасочени към облагородяване – ремонти на тротоари, градинки и други публични пространства.

В сряда Гражданска инициатива за спасяване на фурната внесе около 800 подписа и 30 писма за подкрепа от културни организации с искане сградата да се запази и да се работи в посока тя да се превърне в културен център. Инициаторите на идеята предлагат това да стане чрез концесия, за да не тежи на общинския ...

» повече
11 Юли, 2018

Поискаха отмяна на решението за събаряне на Гарнизонна фурна с подписите на стотици пловдивчани

Теодор Караколев

Гражданската инициатива за превръщането на сградата в културен център внесе предложение при председателя на Общинския съвет Савина Петкова

Подкрепа са изразили над 800 пловдивчани и около 30 организации

Над 800 подписа и 30 писма за подкрепа от организации, занимаващи се с култура и изкуство в Пловдив, внесе днес Гражданската инициатива за спасяване на сградата на Гарнизонна фурна и превръщането ѝ в център за култура и съвременно изкуство. Представители на организацията – архитект Хубена Салджиева и художникът Румен Нечев се срещнаха с председателя на Общинския съвет Савина Петкова, пред която представиха своите искания. С тях бяха и Чавдар Порязов от студио 8 ½, изготвили идеен проект за сградата, както и Павел Начев, също активист за спасяване на сградата.

Първата стъпка е ...

» повече